Yli pyykkivuorten

HEI ÄITI! ÄLÄ UNOHDA KERTOA POJALLESI KUUKAUTISISTA!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
menkat

Menin silloin 12-vuotiaan poikani luo ja kerroin hänelle Iltalehdestä lukemastani uutisesta. Uutisen mukaan tuntematon poika oli antanut jollekin tytölle hupparinsa, kun tytön kuukautiset olivat tahrineet tytön housut.

”Tyttäreni kuukautiset alkoivat tänään bussissa. Ylemmällä luokalla oleva poika pyysi tyttäreni sivuun ja kuiskasi hänelle, että hänellä on tahra housujen takapuolen kohdalla. Poika lainasi tyttärelleni hupparinsa, jotta tyttäreni voisi sitoa sen vyötärölleen ja kävellä kotiin nolostumatta. Tyttäreni nolostui kuultuaan tahrasta, mutta poika kertoi, ettei mitään hätää, hänellä on siskoja, äiti kirjoittaa ihmeissään ja kehuu pojan äitiä erinomaisesta työstä.” (Iltalehti 25.10.2018) 

Sanoin pojalleni, että olen ihan varma, että hän olisi toiminut samoin, kun kyllähän hänkin tietää ne asiat. Poika nyökkäsi.

menkat

Näin kerrot lapsellesi kuukautisista

Kirjoitin joku aika sitten postauksen Näin kerrot lapsellesi kuukautisista (lue tästä). Kerroin siinä vinkkejä, miten voi kertoa tytölle tulevista kuukautisista. Kerroin, että kuukautisista kannattaa kertoa lyhyesti heti, kun lapsi näkee siteitä, tamponeja tai kuukuppeja ja kyselee niistä tai muuten kysyy menkoista.

Annoin postauksessa vinkkejä, miten asia kannattaa ottaa esille ja miten lapselle voi helposti näyttää, miten esimerkiksi side laitetaan. Ehdotin, miten kannattaa toimia, kun kuukautiset alkavat ja miten kunkin tulee reagoida asiaan.

menkat

Kerro pojalle menkoista

Mainitsin postauksessa, että on hyvä, että kaikki perheenjäsenet tietävät, mitä menkat tarkoittavat. On todella tärkeää, että perheessä isälle, veljelle ja vaikka isoisälle menkat ovat ihan yhtä luonnollinen asia kuin vaikka hiusten leikkaaminen. Olen puhunut aina avoimesti kuukautisista myös pojalleni ihan samalla tavalla kuin olen puhunut muista hygienia-asioista.

Nainen, älä tee kuukautisista tabua.

Koskaan, ikinä, milloinkaan veli ei saa pilkata kuukautisia tai tehdä niistä ylimääräistä numeroa. Yhtä paha asia on, jos perheen naiset piilottelevat häpeillen kuukautisia perheen miehiltä ja pitävät niitä itse tabuna. Pojan on hyvä myös tietää, mistä äidin kuukautisissa on kyse.

Tietenkään en tarkoita, että lasten tulisi nähdä esimerkiksi siteen vaihtoa mitenkään näytösluonteisesti. Jos he sattuvat näkemään, siinä ei ole mielestäni yhtään mitään kauheaa. On hyvä tietää, että veri ei ole paha asia eivätkä kuukautiset satu sillä tavalla kuin vaikka syvä haava, josta tulee verta.

Tärkeintä on, että me naiset emme itse tee asiasta häpeällistä tai luonnotonta.

menkat

Monen äiti ei kertonut menkoista

Kun julkaisin postauksen Näin kerrot lapsellesi kuukautisista, kuulin monelta kolmekymppiseltä naiselta, että oma äiti ei koskaan kertonut kuukautisista mitään. Menkkojen alkaminen on pelottanut, hävettänyt ja hämmentänyt lasta. Kotona tai repussa ei ollut siteitä. Moni lapsi ei uskaltanut pitkään aikaan kertoa asiasta. Moni mietti, miksi äiti ei ollut halunnut kertoa asiasta yhtään mitään, vaikka tiesi, että se on lapsella kohta edessä?

Miksi äiti ei halunnut kertoa mitään?

Mietin, miten nämä äidit ovat suhtautuneet itseensä ja miten esimerkiksi heidän puolisonsa on suhtautunut heihin. Koen, että on yhä tehtävä töitä, että ihan meillä hyvinvointivaltiossakin naiset hyväksyisivät itsensä ja naiseuden luonnolliset asiat eivätkä tekisi niistä luonnottomia miesten edessä.

Ja hei! Mielestäni lapselle opetetaan, että naiset käyttävät siteitä, eivät mitään äitien vaippoja. Naiset eivät pissaa ja kakkaa housuun kuten vauvat vaan kyseessä on ihan eri asia.

Äiti, oletko jo kertonut sekä tytöllesi että pojallesi kuukautisista? Minkä ikäisiä he olivat, kun kerroit?

Lue myös

Lue myös

X