Yli pyykkivuorten

AKNELÄÄKE ISOTRETINOIN: KOKEMUKSET JA HAITTAVAIKUTUKSET

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
isotretinoin

Minulla on ollut käytössä aknelääkitys Isotretinoin nyt yhdeksän kuukauden ajan. Lääkitys loppuu elokuussa.

Minulla on ollut akne 12-vuotiaasta asti. Siihen ei ole auttanut ruokavaliomuutokset, elintavan muutokset tai rasvat, voiteet, kosmetologien hoidot, kuorinnat, e-pillerit tai geelit. Isoja finnejä on tullut tasaisesti aina. Erityisesti menkkojen aikaan isoja ja kipeitä finnejä on tullut aina, eikä siihen ole todellakaan auttanut, että on täyttänyt 20, 30 tai nyt 40 vuotta.

Koska perheemme on valmis eikä siis raskaushaaveita ole, päätin syksyllä kääntää viimeisen kiven ja kokeilla Isotretinoin-aknelääkitystä. Vaikka minulle on tullut muutamia haittavaikutuksia, olen iloinen, että uskalsin ottaa näinkin pitkän kuurin.

Kuurin alussa tuli paljon finnejä, mutta se loppui pian. Kuurin aikana finnejä on tullut oikeastaan vain vääränlaisen aurinkorasvan käyttämisestä. Nyt kuurin loppuessa ihossani ei ole ollut uusia finnejä aikoihin.

Listasin alle haittavaikutuksia, joita aknelääkitys on tuonut. Haittavaikutukset eivät ole olleet liian suuria. Söisin kuurin uudestaankin, vaikka tietäisin tarkasti, mitä sivuvaikutuksia minulle tulee.

isotretinoin

Isotretinoin: haittavaikutukset

Yliopiston verkkoapteekki listaa Isotretinoin-aknelääketyksen haittavaikutuksiksi tällaisia:

”Silmäluomien tai sidekalvon tulehdus, silmien kuivuminen, silmän ärsytys, huuli- tai ihotulehdus, kuiva iho, hilseily, kutina, ihottuma, hauras iho (lisääntynyt hankaumien riski), nivel-, lihas- tai selkäkipu. Joskus voi esiintyä myös päänsärkyä, nenäverenvuotoa, nenän kuivuutta tai nenänielun tulehdusta. Mahdolliset uneliaisuus, huimaus ja näköhäiriöt voivat heikentää ajokykyä.

A-vitamiinia sisältäviä valmisteita sekä altistumista voimakkaalle auringonvalolle ja solariumia on vältettävä hoidon aikana. Verenluovutus on kielletty hoidon aikana ja kuukauden ajan sen päättymisen jälkeen.”

Minä olen kokenut haittavaikutuksia, mutta olen pärjännyt kuitenkin hyvin.

Huulten kuivuminen

Huulet alkoivat kuivua välittömästi lääkityksen alettua. Se ei ole mitään ”vähän tartteis huulirasvaa” -tunnetta vaan huulet kuivuvat niin, että on vaikea hymyillä ja puhua. Huulten kuivumiseen ei auttanut minulla tavallinen huulirasva. Trust me, olen näiden kuukausien aikana ostanut useita erilaisia huulirasvoja ruokakaupoista ja apteekeista.

Paras apu on ehdottomasti ollut vaseliini. Niitä kannattaa olla monta purkkia, että vaseliini on aina mukana missä ikinä onkin. Edes jonkinlainen huulirasva pitää olla koko ajan mukana tai tulee itku. Minulla huuliin tuli myös pieniä haavoja ja ihoriekaleita.

Toinen hyvä apu oli apteekista saatava Decubal basic lips & dry spots balm, jota on ehkä helpompi käyttää kuin vaseliinia, kun se ei niin sotke.

isotretinoin

Ihottuma käsissä

Kuurin alkuvaiheessa tuli ihottumaa kämmenselkiin. Pikku hiljaa ihottuma siirtyi käsivarsiin ja poistui sitten kokonaan kuurin edetessä. Ihottumaan auttoi ihan perusvoide.

Kasvojen kuivuminen

Kasvot alkoivat kuivua ja hilseillä voimakkaasti ehkä kolmantena tai neljäntenä kuukautena. Siihen löysin avuksi La Roche-Posayn Effaclar H -hoitovoiteen, joka on tarkoitettu juuri käytettäväksi aknelääkityksen kanssa. Pahimpina päivinä olen lisännyt rasvaa useita kertoja päivässä.

Olen käyttänyt tätä rasvaa jo kolme-neljä purkkia. Suosittelen ehdottomasti! Todella hyvä rasva – ja ainoa, joka kunnolla auttaa eikä tee uusia finnejä.

La Roche-Posay Effaclar H -hoitovoide

Ihon nirhaumat ja haavat

Tässä loppuvaiheessa kuuria ihoni on todella ohut. Saan pieniä haavoja kasvoihin ihan vain yöllä raapaisemalla. Itikan piston kohta, jota raavin, ja kenkien hankaumakohta menivät heti vereslihalle. Pienestä nirhaumasta tulee haavoja.

Parin viimeisen kuukauden aikana iho on kuoriutunut erityisesti huulista ja nenästä.

Limakalvojen kuivuminen

Välillä olen käyttänyt nenäsumutetta nenän limakalvoille.

isotretinoin

Selkäkipu

Yliopiston verkkoapteekin sivuja luettuani juuri huomasin, että selkäkipuni voikin johtua myös lääkityksestä! Sitä haittavaikutusta en muistanutkaan.

Selkäni on ollut aamuisin kipeä, mutta en tiedä, johtuuko se lääkityksestä vai lihasjumista. Arvelisin, että etätyöstä tietokoneella, mutta hyvä tiedostaa tämäkin!

Aurinkoihottuma

Olen käyttänyt helteellä ahkerasti aurinkovoidetta. Siitä huolimatta käsiini tuli kesäkuun helteillä aurinkoihottumaa ja kasvoihin pieniä maksaläiskiä pari kappaletta. Aurinkoihottuma lähti onneksi pois, mutta se kertoi, että kannattaa pysyä varjossa!

Käytin myös aurinkovoidetta, jota ei ollut tarkoitettu kasvoille. Sen vuoksi minulle tuli finnejä. Vaihdoin kasvoille tarkoitettuun aurinkorasvaan.

Tulos

Ihoni on nyt tasainen ja pehmeä. Finnejä ei ole tullut kuin lääkityksen alussa, jolloin niitä kuuluukin tulla paljon. Odotan innolla kuurin loppumista. Uskon vahvasti, että tämä oli oikea päätös ja saan kuurista avun. Aika hirvittävän monta vuotta taistelin aknen kanssa kanssa tätä ennen.

Oletko sinä saanut aknelääkityksestä apua?

Lue myös

Ystäväni tarina: Aikuisiän akne on suuri häpeä

Lue myös

X