Yli pyykkivuorten

Korona-aika, päivä 64: Näin koronaepidemia eteni Suomessa

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
korona

Elämme historiallista aikaa. Tällaista ei ole ennen koettu. Halusin, että muistan myöhemmin, miten tämä kevät on edennyt. Kasasin tähän postaukseen Suomessa tehtyjä poikkeusajan muutoksia sekä omia ajatuksiani niiltä päiviltä. Vaikka tilanne on ollut kauhea, haluan muistaa, mitä kaikkea olemme käyneet läpi. Haluan myös ymmärtää, mitä kaikkea eri ammattiryhmät ja riskiryhmäläiset ovat joutuneet käymään läpi.

korona

Näin koronaviruspandemia eteni Suomessa

Helmikuun lopussa 2020 alkaa tulvia maailmalta koronauutisia. Kiinan Wuhanin maakunnasta alkaneen taudin vuoksi monet Suomessa asuvat kiinalaiset kohtaavat rasismia ja syrjintää.

5.3. Valtioneuvoston kanslia ohjeistaa koko valtioneuvostoa ja sen ministeriötä koronaviruksen varalle. Ohjeistuksessa käsitellään muun muassa matkustamiseen ja toimipisteissä tai etätöissä tapahtuvaan työskentelyyn liittyviä toimia, varautumista ja sisäistä viestintää. Tautitapauksia Suomessa 17.

11.3. WHO julistaa koronavirusepidemian pandemiaksi.

Blogissa: Mies järjestää synttäreikseni unelmieni matkaa – korona perhana!

12.3. Hallitus suosittelee, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan 31.5. asti. Epidemia-alueilta palaavien tulee sopia kahden viikon poissaolosta työnantajansa kanssa. Etätyötä tulee suosia. Muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja siirtää. Sosiaali- ja terveydenhuolto alkaa varautua. Kansalaisten on tehtävä matkustusilmoitus. Tautitapauksia Suomessa 240.

Blogissa: Juuri nyt: Lapsi pelkää kuolevansa koronaan

korona

16.3. Suomi siirtyy poikkeustilaan 13.4. asti. Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään 18.3. alkaen. Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkeen.

Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä, hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa. Julkisen sektorin työntekijät määrätään etätyöhön.

70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään. Aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

Blogissa: Teini järkyttyi, mutta kyllä me selviämme tästä!

koronaeristys

17.3. Yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevän henkilöstön lapsille tulee varmistaa periaatepäätöksessä mainittu opetus. Ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen oleskelu kotona, menettelevät niin.

Jätimme lapset kotiin jo tänään. Aloitan jokapäiväisen koronapäiväkirjan, jonka ajattelen kestävän koulujen alkuun 13.4. asti. Käymme illalla nopeasti kirjastossa ja kaupassa. Lainaamme paljon kirjoja ja ostamme ruokaa viikoksi. Se tuntuu suunnilleen siltä kuin kävelisi sodassa miinojen keskellä. Äkkiä selkä kyyryssä juosten turvaan!

Blogissa: Korona-aika, päivä 1: Hämmennystä ja riitoja

18.3. Peruskoulut sulkeutuvat. Käyn ostamassa pari puuttuvaa juttua kaupasta ja apteekista. Näen kummassakin pelokkaan näköisiä ikäihmisiä. Kaupassa edessäni oleva nainen ostaa hirveästi olutta ja tupakkaa. Kukin varustautuu tarpeidensa mukaan.

Facebook-ryhmien kuumin keskustelunaihe on lasten leikkitreffit. Saavatko lapset tavata kavereita? Me päätämme, että ei saa, mistä saan kummasteluja. Pari viikkoa myöhemmin annamme kunkin lapsen alkaa tavata yhtä kaveria. Tautitapauksia Suomessa 521.

Blogissa: Korona-aika, päivä 2: Saavatko lapset tavata kavereitaan vai eivät?

19.3. Blogissa: Korona-aika, päivä 3: Kaikille tämä ei ole onnellista hyggeilyä.

korona opettajat

20.3. Ensimmänen suomalainen koronaviruskuolema.

Blogissa: Korona-aika, päivä 4: Tsemppiä opettajat, oikeasti!

21.3. Käyn kaupassa nopeasti ja järkytyn. CM:ssa hengaillaan tuttuun tyyliin. Nuori tyttö kokeilee meikkejä. Ihmiset ostavat irtokarkkeja, jotka ovat normaalisti myynnissä. Tuntuu, että kaupassa on ihan eri maailma kuin kotona, jossa seuraan silmä kovana uutisia maailmalta.

Blogissa: Korona-aika, päivä 5: Älkää olko noin saakelin tyhmiä!

22.3. Kotiaika tuo elämään säännöllistä ulkoilua, meikittömyyttä ja kalsareita. Kangasalan Pikkolan koulun rehtori Marianne Liimatainen twiittaa kalsareissa kulkevasta isästä, mikä tuo hymyn suomalaisten kasvoille. Tautitapauksia Suomessa 853.

Blogissa: Korona-aika, päivä 6: Kalsariäiti valmistautuu multitaskaamaan

23.3. Lapsilla menee tunteisiin ihan kaikki. Tappelemme.

Blogissa: Korona-aika, päivä 7: Raivostuin vasta kello 12.15

24.3. Tautitapauksia Suomessa 1033.

Blogissa: Korona-aika, päivä 8: Näin lastemme etäopiskelu sujuu

korona

25.3. Hallitus päättää rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka. Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Teen töitä läppärillä sängyllä ja sohvalla. En ole vielä hakenut töistä näppäimistöä ja näyttöä, joten teen töitä niskat jumissa.

Blogissa: Korona-aika, päivä 9: Testissä parhaat etätyöpisteet (lapset löytävät sinut kaikkialta)

26.3. Tuntuu, että tämä ei lopu ikinä, elämässä ei ole mitään kivaa odotettavaa eivätkä lapset palaa ikinä kouluun. 13.4. tuntuu olevan hirveän kaukana. Vähänpä tiesin…

Blogissa: Korona-aika, päivä 10: Olen ihan loppu

27.3. Suomeen palaa tuhansia ja tuhansia suomalaisia maailmalta. Hallitus päättää, että ulkomailta saapuvien kontrolli tiukentuu. Palaajilla on Suomessa edessä 14 vuorokauden karanteeni.

Blogissa: Korona-aika, päivä 11: Olen todella ylpeä lapsistani!

koronavirus

28.3. Uudenmaan liikkumisrajoitukset astuvat voimaan. Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua.

Yritysten tilanne alkaa näyttää katastrofaaliselta. Some täyttyy kotimaisten yrittäjien kannustamisesta. Mekin haemme viikonlopun kunniaksi kotikylän pizzeriasta pizzaa.

Blogissa: Korona-aika, päivä 12: Tuetaan yhdessä paikallisia yrittäjiä!

29.3. Alkaa ahdistaa. Tuntuu, että kyttäämme toistemme tekemisiä ja sanomisia erityisesti somessa. Kuka ei pese käsiä, kuka ei pidä välimatkaa. Joillakin on lapset ihan yökylässäkin kavereillaan! Jotkut perheet ovat koteloituneet kotiin kuin perhosen toukat, toisissa perheissä jatkuvat työt ja koulu normaalisti. Elämme monessa eri ulottuvuudessa. Tuntuu, että syyllistän ja syyllistyn, kirjoitan mitä tahansa. Moni on samaa mieltä kanssani yleisestä syyllistämisestä erityisesti somessa.

Blogissa: Korona-aika, päivä 13: Syyllistämme, syyllistymme ja suoritamme

korona

30.3. Hallitus päättää jatkaa poikkeusoloihin liittyviä toimia 13. toukokuuta saakka. Hallitus päättää aloittaa valmistelut pohjois- ja länsirajaliikenteen tiukentamiseksi ja laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamiseksi. Lisätään näytteenottoa ja testaamista. Hallitus antaa huomenna eduskunnalle ravintoloiden, kahviloiden ja anniskelupaikkojen sulkemista koskevan asetuksen. Aukiolon rajoittaminen on voimassa 31.5.2020 asti, mutta ruuan ulosmyynti on mahdollista.

31.3. Ravitsemisliikkeiden pitää olla suljettuna lauantaista 4.4.2020 alkaen. Rajoitukset ovat voimassa toukokuun loppuun asti. Etäopetus jatkuu 13.5. asti. Lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden saatavuutta varmistetaan. Valtioneuvosto jatkoi asetusta, jolla pystytään reagoimaan virusepidemiasta aiheutuvaan henkilöstöpulaan. Työnantaja voi poiketa väliaikaisesti työaikaa ja vuosilomaa koskevista järjestelyistä terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa, pelastustoimessa, hätäkeskustoiminnassa ja poliisitoimessa.

Lapset eivät palaa kouluihin 13.4. Päätös tuntuu järkevältä ja turvalliselta.

1.4. Blogini Facebook-seuraajat kertovat, mitä odottavat eniten rajoitusten päättymiseltä. Vastaus ehkä yllättää. Tautitapauksia Suomessa 1837.

Blogissa: Korona-aika, päivä 16: Odotamme kotonarajoitusten päättymiseltä eniten tätä

3.4. Alan kirjoittaa päiväkirjapostauksia enää silloin tällöin. Vapautunut aika antaa voimia kaikkeen. En ole ainoa, jonka tunnelmat vaihtelevat villisti.

Blogissa: Korona-aika, päivä 18: Mielialan vaihtelu kuuluu kriisiin

5.4. Blogissa: Korona-aika, päivä 20: Muista erottaa arki ja vapaa

korona viikonloppu

16.4. On hauskaa kuunnella salaa miestä ja lapsia heidän omissa Teams-palavereissaan. Tämä aika tuo kaikista meistä uuden puolen esille. Välillä toki tunnelma tiivistyy, jos joku vaikka laulaa kesken toisen palaverin…

Blogissa: Korona-aika, päivä 31: Saamme kurkistaa toistemme, ja opettajan, työpäivään

24.4. Hallitus järjestää koronainfon lapsille. Aavan koulupäivän ohjelmaan kuuluu katsoa se. Hän istuu hyvässä ryhdissä sohvalla ja seuraa lähetystä tarkasti.

Tautitapauksia Suomessa 4630.

29.4. Hallitus päättää purkaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteet terveysviranomaisten arvion pohjalta. Takaisin lähiopetukseen siirrytään 14. toukokuuta alkaen hallitusti ja turvallisuudesta huolehtien. Samalla opetuksen järjestäjät ehtivät varautua henkilöstö- ja muin järjestelyin opetuksen toteuttamiseen. Tautitapauksia Suomessa 5173.

1.5.  Täytän 30.4. hulppeat 40 vuotta. Odottamani synttärimatka Pariisiin vaihtuu munkkien paistoon kotona.

Blogissa: Korona-aika, päivä 46: Sittenkin onnellinen synttärivappu

4.5. Myönnän, että etätyön ja etäkoulun alussa ahdisti moni asia. Yksi niistä oli kaikkialta pursuavat suorittamislistaukset.

Blogissa: Korona-aika, päivä 49: Ajattelin, että en hitto jumppaa enkä kuuntele äänikirjoja

7.5. Blogissa: Korona-aika, päivä 52: Annoin itselleni luvan olla introvertti, ja se on ihan jees

korona

9.5. Hallituksen linjauksia koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi jatketaan 13.5. saakka. 

15.5. Hallitus päättää Uudenmaan liikkumisrajoitukset.

14.5. Lapset palaavat kouluun. Se hämmentää opettajia. Perheet ovat myös hämillään: olisiko lapset pitänyt jättää kotiin? Mikä on parhaaksi omalle perheelle? Tautitapauksia Suomessa 6319.

Blogissa: Korona-aika, päivä 59: Back To School! Mutta oliko järkeä?

19.5. Hallitus linjaa ravintoloiden aukeamisesta. 1. kesäkuuta alkaen ravintolat saavat olla auki, mutta asiakasmäärä on puolet normaalista. Ravintolat saavat olla auki kello 6−23.

Suomen tilanne tänään: Testattuja näytteitä yhteensä  yli 152 300 ja ilmoitettuja tapauksia yhteensä 6 399. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 301, sairaalahoidossa olevien määrä Suomessa on 112  ja tehohoidossa olevien määrä Suomessa on 25. Lähde thl.fi.

Maailman tilanne tänään: Esimerkiksi Yhdysvallat 1 477 516 tartunnan saanutta ja 89272 kuollutta, Venäjä 290 678 tartunnan saanutta ja 2722 kuollutta, Espanja 231 350 ja 27 650 kuollutta ja Italia 225 435 tartunnan saanutta ja 31 908 kuollutta. Koko maailma 4 696 849 tartunnan saanutta ja 315 131 kuollutta. Lähde WHO.

Koronatilanne nyt

Tänään Suomen tilanne näyttää hyvältä. Kesää kohti aletaan purkaa rajoituksia. Mieli on luottavainen ja hyvä. Aikamoinen kevät takana!

Mitkä fiilikset teillä on päällimmäisinä? Oletteko pitäneet korona-ajan päiväkirjaa?

 

Lähde Valtioneuvoston kanslia, tautitapausten listauksen lukujen lähde THL.

Lue myös

X