Yli pyykkivuorten

SAMANLAISTA JUHANNUSTA EI EHKÄ IKINÄ ENÄÄ TULE

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
juhannus

Matkustimme juhannukseksi mökille Savonlinnaan 400 kilometrin päähän. Vietimme juhannuksen vanhempieni sekä siskoni ja hänen perheensä kanssa. Vauhdista pitivät huolta 6-, 9-, melkein 10-, 11-, 14- ja 16-vuotiaat lapset sekä sekarotuinen, lempeä iso koira Paavo.

Mummi ja ukki paistoivat meille muikkuja ja grillasivat herkkuja. He ostivat meille läheiseltä tilalta isoja ja mehukkaita mansikoita.

Paistoimme rannan nuotiossa vaahtokarkkeja ja makkaroita. Jaoimme karkkeja serkuksille kuuteen kippoon tarkasti tasan. Kannoimme uimareille Vichyä ja limsaa.

juhannus

Kurkistimme saunan taakse varovasti. Sinne kallioille, missä lekottelee usein rantakäärmeitä. Kurkistimme kasvoillamme ilme, joka henkii inhoa, pelkoa ja kiinnostusta. Se, että emme nähneet yhtään käärmettä, oli tietenkin helpotus.

Lapset uivat ja saunoivat viisikin tuntia putkeen. Teinikin kävi saunassa, mutta luki myös omassa rauhassaan kaksi 500-sivuista romaania.

juhannus

Katselimme pieniä kalaparvia sekä joutsenia ja poikastensa kanssa uivia härkälintuja. Naapuri oli nähnyt saimaannorpan kuutin. Me emme nähneet norppia, vaikka mökkimme lähellä on moni nähnyt norppia.

Otin siskoni kanssa samanlaisen hassuttelukuvan kuin viime vuonna. Sen innoittajana oli alunperin mökin aarteet: 1980-luvulta oleva radio, hassut hellehatut ja vanhat, pölyiset Leijona-pullot, jotka ovat aitan ikkunalaudalla koristeena. Suunnittelimme siskotatuointeja, joita aloimme suunnitella jo viime juhannuksena.

juhannus

Soutelimme, ajoimme 1,5-heppaisella moottorilla ja saimme katiskalla ahvenia ja haukia.

Pelasimme 6-vuotiaan kanssa monta muistipeliä – ja aina hävisimme. Keräsimme seitsemän kukkaa tyynyn alle, mutta vain yksi muisti laittaa ne sinne.

Muutamalla meni hermot. Monta kertaa. Sisarukset ja serkukset tappelivat ja sopivat.

Vietimme aikaa ilman kännyköitä, koska mökillä ei ole sähköjä. Se sai ensin lapset levottomiksi, mutta teki lopulta kaikille todella hyvää. Saimme aurinkopanelin avulla ladattua vähän kännyköitä. Lähinnä niin, että saimme vähän otettua kuvia. Otimme muun muassa uusiksi kuvan, jossa lapset istuvat saunamökin veteen vievillä kivirappusilla. Edellinen kuva samoissa asennoissa oli vuodelta 2017.

Siskonpetejä oli siellä täällä. Annoimme lasten valvoa niin myöhään, että he nukahtivat aika nopeasti.

juhannus

Teimme aikamatkan 1980-luvulle ja 1900-luvun alkuun. Kävimme kurkistamassa autiotaloa, jonka asukas, vanha ystävämme, menehtyi jo 1990-luvulla. Talo oli jätetty lähes alkuperäiseen asuunsa, vaikka sen asukki muutti maalta kaupunkiin pieneen yksiöön jokunen vuosi ennen kuolemaansa. Ikkunat olivat rikki ja talo ränsistynyt, mutta vanhat omenapuut ja viinimarjapensaat kukoistivat niin kuin silloin kauan ennen. Heinät ja puut olivat vallanneet entiset polut ja pihamaan.

Kurkistimme ikkunoista sisään, ja näimme sängyn vierellä tuolin päällä kaksi vesilasia, sadetakin naulassa ja käsirasvan pöydällä. Kaikki näytti ihan samalta kuin silloin, kun 1980-luvulla istuimme siskon kanssa sillä tuvan ikkunan alla olevalla puupenkillä ja söimme kaikki tarjolla olevat näkkärit ja kuuntelimme pitkästyneinä aikuisten juttuja. Siellä näytti vuonna 2020 samalta kuin vuonna 1987, ja ihan varmasti samalta kuin 1900-luvun alussa.

Katselimme ja muistelimme, missä lehmä laidunsi ja kanat tepsuttelivat, miten nostimme aikuisten apuna perunoita ja miten niityllä oli isoja metsämansikoita. Kännykän akku loppui pari kuvaa otettuamme, mikä oli iso harmi.

juhannus

Kun lapset nukkuivat, joimme vähän viiniä rannassa nuotion ääressä. Miehen veli tuli veneellä moikkaamaan niin kuin erittäin monena muunakin juhannuksena.

Paavo veteli vahtimatta jääneeltä lautaselta kaikki grilliherkut hetkessä. Se juoksi, hyppi ja haukkui jahdatessaan aaltoja. Se vahti lapsia ja harvoin ohikulkevia autoja. Porukkamme innokkaimpana mökkifanina se ei levännyt hetkeäkään, mutta kun istuimme illalla nuotiolla, se nukahti kyljelleen maahan viereemme kuin pentu.

juhannus juhannus

Mietimme monta kertaa, miten ainutlaatuisia nämä hetket ovat. Viiden vuoden päästä serkukset ovat 11-, 14-, melkein 15-, 19- ja 21-vuotiaita. Yhteisiä mökkijuhannuksia ei ehkä ole enää paljon jäljellä, kun lapset kasvavat ja elämä muuttuu. Jo ensi kesänä Matilda on melkein 18. Ymmärrän, että mökkijuhannus serkkujen, vanhempien ja isovanhempien kanssa ei ehkä enää ole se juttu.

Tämä oli ihana juhannus.

Lue myös

X