Yli pyykkivuorten

Vanhemmat etätöissä ja teini kesälomalla – hemmetinmoinen katastrofi?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
teini kesälomalla

Teini kesälomalla. Kesä 2020, never forget. Etätöitä kotona tekevät vanhemmat, pihalla keppareiden kanssa kirmaava pikkusisko ja kesäloman aikatauluttomuudessa matelevat teinietanat. Katastrofi!

By The Way. Wikisanakirja: Katastrofi: poikkeuksellisen vakava onnettomuus, epäonnistunut, pieleen mennyt tai matemaattinen erikoistapaus.

Vaikka yhteiskunta alkaa pikku hiljaa avautua, monet rajoitukset ovat yhä päällä. Esimerkiksi minun etätyöni jatkuu yhä. Se tarkoittaa sitä, että teen kotona töitä samaan aikaan, kun kupeitteni hedelmät elävät täysin toisessa ulottuvuudessa. Kohta.

teini kesälomalla

Teinin iltapala kello 00.30

Sallikaa minun hieman maalailla tällä etätyöläisen raskaalla pensselillä. En puhu nyt millään Pensselisedän maalaustaidolla vaan vuosien erikoistumisopinnoilla äitiyden maalarikoulussa.

Lähdetään liikkeelle alkuyöstä tavallisena kesäkuun tiistaina. Teinit tulevat puolilta öin kotiin. He kolistelevat keittiössä ja nostavat pöytään voileipätarvikkeita. Asiaan kuuluu äänekäs riita siitä, että toinen ottaa viimeisen smoothien antamatta toiselle yhtään ja toinen ei yhtään väistä, kun toinen yrittää hakea itselleen lasia.

Tilanne eskaloituu: ”Et koske mun kännykkään!”

Teinien näkökulmasta koko ajan ihan mukavana sanailuna pysynyt tilanne eskaloituu yhtäccii itsestäriippumattomista syistä. Toinen nappaa käteensä toisen Kaikkein Pyhimmän. Siis kännykän, merkittävimmän minuuden jatkeen.

Yli puolen tunnin melurikkaan iltapala-actionin jälkeen toinen lähtee suihkuun 20 minuutiksi ja toinen lähtee pesemään hampaitaan. Kun toinen tulee suihkusta, toinen on yhä vessassa eikä päästä toista pesemään hampaitaan. Tästä käydään muutamia sananvaihtoja ja oven koputtamisia hakkaamisia.

Ei kait siinä. Teinien mielestä tämän jälkeen voi hyvin katsoa vielä hetken vaikka jotain sarjaa ja käydä nukkumaan esimerkiksi kello 3. Koska hei: nyt on teini kesälomalla!

teini kesälomalla

Teini herää kello 13

Aamulla vanhempien herätyskellot soivat kuuden-seitsemän aikoihin. Aamu on vanhempien kulta-aikaa. Työnteko sujuu hiljaisessa talossa kuin suklaata söisi. Makeaa ja mukavaa. Onneksi näkökenttää ei haittaa, että silmäpussit ovat suuremmat kuin koko vuoden tilipussi.

Homma toimii, kun ei turhia muistele, että kello 3.15 on viimeisen kerran käynyt sanomassa teineille, että nyt jumaliste lähtee kaikki laitteet takavarikkoon syyskuuhun 2023 asti, jos homma ei ala toimia.

Pikkusisko syö aamupalansa kello 9 aikaan ja on ihan valmis liittymään vanhempien etätyölounaalle kello 11. Teinejä ei näy eikä kuulu.

Aamupalakattaukseen kuuluu toisen ruokailutapojen arvosteleminen.

Vanhempien iltapäivän palaverien aikaan keittiö täyttyy pörröpäisistä teineistä. He vetävät aamupalasettinään juustoleipävuoria, joilla ruokkisi sekä lähikoulun että seurakunnan järjestämien kesäkerhojen kymmenet kerholaiset. Aamupalasetin vetämistä maustaa sopivasti toisen ruokailutapojen esille nostaminen vakuuttavalla äänenvoimakkuudella.

Tällainen leppoisa sanailu antaa uudenlaista äänimaisemaa vanhempien vetämille Teams-palavereille.

Vanhempien tekemä terveellinen salaattipainotteinen päivällinen ei uppoa teineille kello 17 – jos edes ovat kotona. Teinithän haluavat nähdä kavereitaan tietysti heti aamulla, eli suurinpiirtein kello 17. Tämän vuoksi heidän kesäravintonsa on leipää herättyä ja leipää yöllä.

teini kesälomalla

Teini kesälomalla: monelta nukkumaan?

Teinin kasvatus on kuin veroilmoituksen täyttämistä. Joka välissä ahdistaa ja jännittää.

Teinien kasvattaminen on vähän kuin veroilmoituksen laatimista. Etukäteen ahdistaa. Itse puuhassa on kädet täynnä töitä ja tuskanhiki otsalla – ja keskittyminen herpaantuu koko ajan.  Lopussa on iso helpotus tehdystä työstä ja iso pelko perseessä, että millaisenahan tämä nyt palaa maailmalta. Onneksi aika usein tulee kuitenkin ihan palautuksiakin tästä saagasta.

Maalailin nyt aika runsaalla kädellä tätä kesän katastrofitaulua. Varsinkaan yläkoululainen teinimme ei sovi maalaukseeni eikä kyllä lukiolainenkaan, mutta tämä olikin surrealistinen maalaus.

Työssäkäyvän on pakko saada nukkua.

Totta kuitenkin toinen puoli. Vanhempien on pakko saada nukkua, mutta teinien on pakko saada nähdä ystäviä koronarajoitusten rajoissa. Vanhempien tehtävänä on valvoa laitteiden käyttöä ja turvata terveellinen ruokavalio.

Teinien ei tarvitse nousta ylös kello 7, mutta ei mielellään myöskään kello 13. Jos vanhempien täytyy käydä nukkumaan kello 23, niin mielestäni silloin on oltava hiljaisuus koko talossa. Pikkusisko käy tietysti nukkumaan jo kello 21, jolloin pitäisi olla päivän riitelykiintiökin täytetty ja talossa hiljaista. Mitä tulee kesätöihin, niin niitä ei nyt koronasta johtuen ole löytynyt. Kotoa meiltä kuitenkin löytyy.

Millaisia sääntöjä teillä on nuorille kesäksi ja varsinkin silloin, kun vanhemmat ovat töissä? Saavatko nuoret tulla, mennä, syödä ja nukkua miten haluavat? Kaikki vinkit otetaan vastaan kiitollisina! Ps. Me emme salli tämän skenaarioni tapahtua. Sallitteko te?

Seuraa Yli pyykkivuorten -blogia Instassa ja Facebookissa.

Teinipostauksia

Tonnin kännykkä kaverilla – teinin kasvatus haastaa rikkaassa kunnassa

On tämä teinin äitiys vähän (ihan hiton) vaikeaa

Arjen isoimmat haasteet koululaisten ja teinien perheessä

Jos teini mokaa, toivon, että eka ajatus on pyytää äidiltä apua

Nämä asiat teet teinin mielestä väärin!

Lue myös

X