Yli pyykkivuorten

HAA-VEI-LU – OSAATKO NÄMÄ ARKEA HELPOTTAVAT MUISTISÄÄNNÖT?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
haaveilu

Mistä tietää katsomatta ja laatikkoa kokonaan avaamatta, että käteen osuu haarukka eikä lusikka? Tietysti siitä, että aterimet on aina haa-vei-lu-järjestyksessä eli haarukka-veitsi-lusikka-järjestyksessä.

Haaveilua noudattaville asia on niin pyhä, että he ihan muina naisina ja miehinä vaihtavat tämän oikean järjestyksen myös työpaikan kahvihuoneessa ja vaikka vanhempiensa kotona. Eihän mikään muu voi olla kuin haaveilu!

Erilaiset muistisäännöt helpottavat arkea. Kokosin tähän meidän perheen sekä Facebook-sivuni seuraajien parhaita muistisääntöjä.

haaveilu

Ulko-oven lukitseminen: yöksi ylös, aamulla alas

Meillä omakotitalossa on ulko-ovi lukossa öisin, mutta lukitsematta päivisin, kun olemme kotona. On helppoa tarkistaa, onko ovi lukossa katsomalla ovessa olevasta lukitsemisnappulasta. Kun tämä nappula on ylhäällä, ovi on lukossa ja kun se on alhaalla, se on auki. Siispä se laitetaan ”yöksi ylös, aamulla alas” tai ”a alas auki”.

Kellonajat: a.m. niin kuin aamu

12 tunnin kellonaikajärjestelmän a.m. ja p.m. voivat olla vaikeat muistaa. A.m. on a niin kuin aamu ja p.m. on p niin kuin päivä.

Kellot kääntyvät kesään

Kesä- ja talviaikaan siirryttäessä kelloja käännetään aina ”lähempään kesään päin” tai ”juhannusta kohti”. Syksyllä taaksepäin juuri olleeseen kesään ja keväällä eteenpäin tulevaan kesään.

Kello kertoo: 12-vuotiaana kuudennella

Minkä ikäisenä sitä oltiinkaan kuudennella luokalla? Entä kolmannella? Katso kellosta! Vastakkaiset numerot kertovat iän ja luokan.

muistisääntö

Kuukaudet: kesy marhu 30 päivää

Missä kuussa olikaan 30 päivää? Vastaus on ”kesy marhu” eli kesä, syys, marras, huhti. Saman voi tarkistaa myös rystysistä käsien ollessa vierekkäin nyrkissä. Rystysten kohdalla 31 päivää ja kuopissa lyhyemmät kuukaudet. Helmikuussa siis 28 tai 29 päivää, joten se ei kuulu kesyyn marhuun.

Imettäjä: villalanka liiveihin

Joskus on vaikea muistaa, kummasta rinnasta on imettänyt viimeksi. Laita liivinsuoja, villalanka tai pinni siihen liivien kuppiin, kummasta viimeksi imetit.

Ilmansuunnat: koira kaluaa lounaaksi luuta

Mitenkäs ne väli-ilmansuunnat menivätkään? Koillinen, kaakko, lounas, luode ovat yhtä kuin ”koira kaluaa lounaaksi luuta” tai ”koira kaatui, loukkasi luun”.

Oikealle kiristyy, vasemmalle löystyy

Kumpaanko suuntaan vesiletkun lukko, ruuvi tai purkin kansi kiristyy kiinni? Oikealle kiristyy, vasemmalle löystyy muistuu mieleen muistisäännöllä ”Righty tighty, lefty loosy””Myötäpäivään myllyt jauhaa, vastapäivään portit aukee”. Eli jos joku kansi tai ruuvi pitää avata, sitä pitää kiertää vastapäivään.

Oma oikea, vasen vieras

Käyt täyttämässä oman ja ystäväsi lasin ja yrität muistaa, kumpi oli kumman. Aseta lasit käsiisi aina niin, että ”oikea oma, vasen vieras”, niin lasit eivät sekoitu. Meillä minä olen vasenkätinen, joten vasen puoli on aina minulle luonteva valinta. Mies on jatkosoveltanut tätä Hanna aina vasemmalla -ajatusta huumorillaan sanomalla, että ”Antti aina oikeassa, Hanna aina väärässä”.

muistisääntö

Varis ja harakka: varis ei ole valkoinen

Kumpi olikaan varis ja kumpi harakka? Varis on musta-harmaa ja harakka musta-valkoinen. ”Varis ei ole valkoinen ja harakka ei ole harmaa” auttaa. Herra harakka liivit sai, musta-valkeat tottakai”, opetti yhden lukijani mummo.

Bansatankissa nuoli

Monen auton kojelaudassa on bensatankin symbolissa nuoli tai bensapistooli sillä puolella, kummalla puolella autossa on bensatankki.

Siivoa huomaamatta: vie mennessäs

Koti pysyy siistimpänä, kun hyödyntää kaiken kulkemisen. Yläkertaan kulkiessa vie sylillisen sinne kuuluvaa tavaraa mukanasi ja kotoa lähtiessäsi vie roskat. Hampaiden pesun yhteydessä voi putsata lavuaarin ja lapsen leikkejä seuratessa siivota lapsen vaatekaapin. Muistisääntö toimii elämäntapana: ”vie mennessäs, tuo tullessas, tee siinä ollessas”.

Mitä muistisääntöjä sinä käytät joka päivä?

Lue myös

X