Mainos: Sortter
Mainos Yli pyykkivuorten

PARISUHTEEN KANTAVIA VOIMIA ON HAAVEILU TULEVAISUUDESTA

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kaupallinen yhteistyö Sortter

soutuveneen vuokraus Pirkkala

Olimme soutelemassa kesäkuun superhelteisenä päivänä. Aava istui kokassa ja luki keskittyneenä Aku Ankkaa. Antti souti ja minä liikuttelin sormenpäitä vedessä. Katselimme rannoilla olevia hulppeita taloja ja mietimme tulevaisuuttamme.

Olemme asuneet nyt kuusi vuotta kotikunnassamme. Muutimme tänne Antin työn perässä tuntematta seutua ollenkaan. Hyppäsimme uuteen elämään pää edellä tarkistamatta mitä laiturin päässä pohjassa on. Pari vuotta katselimme elämää varovasti asumisoikeusasunnossa, kunnes hyppäsimme taas ja ostimme tämän ison omakotitalomme.

Katselimme veneestä taloja ja pohdimme elämäämme. Mietimme, soudammeko näillä vesillä enää esimerkiksi kymmenen vuoden päästä.

soutuveneen vuokraus Pirkkala

Kohta kotona on hiljaista

Kohta mieheni työ ei enää määritä kotikuntaamme.

Miehelläni on työ, jonka mukana muutamme – ellemme valitse kahta eri osoitetta niin, että hän tulee kotiin vain viikonloppuina. Muutaman vuoden päästä mieheni jää nykyisestä työstään pois ja alkaa pohtia uutta suuntaa. Siinä vaiheessa hänen työnsä ei enää määritä elämäämme. Mikä siinä vaiheessa määrittää? Onko minun työni siinä vaiheessa tarkasti paikkakuntaan sidottu unelmieni vakkarityö?

Kahdelle koti on liian iso.

Viiden vuoden päästä lapsemme ovat 22-, 19- ja 14-vuotiaita. Elämme silloin suurta muutosten aikaa, joka alkaa tosin jo parin vuoden päästä. Kymmenen vuoden päässä siintävä elämäntilanne hengästyttää. Silloin pienin Aavakin on 19 ja hänkin on jo muuttamassa kotoa pois, ellei ole jo muuttanut. Kodissamme on hiljaista silloin.

Soudammeko silloin täällä? Asummeko yhä ihanassa talossamme, jonka pihassa kasvaa pioneja ja jossa on valtavasti neliöitä siivottavaksi ja elettäväksi? Kävelemmekö iltaisin näillä samoilla rannoilla?

seurustelu

Haaveilemme tulevaisuudesta

Kuuntele toisen haaveita ja pelkoja.

Mielestäni parisuhteen kantavia voimia on yhdessä haaveilu tulevaisuudesta. Myös tulevaisuuden realistinen katsominen on tärkeä osa toimivaa suhdetta. On tärkeää kuunnella toisen haaveita, unelmia, pelkoja ja toteamuksia. On tärkeää haaveilla keittiöremontista mutta myös haaveilla kesälomasta, jolloin olisi kiva lukea Me Naisia tai Tieteen Kuvalehteä riippumatossa yksin.

Pohdimme veneessä, että haluammeko enää asua täällä kymmenen vuoden päästä. Missähän lapset asuvat silloin? Missä me haluamme asua silloin?

Asummeko ilman lapsia enää täällä?

Mikä on tärkeintä: muistot ja tottumus, kunta, jossa on kaikki hyvin ja jossa lapset ovat kasvaneet merkittävimmät lapsuusvuotensa, mutta missä me olemme kuitenkin juurettomia? Entä valitako valtavan pitkä matka omien vanhempien luo vai lyhyemmät välimatkat, entä paljon tilaa lasten palata kotiin mahdollisine perheineen sitten joskus vai sittenkin juuri sopivan kokoinen koti meille kahdelle? Koti lasten lapuuskunnassa vai meitä kiinnostavassa, uudessa kunnassa, ja mikä se sitten olisi? Kun kotikuntia on meillä kummallakin takana tähän 40 vuoteen yhdeksän, katsoo elämää eri perspektiivistä kuin aina samoilla nurkilla asunut.

On tärkeää haaveilla siitä, että tulevaisuudessakin on olemassa me kaksi, vaikka lapset pakkaavat matkalaukkunsa ja astuvat omaan elämäänsä.

haaveilu

Remontteja ja unelmia

Salaojat vai poreamme?

Jatkoimme juttua kotoa. Puhuimme salaojaremontista, joka ei näy missään, mutta maksaa paljon ja on välttämätön. Puhuimme aika ajoin vitsinä esilletuodusta terassin laajentamisesta ja porealtaan tai paljun sijoittamisesta terassille. Puhuimme unelmiemme keittiöremontista. Puhuimme pienemmästä kodista. Puhuimme juuri tehdystä putkiremontista, jonka hinnalla olisi jo piipahtanut jossain reissussa. Puhuimme erityisesti matkoista, joita haluaisimme tehdä enemmän kuin mitään muuta.

Mitä jos tai kun jään työttömäksi?

Haaveilimme ja olimme realistisia myös lähivuosien elämästä. Pohdimme, mitkä haaveemme voisi oikeasti toteuttaa. Mitä oikeasti edes haluaisimme? Mihin meillä olisi varaa? Mitä jos tai kun jään työttömäksi kohta pätkätyöstäni? Onko meillä varaa siihen, että lähtisin opiskelemaan?

Mitä, jos olenkin yhtäkkiä kauan työttömänä, jos viestintäalan verisessä työpaikkojen taistelussa jään aina viiden parhaan joukkoon tai häviän lopulta maaliviivalla arvonnassa äänien mennessä tasan niin kuin tänä keväänä kävi?

Saako enää haaveilla, kun elämä muuttuu? Saisimmeko lainaa, jos lähivuosina toteuttaisimme haaveitamme? Mietimme, haluaisimmeko ottaa lainaa ja mitä asiaa varten. Pohdimme lainojen kilpailuttamista, mikä on aina ensisijaisen tärkeää.

parisuhde

Lainojen vertailupalvelu Sortter

Sortter etsii parhaan lainatarjouksen.

Suomalainen lainojen vertailupalvelu Sortter otti minuun juuri yhteyttä kaupallisen yhteistyön merkeissä ja kertoi heidän palveluistaan. Sortter vertailee pankkien lainatarjoukset asiakkaan puolesta aivan kuten vaikka hotellien vertailusivut vertaa hotellit. Sortterille jätetään hakemus ja he etsivät parhaiten lainasummaa ja laina-aikaa vastaavat lainatarjoukset eri lainanmyöntäjiltä. He järjestävät lainatarjoukset edullisuusjärjestykseen ja näyttävät kaikki lainaehdot. Lue tästä tietoja Sortterista.

Joku tuollainen olisi fiksua tulevaisuuden mahdollisen lainan vertailun kannalta. Me jäämme pohtimaan ja haaveilemaan. Nyt pitäisi miettiä, olisiko seuraava sijoitus kaukomatka lämpimään, poreallas, keittiöremontti vai ne salaojat… Tai uusi auto, tai sitten jos hajoaa yhtä aikaa monta kodinkonetta tai työttömyysaika venyy…

Ehkä ne ojat kuitenkin, mutta saahan samalla haaveilla muustakin, mitä tehdään ja toteutetaan yhdessä? Pääasia, että on haaveita.

Mistä sinä haaveilet? Mistä te haaveilette yhdessä? 

Lue myös

X