Yli pyykkivuorten

Korona-aika, päivä 59: Back To School, mutta oliko järkeä?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
koulu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänään torstaina 14.5.2020 suomalaislapset palasivat kouluun. Tämä tapahtui 58 päivää koulujen etäopiskeluun siirtymisestä. Meille päivä oli jo 59., koska lapset jäivät yhtä päivää aiemmin kotiin.

Fiilikset silloin 18. maaliskuuta olivat hämmentyneet ja pelokkaatkin. Varsinkin teini järkyttyi tulevasta ajasta sisarustensa kanssa ilman ystäviä. Kirjoitin 16.3., että toivon sydämestäni, että kodeissa olisi turvallista ja että perheet saavat apua, jotka eivät pärjää omin voimin. Toivoin voimia ja terveyttä ammattilaisille, jotka, kuten seuraamani kätilö Instassa kirjoitti, jäävät soittamaan bändiin Titanicin upotessa.

Koko Suomi ja koko maailma oli suuren hämmennyksen ja pelonkin vallassa. Koulu siirtyi kotiin ja vastuu lasten työskentelystä aiempaa enemmän vanhemmille. Suunnittelin meille keinoja selvitä työrauhasta ja nauttia kotonaolosta. Lue tästä suunnitelmiani postauksesta Teini järkyttyi, mutta kyllä me selviämme tästä. En pessyt saunaa ja ruutuajat paukkuivat koko perheellä, mutta muuten homma toimi suunnitelmieni mukaan, ihme kyllä!

korona

Uskalsimme lähettää lapset kouluun

Meillä meni kotikoulu pääosin tosi hyvin. Yhteistyö koulun kanssa oli mielestäni erinomaista. Lapset suoriutuivat tehtävistään, vaikka tappelivatkin tietysti joka päivä. Joookaaa päiväää…

Alussa pelkäsimme, että sairastumme, mutta pandemia on näyttäytynyt Suomessa rauhallisena. Siispä uskalsimme lähettää lapset kouluun. Tänä aamuna Aava, 9, ja Henrik, 13, lähtivät mielellään ja aika innoissaankin kouluun. Matildan, 16, lukio-opiskelu jatkuu etänä.

Oma fiilikseni oli hämmentynyt, toiveikas ja rauhallinen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Just another day at the office. 💁‍♀️ . Paitsi että: ⭐ Laitoimme lapset kouluun, koska emme ole riskiryhmää emmekä ole tai ehdi yrittää olla opettajia. ⭐ Olo on luottavainen mutta hämmentynyt. ⭐ Minulla on ainakin 1,5 kk vielä etätyötä, mutta opettajat, keittäjät ja muu henkilökunta tekevät töitä jopa 1000 oppilaan kouluissa. Se tuntuu hurjalta. ⭐ Lapset lähtivät iloiten. Sitä oli ihana seurata. ⭐ Mietin paljon kesää ja kaikkea sitä, mitä emme nyt koe. Uskon, että sen tilalle tulee muuta. Tuleehan? Varmasti? ⭐ On niin ikävä ystäviä ja työkavereita. ⭐ On ihanaa, kun lapset ovat olleet paljon lähellä. ⭐ Thanks God lasten jokapäiväiset lounasriidat ovat toistaiseksi ohi. 😅 Jatkuu parin viikon päästä taas. ⭐ Olo on haikea ja hämmentynyt. Mikä mieletön 2 kk takana!

Henkilön Family Love Friends (@hannamaariap) jakama julkaisu

Rajoitukset toimivat

Aavan alakoulussa ja Henrikin yläkoulussa hurjilta tuntuvat rajoitukset 2 metrin väleillä ja luokkien eristämisillä olivat lasten mukaan menneet hyvin. Pulpetit olivat hyvän välimatkan päässä toisistaan. Luokat eivät nähneet tunneilla ja ulkona muita luokkia. Käsiä oli pesty ahkerasti.

Henrik moitti ruokailuun varattua 10 minuutin aikaa liian lyhyeksi. Aavan ruokailulle oli varattu hyvin aikaa ja jauhelihakeitto kuulosti hyvältä. Jossain muussa luokassa oli ollut retkiruokailu, jonka ainoana ruokana oli ilmeisesti ollut parin desin smoothie ja karjalanpiirakka. Retkiruokailupäiviä varten täytyy siis varata myös omaa evästä mukaan.

koulu korona

Tsemppiä koulut

Kumpikin palasi kotiin iloisena kavereiden tapaamisesta ja kivasta päivästä. Aava ei ollut halunnut kertoa mitään kuulumisiaan luokassa eikä kertonut juurikaan päivän tapahtumista kotona, mutta oli kuitenkin selvästi tykännyt kouluunpaluusta. Mikä tärkeintä, opettaja oli huomannut hänen koronakampauksensa, kun äiti vähän leikkasi takkuja 20 senttiä…

Toivotaan todella, että kouluun palaaminen oli oikea päätös hallitukselta. Toivotaan, että tilanne ei ole kesän korvalla huolestuttava – tai katastrofaalinen.

Tuntuu tosi ristiriitaiselta työskennellä itse etänä ja välttää kaikkea ja samalla lähettää lapset kouluun. Tiedän, että heidät olisi voinut pitää kotona, mutta haluan nyt uskoa terveydenalan ammattilaisten arviota. Me emme ole onneksi riskiryhmää. Toivotaan, että päätimme oikein.

Toivon opettajille ja muulle henkilökunnalle kovasti voimia ja jaksamista tähän hulluun kevääseen. Kiitos, että jaksatte pysyä positiivisina!

Lue myös esimerkiksi nämä:

Korona-aika, päivä 4: Tsemppiä opettajat, oikeasti!

Korona-aika, päivä 6: Kalsariäiti valmistautuu multitaskaamaan

Korona-aika, päivä 8: Näin lastemme etäopiskelu sujuu

Korona-aika, päivä 31: Saamme kurkistaa toistemme, ja opettajan, työpäivään

Nyt puhuvat opettajat: haasteena riittämättömyydentunne ja kohtuuttomat vanhemmat

Lue myös

X