Yli pyykkivuorten

MINUN JA MIEHENI NÄKEMYS TÄYDELLISESTÄ KESÄILLASTA EROAA SUURESTI

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
opettajan lahja

Tiedättekö sen tunteen, kun on kesäkuu, ulkona on helle ja työpäivä vihdoin päättyy? Ihanaa, koko valoisa ilta aikaa tehdä ihania kesäjuttuja!

Tiedättekö sen tunteen, kun oma ja miehen näkemys ihanasta kesäillasta eroaa täysin?

Minulle unelmien kesäilta on esimerkiksi tällainen: Heti töistä suoraan liikkeelle! Valmiin eväskorin kanssa tai kaupan tai ihanan ravintolapäivällisen kautta matkaan. Kohteena esimerkiksi ihmisiä, lokkeja ja myyntikojuja pursuava tori ja leikkipuisto, uimaranta, laivaristeily ja piknik.

Kesäkahviloiden kiertäminen, kesäkonsertit, kirpputoritapahtuma ulkona, ajaminen toisen kylän vilkkaalle uimarannalle ja jäätelökioskille tai satamassa ravintolalaivassa istuskelu ja ihmisvilinän ihastelu.

Rakastan eniten kesissä kaveriporukoiden piknikkejä, isolla joukolla mökkeilyä, vieraiden meille kutsumista ja ruoanlaittoa ja yhdessä syömistä ja tuhansien ihmisten festareita. Ihastelen lentokenttien kansainvälistä kuhinaa, nähtävyyksien katselua, toreja, eri kielten sinfoniaa ulkomailla, ravintoloita ja terasseja ja matkustamista uusiin kaupunkeihin ja maihin. Rakastan hotelleja, kesätapahtumia, kesäteattereita ja livemusiikkia.

Rakastin kaikkea: naurua, perheitä, uimista, koiria ja lastenvaunuja.

Pyöräilin juuri kylän keskustassa olevan järven ympäri pitkästä aikaa. Rakastin kaikkea sitä, mitä näin: Vanhukset istumassa puistonpenkillä järveä katselemassa. Perheet vilttien päällä piknikillä. Säbäjoukkueet ulkoharjoituksissa urheilukentällä. Uimaranta täynnä perheitä ja nuoria. Leikkipuisto täynnä keinujia ja rantalentiskenttä pelaajia. Perheet lastenvaunujen kanssa kävelyllä. Kaksi naista juoksemassa yhdessä. Lokkien ja pikkulintujen ääniä. Järvi, kukkia, vihreyttä. Naurua ja puheensorinaa.

Haluan spontaaneja lähtöjä ja hulluja ideoita. Lomapäivänä Yyteriin! Huomenna lounasristeilylle! Ylihuomenna kierretään kaupungin parhaat Pokestopit! Eväät mukaan ja menoksi! Tämä kesä loppuu kohta!

kesä

kesä

kesä
kesä
Olavinlinna

Miehen kesä on erilainen

Minä olen eniten elossa, kun olen ihmisjoukossa. Tuntuu eniten kesältä, kun uimarannalla on paljon porukkaa tai saan ostaa mansikoita Savonlinnan torilta, jossa lokit ja sataman höyrylaivat huutavat kilpaa ja turistit kiertelevät kojuja haitarin soidessa.

Mieheni taas… Niin. No. Hän tulee töistä kotiin ja miettii onnellisena, miten saa vihdoin olla koko illan kotona. Hän tekee järkevän, terveellisen ja edullisen ruuan, jonka ainekset on ostanut monta päivää aiemmin.  Hän on suunnitellut järkevänä isänä, että maanantaina keitto, tiistaina pasta, keskiviikkona laatikko, torstaina kalaa ja niin edelleen.

Sitten ruoka tehdään, ruoka syödään, keittiö siivotaan. Siinä vaiheessa kello on ehkä kuusi, ja alkaa miehen unelmien hetki: terassille!

Miehen unelma: koko ilta kirjaa lukien.

En puhu kylän keskustassa olevasta ravintolan terassista, puhun oman kotimme terassista. Miehen unelmailtana kesäilta vietetään oman kodin terassilla kirjaa lukien. Koko ilta.

Nyt, kun lapset ovat isoja, voimme sitä tehdä. Minäkin yritän hetken. Sitten näen, miten siitepölyssä terassi on. Vaikka en siitä terassisohvalta näe, tiedän, että vuohenputki on taas vallannut kukkapenkit ja että väliaidan leikkaamisesta on yhä monta kottikärryllistä oksia maassa. Tramppa on siitepölyssä. Ikkunalaudoilla on hämähäkinseittejä. Mieskin tiedostaa ne, mutta ei sillä hetkellä stressaa, vaan varaa siivoamiselle ajan myöhemmin.

En saa täydellistä kesäfiilistä kotipihalla.

Mies myös nauttii siitä, että istuu läheisen järven rannassa ja tuijottaa aaltoja. Minäkin, mutta en päiväkausia. Vaikka meillä on upea piha ja ihanat terassit, en saa sitä täydellistä kesäfiilistä kotipihalla. Kesä valuu kotipihalla hukkaan!

kesä kesä

Emme tappele lomalla

Olemme kuitenkin siitä ehkä tosi erikoinen pari, että emme tappele lomillakaan. Teemme yhdessä kummankin toivomia asioita sekä teemme paljon erikseen asioita. Minä käyn ystävien kanssa piknikeillä sekä lähden välillä lasten kanssa ystävien luo, jolloin mies sekä tekee pakollisia remontti- ja siivousjuttuja että fiilistelee kirjan kanssa terassilla.

Jaamme rakkauden helteeseen, kotiimme, Savonlinnaan, Tampereeseen, mökkeilyyn, matkailuun ja ystävien tapaamiseen. Käymme yhdessä torilla sekä ravintolassa syömässä. Joskus lomailtana lasten mentyä nukkumaan istumme yhdessä kotimme terassilla, avaamme viinipullon ja syömme tapaksia.

Kolmantena mökkipäivänä mies tietää, että haluan ihmisvilinään. Ja hän lähtee kanssani.

Minäkin siivoan. Olen aina enemmän kotona kuin muualla. Minulle kuitenkin kesä menee ohi, jos olen vain omalla takapihalla. Rikkaruohojakin kitken mutta en pidä siitä. Kesämökilläkin viihdyn, mutta kolmantena päivänä mies tietää, että makaan lamaantuneena riippumatossa, josta minut on nostettava ylös ja vietävä torille, Olavinlinnaan ja pieniin käsityöputiikkeihin. Sitten on taas kaikki hyvin ja jaksan taas tuijottaa aaltoja.

Entäpä sinä? Mökille vai ulkomaille? Ihmisvilinään vai rauhaan? Kirjan lukua yksin vai kesäteatteriesitykseen? Osallistu keskusteluun blogin Facebookissa ja Instagramissa!

Ps. Postauksen ensimmäiset kuvat Kroatiasta viime kesältä. Lue tästä postaus Kroatia ja Vodice: kuvapostaus ja kokemukset.

Lue myös

X