Yli pyykkivuorten

80 PÄIVÄÄ ETÄTYÖSSÄ – LUE, MITÄ OPIN

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
etätyö
Makuuhuoneemme työpiste koronakeväänä ja -kesänä 2020.

Työnantaja siirsi minut ja työkaverini etätöihin maaliskuun puolivälissä. Sen jälkeen olen näpytellyt tietokonettani kotona noin 80 työpäivää. Tänään pakkasin läppärin, näytöt, telakan, hiiren ja ulkoisen kovalevyn autoon. Vien ne työpaikalle ja jään tämän toimistolla vietetyn työpäivän jälkeen kesälomalle.

”Päivää 80 on aikaa seikkailuun” laulettiin Maailman ympäri 80 päivässä -kirjasta tehdyssä piirretyssä, jota katselin lapsena. En ihan arvannut maaliskuussa koronauutisten vyöryessä maailmalta, että tämä seikkailu kestää heinäkuun toiselle viikolle asti eli lomani alkuun asti.

Ollaan tultu todella pitkä matka siinä hämmennyksestä, pelosta, väsymyksestä, etäkoulusta ja yhtäaikaisista Teams-palavereista, joissa yleensä joku huuteli aina jotain taustalla ja pilasi toisen kokouksen. Olemme kulkeneet talvesta superhelteisiin ja päätyneet heinäkuulle lomaani asti. Sitä en arvannut millään.

Lue tästä korona-ajan ensimmäinen päiväkirjapostaukseni Korona-aika, päivä 1: Hämmennystä ja riitoja.

etätyö

Makuuhuoneemme työpiste koronakeväänä ja -kesänä 2020.

Etätyön erilaiset arjet

Jään perjantaina lomalle tilanteessa, jossa ei tule odotettua taukoa työmatkoista, työpalavereista ja toimiston kahvihuoneista. Olen ollut täällä kotona omalla mittapuullani kauan, ja se näkyy. Lapset ja minä olemme katselleet toisiamme kauan kolmessa erilaisessa uudessa tilanteessa.

Ensin oli minun etätyöt ja lasten etäkoulu. Se oli hämmentävää, uutta ja vähän pelokasta aikaa kaikkien uutisten ja skenaarioiden keskellä. Kirjoitin alussa joka päivä koronapäiväkirjaa, muun muassa tämän: Korona-aika, päivä 7: Raivostuin vasta kello 12.15. 

Meni kuukausi, sitten toinen. Lopulta oli tilanne, jossa kaksi lasta kävi koulussa ja minä ja lukiolainen yhä etäilimme. Kirjoitin: Korona-aika, päivä 59: Back To School, mutta oliko järkeä?

Sitten tuli taas uusi tilanne. Lapsilla alkoi kesäloma, mutta minulla ei – ja olin yhä läppärini ja työpuheluideni kanssa kotona työmoodissa. Nyt olen tehnyt yli neljä viikkoa töitä kotona lasten lomaillessa (ja tapellessa) täällä keskelläni ihan eri rytmissä kuin minä. Mies on tehnyt koko tämän ajan töitä omalla työpaikallaan.

Lue myös Näiden syiden vuoksi sisarukset tappelevat kesälomalla.

korona
korona

Korona-ajan ensimmäisinä viikkoina oli talvi. Muistan, miten läksimme ulkoilemaan, mutta kiersimme kaikki hyvin kaukaa. Ne olivat jänniä tunteita. Vastaantulijoiden kasvoilla oli jopa pelkoa.

Etätyö opetti tämän

Palautan tänään näytöt ja muut tavarat työpaikalle. Näillä näkymin syksyllä työ alkaa niin, että työpaikalla oleminen on mahdollista. Vaikka olen aiemminkin tehnyt silloin tällöin etätöitä, tällainen 80 päivän etätyöseikkailu on ollut uusi kokemus.

Viestintäalan pätkätyöläisenä olen pohtinut monia työhön liittyviä asioita, kuten yrittäjyyttä. Olen nyt oppinut nämä asiat:

* Haluan työyhteisön. Haluan lähteä aamulla kotoa ja palata kotiin. Lapsillekin on kivempi, että emme tuijota toisiamme kaikkea hereilläoloaikaa.

* Työkavereiden face to face -kontakti on tärkeä. Palaverit ovat tehokkaampia, kun näkee ihmisistä muutakin kuin ylävartalon alati pätkivällä Teams-puheella.

* Haluan käydä työkavereiden kanssa lounaalla ja kahvitauolla. Lähiravintolan salaattipöytä, valmis ruoka!

* Haluan lähteä aamulla töihin ja laittaa ripsaria.

* Etätyössä ihaninta olivat rennot aamut. Luin kaikessa rauhassa lehteä ja tein aamuisin sometöitä. Välillä kävin aamulla vartin lenkillä, välillä istuin vain sohvalla hiljaisuutta kuunnellen.

* Työpäivästä suli pois lähes kaksi tuntia, kun työpiste oli kotona.

korona opettajat

Tokaluokkalaisen viiden virkkeen koronapäiväkirja maaliskuulta. Myöhemmin päiväkirjassa käsiteltiin muun muassa sisarusriitoja ja kaverin kaipuuta. Myöhemmin annoin luvan naapurissa asuvan ystävän tapaamiseen. Se oli pelastus. Ystävien tapaamista pohdin tässä postauksessa.

* Työhön keskittyminen oli usein parempaa, kun ei ollut avokonttorin elämää. Toisaalta etätyö vaati enemmän puheluita ja palavereja, kun asioita ei voinut nopeasti käydä kysymässä ovensuussa.

* Korona lisäsi viestinnän töitä hirveästi, mutta oli opettavainen prosessi.

* Olen kiitollinen, että työni säilyi. Ajatukset olivat eturintamassa työskentelevissä sekä lomautetuissa ja työttömissä.

* Kun kävin joskus harvoin työpäivän aikana muualla töissä, lapset nauttivat eivätkä tapelleet.

etätyö

Ihanaa, loma!

Olemme nyt kaikki aika poikki. Varsinkin Aavan puolesta olen odottanut lomaamme hirveästi. Kun kaveritkin ovat olleet lomalla muualla, hänen päivänsä kotona ovat olleet pitkiä ja tylsiä. Emme laittaneet häntä minnekään leirille, koska minä olen ollut kotona, mutta nyt loppukuusta sateessa kaikki ideani ovat olleet tylsiä.

Huomenna vihdoinkin alkaa kesälomani. Makkari on taas makkari, ja työt syksyllä toimistolla. Tervetuloa loma ja erilainen arki loman jälkeen!

etätyö

Makuuhuoneemme kesäloman alkaessa kesällä 2020, kun näytöt ja nappikset on viety jälleen työpaikalle.

Lue myös

Korona-aika, päivä 64: Näin koronaepidemia eteni Suomessa.

Korona-aika, päivä 49: Ajattelin, että en hitto jumppaa enkä kuuntele äänikirjoja!

Lue myös

X