Yli pyykkivuorten

TÄLLAISET OVAT TISSINI, LAPSENI / TISSIFLASHMOB 2020

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
tissiflashmob
Osallistuimme naisten mökkireissulla Jämsässä tissiflashmobiin. Postaus mökkireissusta tulossa pian!

TISSIFLASHMOB 1.8.2020. / Se, miten suhtaudun omaan itseeni, naisellisuuteeni, ulkonäkööni ja vartalooni, vaikuttaa siihen, miten lapseni, sekä tytöt että poika, suhtautuvat itseensä. Myös se, miten lasten isä suhtautuu itseensä vaikuttaa siihen, miten lapset suhtautuvat itseensä.

Minä olen 40-vuotias. Olen ollut raskaana kolme kertaa ja imettänyt elämästäni yli kolme vuotta. Olen lasten jälkeen lihonut 10 kiloa, laihtunut 10 kiloa ja jälleen lihonut 10 kiloa. Tämä kaikki näkyy ihossani – ja erityisesti rinnoissani.

Olen kesän aikana monesti keskustellut teini-ikäisen tyttäreni kanssa naisten vartaloista ja erityisesti rinnoista. Olemme keskustelleet rintsikoiden käytöstä, niiden merkityksestä ja siitä, pitääkö rintsikoita aina käyttää. (Ei tarvitse.)

Hän tietää hyvin, miten rintamme eroavat. Minun rintani ovat pienet, roikkuvat ja raskausarpiset. Hän tietää, että mikään niistä ominaisuuksista ei haittaa minua. Minun ominaisuuteni eivät tietenkään haittaa ketään muutakaan. Ikä näkyy elämänkokemuksessani, ajatuksissani ja kasvoissani. Miksi se ei saisi näkyä rinnoissani?

Paras lahja itsensähyväksymiseen on viedä teinityttö uimahalliin. Siellä näkee tavallisia ihmisiä ja tavallisia vartaloita kaikki vierekkäin saunan lauteilla. Näytän tyttärelleni, että minäkin käyn uimarannalla ja uimahallissa, vaikka minulla on roikkuvien rintojen lisäksi myös löysää ihoa ja raskausarpia vatsassani sekä suonikohjuja. Käyn uimassa siksi, että vietän lasteni kanssa yhteistä aikaa uimassa ja nautin rannalla hellepäivästä. Miksi antaisin kroppani häiritä uintihetkeä?

Näytän lapselleni, millainen on yksi vaihtoehto naisen kropasta. Se, että opettelen hyväksymään oman kroppani enkä anna ympäristön määritellä millainen olen ja miten näyn vaikuttaa lapseni minuuteen ja kasvuun.

Lue myös: On vähän pelottavaa, että olen tytöilleni esikuva naiseudesta

tissiflashmob

Osallistuimme naisten mökkireissulla Jämsässä tissiflashmobiin. Postaus mökkireissusta tulossa pian!

Tissiflashmob: määrittelyvalta omaan kehoon

Tissiflashmob sai naiset, muun sukupuoliset ja miehiäkin liikkeelle ympäri Suomen. Lauantaina 1.8. järjestetty tempaus muistutti, että jokaisella on itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa ja siihen, kuka ja millainen on. Loviisan Sanomien mukaan tempauksessa rintojen paljastamisella pyritään palauttamaan kehoon kohdistuva määrittelyvalta kehon omistajalle.

– Me päätämme itse, milloin rintamme ovat seksuaalisia. Imetys tai auringon ottaminen eivät ole seksuaalisia tekoja, kertoi lehdelle Loviisan tissiflashmobin järjestänyt Linda Nummelin.

Tissiflashmob sai alkunsa siitä, että uimarannalta poistettiin nainen, joka oli yläosattomissa. Intersektionaalisesti feministisen ja poikkitaiteellisen aktivistiryhmä Cult Cunthon perustajat Sandra Marins ja Säde Vallarén järjestivät ensimmäisen tissiflashmob-mielenilmauksen kesäkuussa 2019 Helsingin Hietaniemen uimarannalla. (Wikipedia)

Tissit aina aikuisviihdettä?

On käsittämätöntä, että vielä vuonna 2020 moni kokee esimerkiksi julkisen imettämisen vastenmielisenä tai seksuaalisena, mutta naisen rinnat ovat näkyvissä kaikkialla muualla. Jo vauvauinnissa näkee rintojen eron: tyttövauvalla on kokouikkari ja poikavauvalla uimahousut.

Instagramin käyttäjä @kauriinkasvot kirjoittaa näin: Kun pelkistä lapsennänneistä kasvaa tissit, alkaa yhteiskunta suhtautua niihin aikuisviihteenä ja rajoitettavana, vaarallisena aseena. Kaikista naurettavinta on se, että tissit on orjuutettu kapitalismin välineeksi ja mainostavaraksi, mutta julkisella paikalla lasta ruokkivat tissit on olevinaan jokin julkea ja oksettava häiriökäyttäytymisen muoto. Jos joskus ruokin omaa vauvaa kaupungilla ja joku siitä kehtaa kurnuttaa, ruutaan maitoa silimään ja nauran. Minä aion käyttää tissejäni just niinku huvittaa.

Toinen asia on naisnännien luvattomuus. Tähänkin piti piirtää tissit, kun media ei suvaitse kuvastoa, jossa on näkyvillä naisoletetun nännit. Netissä on jatkuvasti näkyvillä väkivaltaa, syrjintää ja fasistista kuraa, mutta nänni on se, jolle bannivasara heilahtaa vikkelimmin. Tulee melkein radikaali olo, että kannan mukanani kahta näin voimallista asetta.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Lapsena oli parasta viilettää kesäisin pihalla pelkissä pikkareissa. Jos oli kuuma, saattoi heittää paidan hittoon ja jatkaa riehumista. Sitten tuli vaihe, kun se ei enää ollutkaan soveliasta. Kun pelkistä lapsennänneistä kasvaa tissit, alkaa yhteiskunta suhtautua niihin aikuisviihteenä ja rajoitettavana, vaarallisena aseena. Kaikista naurettavinta on se, että tissit on orjuutettu kapitalismin välineeksi ja mainostavaraksi, mutta julkisella paikalla lasta ruokkivat tissit on olevinaan jokin julkea ja oksettava häiriökäyttäytymisen muoto. Jos joskus ruokin omaa vauvaa kaupungilla ja joku siitä kehtaa kurnuttaa, ruutaan maitoa silimään ja nauran. Minä aion käyttää tissejäni just niinku huvittaa. Toinen asia on naisnännien luvattomuus. Tähänkin piti piirtää tissit, kun media ei suvaitse kuvastoa, jossa on näkyvillä naisoletetun nännit. Netissä on jatkuvasti näkyvillä väkivaltaa, syrjintää ja fasistista kuraa, mutta nänni on se, jolle bannivasara heilahtaa vikkelimmin. Tulee melkein radikaali olo, että kannan mukanani kahta näin voimallista asetta. Tänään on Tissiflashmob Tuiran rannassa klo 15, eli menkää oululaiset sinne vilauttelemaan! Mulla on tänään sukujuhlat, niin en aatellu täällä vilauttaa. Paitsi ehkä nurkan takana Teemulle! #tissiflashmob2020 #naakkajahti

Henkilön 𝙹𝚎𝚜𝚜𝚒 𝙹𝚘𝚔𝚎𝚕𝚊𝚒𝚗𝚎𝚗 (@kauriinkasvot) jakama julkaisu

Myös moni muu osallistui kampanjaan ja jakoi kuvansa somessa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

#tissiflashmob #freethenipple #powerfulsexualaware #psa3 #psa3himos #himos #tissiflashmob2020

Henkilön Niina Elina (@elinaniina) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

#tissiflashmob2020 #naakkajahti @cvltcvnth

Henkilön emmi (@rempu) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Toivottavasti tulevaisuudessa näemme vielä päivän, jolloin tämä voisi olla vain tavallista arkea. Että meistä jokaisella olisi oikeus kulkea ja esiintyä omana itsenään, ilman häpeää kehostaan tai pelkoa väkivallasta, joutumatta kuuntelemaan irstaita ja tuomitsevia huutoja ja katseita. Meillä jokaisella on valta ja oikeus määrätä omasta kehostamme. Lyödään yhdessä patriarkaatti alas ja lopetetaan naisoletetun kehon yliseksualisoiminen, ja sitä kautta tehdään loppu alistamiselle ja väkivallalle. Sinä määräät omasta kehostasi, ei kukaan muu. #nomoresilence #nomoreshame #tissiflashmob2020 #naakkajahti #cultcunth #freethenipple #fuckthesystem #transpride #transoikeudet #naistenoikeudet #truefriendship Kuva: @suwieweliina_photography

Henkilön PaavoShuman (@no_hope_for_shumanity) jakama julkaisu

Tissiflashmob: uimarannalla käyminen ei ole seksistinen ilmaisu

Tissiflashmob muistutti, että jokainen voi halutessaan olla uimarannalla ilman yläosia ilman, että se on seksistinen ilmaisu. Minä haluan pitää uimarannalla bikinien yläosat päällä, mutta ei minua haittaa, jos joku muu haluaa ottaa ne pois.

Jokaisella on myös oikeus pitää pakarat näyttäviä pakarabikineitä halutessaan. Uimarannalla käymisen ei tarvitse olla kannanotto, vain auringonotto. Ja ihan minkälaisella kropalla ja tisseillä vain!

Lue myös

X