Yli pyykkivuorten

PÄTKÄTYÖLÄISELLE PALKALLINEN LOMA ON KUIN LAPSELLE SYNTYMÄPÄIVÄJUHLAT

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
synnytyksen jälkeen

Palkallinen loma: Odotettu kesäloma. Sitten ihana breikki lasten kanssa koulujen syyslomalla. Joululomalla aikaa leipoa ja valmistella ja nauttia suvun kanssa lautapeli-illoista, suklaasta ja viinistä. Helmi-maaliskuun lomalla käydään laskettelemassa, kylpylässä tai laivalla. Joku pieni lomanen vielä sitten keväällä ennen ansaittua, pitkää kesälomaa!

Palkallinen loma on monelle pätkätyöläiselle tai yrittäjälle pelkkä märkä uni. Mikäli palkalliseen lomaan on mahdollisuus, sitä odottaa uskomatta hyvää onneaan kuin lapsi syntymäpäiväänsä tai lauantain karkkipussia. Ainut vaan, että pätkätyöläisen karkkipäivä tai syntymäpäivä ei ole välttämättä todellakaan joka vuosi. Loma ei ole mikään itsestäänselvyys!

palkallinen loma

Palkallinen loma vihdoinkin

Olen opiskellut lukion jälkeen avoimessa yliopistossa, kansalaisopistossa, ammattikorkeakoulussa, yliopistossa ja täydennyskoulutuksessa. Olen työskennellyt laskutavasta riippuen ehkä seitsemässä eri työpaikassa. Viestintäalan työpaikkoja on ollut hirvittävän vähän, ja niissäkin kymmeniä, jopa satoja hakijoita yhtä paikkaa kohti. Olen tehnyt aina pätkätöitä.

Olen saanut kolme lasta, joiden kaikkien kanssa olen ollut pari vuotta kotona. Olen myös ollut hetken työttömänä toiselle paikkakunnalle muuttamisen vuoksi.

Monena kesänä olen saanut nauttia lämmöstä ja perheen kanssa olosta. En vaihtaisi niitä ihania kesiä koskaan mihinkään. Ne ovat olleet opiskelu-, työttömyys-,  äitiys- tai perhevapaakesiä. Muutamina kesinä olen ollut pienen hetken lomalla palkatta tai vetänyt miinussaldot tappiin. Olen kiitollinen, että olen saanut viettää niitä kesiä perheen kanssa. Silti ne ovat olleet, näin asuntovelkaisen perheenäidin hellehatun alta maailmaa katsoen, erilaisia lomia kuin sellaiset lomat, joilta maksetaan palkkaa. Muutamia kesiä olen ollut koko kesän kesätöissä.

Täytin tänä vuonna 40 vuotta, ja koen sen nyt toista kertaa elämässäni: minulla on toista kertaa elämässäni neljän viikon palkallinen kesäloma.

palkallinen loma

Pätkätyöläinen väsyy

Pätkätyöläinen on yrittäjän asemassa. Mikäli käy tuuri, edellisen pätkän loputtua seuraava alkaa lennosta. Mikäli työpaikka vaihtuu, kertyneet lomat saa rahana ja uudessa alkaa kaikki taas nollasta. Raha helpottaa arkea, mutta ei jaksamista samalla tavalla kuin pieni tauko työstä. Samalla tavalla pätkätyöläinen paiskii töitä kuin muutkin, mutta ilman lomia.

Minä olen nyt ollut nykyisessä pätkässäni 1,5 vuotta, ja minulla on nyt kokonainen neljän viikon kesäloma. Olen onnellinen. Niin monta kesää olen ollut lomalla esimerkiksi viikon, joten näen selkeästi, miten hyvin pitkä loma vaikuttaa jaksamiseen. Neljä viikkoa tuntuu käsittämättömän pitkältä ajalta.

Vuonna 2018 kirjoitin aiheesta postauksen Elämän ensimmäinen palkallinen kesäloma. Muistan, miten väsynyt silloin olin siihen, että minulla ei ollut ollut muutamaan vuoteen ollenkaan lomaa. Siitä postauksesta näkyykin, miten väsynyt olin.

Vielä viikko, niin sitten minulla alkaa loma. Olen niin onnellinen ja kiitollinen siitä. Tulevaisuudestani pätkätöiden kuoppaisella hiekkatiellä en tiedä mitään. Ehkä haen opiskelemaan tammikuussa alkavaan koulutukseen. Jos sinne pääsen, ensi kesä on taas ihan erilainen. Sitä ei onneksi tarvitse pohtia nyt.

Ihanaa lomaa kaikille lomalaisille! Onko sinulla palkallista kesälomaa tänä kesänä?

Lue myös

X