Yli pyykkivuorten

ET OLE AINOA ÄITI, JOKA ITKEE TEINIARJESSA. LIITY RAGEMUTSIT-RYHMÄÄN!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Ragemutsit

Kirjoitin postauksessa Joskus mietin, että en osaa enää olla äiti ajatuksiani kahden teini-ikäisen vanhemmuudesta. Tämä kevät ja kesä ovat tuntuneet rankoilta. Olen itkenyt, kun tuntuu, että en osaa enää olla äiti. Kun jatkuvasti halaukseni väistetään, jutuilleni pyöritellään silmiä, minua ei haluta huoneeseen (”Sulje se ovi!”) eikä mikään ehdottamani, arvostamani tai tekemäni asia kelpaa, tuntuu, että en osaa enää olla äiti.

Postaukseni herätti paljon keskustelua Yli pyykkivuorten -Facebook-sivulla ja Instassa sivullani @hannamaariap. Muun muassa tällaisia viestejä sain (yv-viestien julkaisuun kysytty lupa):

Äiti A: ”Olen itkenyt tuskaani. Tuntuu pahalta, kun on teinien silmissä vain rasittava ja tylsä. Monet päivät ovat yhtä tuskaa. Tuntuu pahimmalta, kun tulee niin ulkopuolinen olo lasteni elämässä. Mitään ei haluta kertoa minulle. Jos lapsi kertoo jotain, voi jo kuullessaan olla varma, että reagoi kuitenkin väärin.

Luulin, että minulla on lapsiini paljon läheisempi ja avoimempi suhde kuin minulla on ollut omaan äitiini. Ehkä siksi tuntuu niin tylyltä, kun huomaan olevani ei-toivottu vieras teinieni huoneissa. Kuvittelin, että olisin osannut olla ihana äiti.”

Äiti B: ”Poikani halusi muuttaa isälleen, koska siellä on kivempaa. Se pieni poika, jonka yritin pitää ravittuna ja puettuna sekä arkirutiinien parissa muuttui hiljaiseksi kiukuttelijaksi. Isä kokee olevansa parempi vanhempi kuin minä ja syyttää lapsen kaltoinkohtelusta. Se ei ole mitenkään totta. Teinin maailmassa kaikki on mustavalkoista. Ennen toimivat asiat ovat nyt teinille liikaa.

Teini kokee sarkasmin tai komentamisen kaltoinkohteluksi, johon kiva vanhempi lähtee mukaan tukemalla nuoren ajatusmaailmaa tuhoisin seurauksin. Vaikka meillä on viikko-viikko-sopimus, poika ei ole käynyt meillä tammikuun jälkeen. Olen tuntenut itseni paskamutsiksi. Tämä kaikki tapahtui yhtäkkiä ilman varoitusta. Tuntui, että illalla halattiin ja aamulla jo vihattiin… Luopumista ja itsenäistymistä. Sitä se on teinin vanhemman elämä.”

Äiti C: ”Tänään tuli itkut itkettyä 14-vuotiaan pojan riehumisen takia. Jotenkin niin voimaton ja epäonnistunut olo äitinä. Kolmen lapsen äitinä voin todeta, että taaperoikä oli lastenleikkiä, kun vertaa tähän murrosikäaikaan. Ehkä tästä vielä hengissä selvitän.”

Äiti D: ”Välillä on vaikeampia päiviä tai hetkiä, mutta yritän asettaa niitä mittasuhteisiin sellaisten megahankalien teinijuttujen kanssa ja todeta, että meillä on tosi kiltti teini. Paras olisi, jos saisi oman itsetunnon pysymään aina järkkymättömän korkealla ja pystyisi olla näyttämättä, jos sanat kolahtaa, koska teini on tosi hyvä tökkimään siihen vanhemman heikkoon kohtaan.”

Ragemutsit

Liity Ragemutsit-ryhmään

Moni ajattelee minun laillani, että ei osaa enää äitiyttä ja on ihan huono äiti. Moni ajattelee, että kukaan muu ei käy läpi samanlaisia ajatuksia.

Vertaistukea kaivataan kipeästi. Perustin Facebookiin Ragemutsit-ryhmän. Rageta eli valittaa, sitä kai me kaikki teemme nuorillemme aina välillä. Ryhmä on suljettu, mutta sinne voi kukin liittää uusia jäseniä. Jutellaan ryhmässä nuorten äitiydestä, mutta ei mainita lapsia nimillä eikä halvenneta lapsia. Puhutaan siitä, miten jaksamme paremmin ja miten voimme selvitä arjen pulmista helpommin.

Ryhmässä saa myös jakaa teinien äitiyteen liittyviä blogipostauksia ja uutisia.

Liity Facebookin Ragemutsit-ryhmään tästä!

Minkä ikäisiä lapsia sinulla on? Liity mukaan Ragemutsit-ryhmään!

Lue myös

Lue myös

X