Yli pyykkivuorten

VANKI, SYÖPÄ, SEKTIO, AUTISMI, LAPSEN KUOLEMA – KOSKETTAVIMMAT POSTAUKSENI

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
äitiblogi

Ystäväni tarina -postaussarja on minulle kaikista tärkein. Olen ammatiltani toimittaja, ja rakastan kirjoittaa ihmisten tarinoita. Tässä postaussarjassa olen haastatellut lukijoitani ja kirjoittanut heidän tarinansa.

Onko sinulla tarina, jonka haluaisit kertoa? Etsin aiheita, jotka kertovat onnistumisesta, asian yli pääsemisestä, uuden oppimisesta, asian hyväksymisestä tai muusta kipeästäkin kokemuksesta, jonka kirjoittamalla minä ja lukemalla lukijani oppivat lisää elämästä.

Haluaisitko kertoa, mitä sinä olet kokenut tai oppinut? Mistä aiheista toivoisit lisää yhteiskunnallista keskustelua ja uusia näkökulmia? Mikä aihe oli sinulle joskus kipeä, mutta nyt enää aiheuttaa pienen huokauksen tai surun häivähdyksen?

Lue nämä tärkeät ystäväni tarinat. Oletko lukenut jo nämä kaikki?

äitiblogi

Puolisoni ja lasteni isä on elinkautisvanki

Parikymppiset Katri ja Jarkko olivat ystäviä jo yläkoulussa. Ystävyys jatkui, vaikka Jarkko sai elinkautisen vankeustuomion. Katri kävi tapaamassa Jarkkoa vankilassa – ja huomasi rakastuneensa syvästi.

Katri mietti, onko hänellä oikeutta synnyttää lasta, joka joutuisi tapaamaan koko lapsuutensa ajan isäänsä vankilassa. Kärsisikö lapsi? Lapsi oli Katrin elämän suurin unelma. He päättivät, että elinkautinen tuomio ei ole este perheelle.

Lue tästä Lasteni isä on elinkautisvanki – lue Katrin ja Jarkon tarina!

elinkautisvanki

Älä sano, että lapseni selviää syövästä, jos tiedän, että hän ei selviä

Lukijani aikuisella tyttärellä todettiin rintasyöpä, kun tämä odotti neljättä lastaan. Välillä oli ripaus toivoa, ja välillä kaikki toivo syöstiin alas. Kun lääkäri kertoi musertavat uutiset siitä, että tautia ei voi enää voittaa, lukijani, isoäiti, ei kertonut kenellekään ystävälleen. Kun hän lopulta kertoi tyttörensö kuolevan, ystävät eivät uskoneet. He vakuuttelivat, että kyllä tytär selviää. Kun lapset olivat 2-, 4-, 6- ja 8-vuotiaita, perhe hyvästeli äidin ja lukijani tyttärensä.

Lue tästä Älä lohduta, että lapseni kyllä selviää syövästä, jos tiedän, että hän ei selviä.

Lapsettomien lauantai

Näin kohtaat lapsensa menettäneen perheen

Lukijani 8-vuotias tytär menehtyi aivokasvaimen vuoksi. Sairastuminen, sairastamisaika, kuolema ja elämä kuoleman jälkeen ovat olleet perheelle kipeää aikaa. Moni ympärillä oleva jähmettyi täysin eikä enää osannut kohdata perhettä. ”Etkö vieläkään ole päässyt siitä yli”, äidiltä kysytään. Ei, lapsen kuolema ei mene ohi samalla tavalla kuin päänsärky. Postauksessa äiti kertoo, miten toivoo muiden kohtaavan kuolleen lapsen perheen.

Lue tästä Lapsen kuolema järkyttää – näin kohtaat surevan perheen.

lapsen kuolema

Autismi ei oikeuta lapsen kiusaamiseen

Aleksi leikki järjestelemällä autoja ja liikuttamalla niitä silmiensä edessä. Hän ei puhunut. Kun hän oli 3,5-vuotias, hänelle diagnosoitiin autismi. Aleksin ollessa 5-vuotias perheen arki oli kaoottista. Aleksilla oli pahoja käytöshäiriöitä sekä muun muassa koko perhettä kuormittavia suolisto-oireita.

”Me ei tykätä Aleksista!” huusivat muut lapset päiväkodissa. Aleksi äiti oli niin vihainen ja surullinen, että ei tiennyt, miten olisi reagoinut. ”Minun poikani on ihana, suloinen, rakastettava ja täydellinen riippumatta siitä, että hänellä on lapsuusiän autismi”, äiti kertoi minulle. Postauksen toisessa osassa äiti kertoi, miten Aleksin kehitys eteni harppauksin ja elämä helpottui.

Lue tästä Lapsuusiän autismi ei oikeuta lapseni haukkumiseen.

Lue tästä Usko lapseesi kehitysvammasta huolimatta. Aleksin kuulumiset nyt.

Näin pudotin 70 kg

Keuhkoveritulppa. Huimauskohtauksia. Rankka arki lasten kanssa. Hengästymisiä. Mari lääkitsi pahaa oloaan pakastepitsoilla ja pullalla. Yhtenä päivänä hän tuijotti lapsensa hänestä ottamaa kuvaa ja mietti, haluaako hän todella olla niin sairas. Mari totesi, että hän haluaa elää. Alkoi elämänmuutos, jonka jälkeen vaaka näytti ihan muuta kuin alun 148 kg.

Lue tästä Lapseni ottamasta valokuvasta ymmärsin, että todella painan 148 kg.

Blogin luetuimmat postaukset

Lapsettomuushoidoista sijaisvanhemmaksi

Miltä tuntuu olla lapseton ja surra sitä, että itsellä ei ole edes puolisoa? Miltä tuntuu tulla raskaaksi ja synnyttää kuollut lapsi? Miltä tuntuu lapsettomuushoidoissa? Kirjoitin lukijani kipeän ja koskettavan tarinan tahattomasta lapsettomuudesta.

Lue tästä Lapsettomuushoidoista sijaisvanhemmaksi.

lapsettomuus

Sektio oli Heidin pahin pelko –  ja edessä olikin hätäsektio

Heidi pelkäsi raskausaikanaan ihan hirveästi sektiota. Lopulta hän joutui kohtaamaan pahimman pelkonsa: hätäsektion. Sama sektiopelko palasi toisessa raskaudessa – ja sama hätäsektio oli edessä. Lääkärin huudahdus ”Nyt mennään hätäsektioon” soi Heidin korvissa kauan.

Lue tästä Pelkäsin hirveästi hätäsektiota – ja jouduin hätäsektioon kaksi kertaa.

äidiksi 23-vuotiaana

Aikuisiän akne on suuri häpeä

Lukijani kärsii aikuisiän aknesta. Hän on 12-vuotiaasta lähtien vältellyt uimahalleja, saunomista ja kaikkea, missä joutuu näyttäytymään ilman meikkiä. Moni mukava saunailta on ahdistanut, kun on hävettänyt. Välillä hän ei ole viitsinyt saunoa ollenkaan. ”Monesti olen miettinyt, kuinka paljon huono iho on vaikuttanut sosiaaliseen elämään ja itsetuntoon.”

Lue tästä Aikuisiän akne on suuri häpeä.

akne

Täit tulivat aina vain uudestaan

Lukijani tytär sai täitä. Hirveä stressi, työ ja rahanmeno. ”Huhtikuussa koulussa tehtiin elokuvaa, mistä tyttäreni oli innoissaan. Elokuvaa varten oli taas käyty roolivaatelaatikolla, ja tsadam: tyttären päässä kuhisi kutsumattomien vieraiden bileet. ´Ei taas!´, huusimme yhteen ääneen.” Syksyllä täit tulivat taas – ja tällä kertaa myös äidille. Se oli tuskien taival. Lue lukijani rehellinen avautuminen.

Lue tästä Johan on prkl, että täiongelmasta ei päästä!

täiongelma, saivare, täi

 

Kerro tarinasi!

Onko sinulla koskettava, kipeä, onnellinen tai vaikuttava tarina? Mitä sinulle on tapahtunut? Haluatko kertoa tarinasi nimettömänä?

Laita meili osoitteeseen ylipyykkivuorten@gmail.com tai yv Instassa @hannamaariap tai Facebookin ryhmässä Yli pyykkivuorten. Seuraatko muuten jo näitä somekanaviani?

Lue myös

X