KOULU ALKAA! MUISTA NÄMÄ ASIAT NYT

Hui, koulu alkaa kohta! Muista nämä asiat ennen koulun alkua.
Jos koulu ei ole vielä ajankohtainen, lue vinkit päivähoidon aloitukseen ja vinkit eskarin aloitukseen.

Reppu
Repun tulee oikeasti olla hyvä. Parhaassa repussa on ommellut heijastimet, koska meillä ainakaan repuissa ei kestä roikkuvat heijastimet eikä tarraheijastimet. Todella harvoissa repuissa ja takeissa on valmiina heijastimia. Miksi ihmeessä? En ymmärrä.
Kokeile reppua omaan selkääsi. Oletko koskaan kantanut selässä pitkää matkaa ihan täynnä tavaraa olevaa Kånkenia? Ei ole muuten hartioille mitenkään hyvä reppu!
Jos syksy käynnistyy vanhalla repulla, muista pestä reppu nyt! Pese myös penaali.
Kurkista aina välillä lapsen reppuun syksyn kuluessa. Yllätyt! Siellä on kaverilta pari kuukautta sitten lainattu paita, jonka heti pesit ja pyysit palauttamaan, huomenna oleviin synttäreihin kutsu (ilmoittautuminen viikko sitten), puoliksi syöty banaani, muutama koe rypyssä, tärkeä tiedotus opettajalta, märät sukat ja kiviä.
Lue: Case sukat: 2010-luvun äitiys tiivistyy tähän hulluun tarinaan.
Nimikoi
Osta ohut permanenttitussi ja ruskeaa ihoteippiä!
Mitä vanhempi lapsi, sitä vähemmän hänen tavaroitaan nimikoidaan. Silti mustat Kuomat sekoittuvat eikä lapsi itsekään muista, oliko uusi takki sininen vai oranssi vaikka olisi jo vaikka yhdeksänvuotias.
Merkkaa alakoululaisen jokaiseen vaatteeseen ja tavaraan nimi. Laita yläkoululaisen takkeihin nimi. Villasukat, sormikkaat ja pipot on helppo nimikoida liimaamalla ihoteipin pala ja kirjoittamalla nimi siihen. Minä nimikoin alakoululaisen vaatteita yleensä kuivia pyykkejä taitellessa. Sillä tavalla kaappiin päätyy valmiiksi nimikoituja vaatteita koko ajan.
Käy koulun löytötavaralaatikot läpi aina, kun käyt koululla. Sieltä löytyy mukavasti itse ostamiasi vaatteita.
Sisäkengät
Jos koulussa on käytössä sisäkengät, parhaat ovat crocsityylliset, jotka saa nopeasti jalkaan. Osta persoonalliset, että ne eivät sekoitu heti. Muista nimikoida!

Tärkeitä tavaroita
Tarvitsette myös nämä: jumppapussi, vesipullo, avain, tärkeät numerot kännyköissä, Wilman tunnukset, luokan vanhempien wa-ryhmä, kotiintuloajat, kotitöistä sopiminen, harrastusten joustava toimiminen, sopivan välipalan valitseminen, sateenvarjo tai sadetakki, pyöräilykypärä, viikkorahoista sopiminen ja hyvät yöunet.
Kalenteri
Osta seinäkalenteri, jossa on jokaiselle perheenjäsenelle oma sarake. Siirrä tähän kalenteriin säännöllisesti tiedot sähköisistä kalentereista. Tämä on tärkeää: Heti, kun luet jonkun muistettavan asian Wilmasta, Helmistä, wa-ryhmästä tai savumerkeistä, kirjoita se yhteiseen kalenteriin. Siis ihan heti. Älä tee niin kuin se äiti, joka luotti muistiinsa ja unohti retkieväät eskarin kolmantena päivänä (minä).

Kännykkä
Kännykkä saattaa olla koulumatkalla turva sekä lapselle että vanhemmalle. Tee lapselle kuitenkin selväksi, että kännykkä ei ole kädessä kävellessä eikä pyöräillessä. Todella moni lapsi pelaa kännykkäpelejä, katsoo ohjelmia ja viestittelee jopa pyöräillessään. Estä se heti. Jos ette pysty siihen, hanki koulumatkoja varten kännykkä, jolla voi vain soittaa. Pohdi myös riittäisikö lapselle pelkkä kotinetti. Miksi koulupäivän aikana pitää pienen alakoululaisen päästä nettiin?
Hyvää vanhemmuutta on, että kännykät ja tabletit nukkuvat aina yöt keittiössä tai olohuoneessa. Miksi keskellä yötä saisi vastata kavereiden viesteihin? Usko pois, niitä viestejä tulee monille läpi yön.
Lue: Ihan oikeastiko kännykkä on lapsenne koulumatkan turva?
Lue: Aikuinen, uskalla ottaa lapsen kännykkä pois
Maalaisjärki
Koulu on lapsen työpaikka ja oppiminen on kivaa. Ammattilaiset haluavat tehdä yhteistyötä perheiden kanssa ja ajatella lasten parasta. Vanhempien asenne koulua ja ammattilaisia kohtaan on avainasemassa lapsen oppimisen suhteen. Se kannattaa muistaa.
Ja ne vanhempainillat. Osallistu.
Lue: Onko huonoa vanhemmuutta, jos lapsen vanhempainilta on evvk?
Lue myös
- Avoin kirje koululle, varhaiskasvatukselle ja vanhemmille
- Arjen isoimmat haasteet koululaisten ja teinien perheessä
- Ihan oikeastiko kännykkä on lapsenne koulumatkan turva?
- Äiti testasi: Tällainen on yläkoulu ja päivä seiskaluokassa Pirkkalassa
- Aavan ensimmäinen koulupäivä kakkosluokalla
- Nyt puhuvat opettajat: haasteena riittämättömyydentunne ja kohtuuttomat vanhemmat
- Wilman tuntimerkinnät vaikuttavat yläkoululaisen itsetuntoon
Kommentit
Varmasti ois hyvä juttu!
Kommentit
Meilläpäin (Hki) lisäisin repun tarpeellisiin ominaisuuksiin vedenpitävä (nimimerkillä, ei käynyt mielessä kun lapsi viime syksynä aloitti ekaluokan). Meidän lapsen ip-kerhossa ulkoillaan paljon ja reppu joutuu olemaan ulkona myös paljon. Lisäksi Helsingissä riittää sadetta ja räntää, jotka kastelevat, etenkin kun sinne ip-kerhoonkin kävellään 10 minsan matka (toinen hyvä varuste on sadeviitta, täällä tuulee niin paljon, että sateenvarjo on usein hyödytön ja sadetakissa repun kantaminen on mälsää ja hiostavaa on olla koko päivä sadetakissa).
Varmasti ois hyvä juttu!