Yli pyykkivuorten

ÄLÄ ESIINNY KALSAREISSA! TEINIT HÄPEÄVÄT NÄITÄ ASIOITA PERHEESSÄÄN

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
teini
"Älä menekään vielä sinne nuorteniltaan, sulla on Anna-Stiina tuossa otsalla vähän jotain... ootas, joo, maistuu ihan sille sinun aamupuurolle! Sinä se aina laitat siihen liikaa sitä hunajaa, äidin pikkuinen pusipusi Annamiina! Laitan samalla tätä pipoa vähän paremmin korville, kun tuulee niin ilkeästi ja sinulle tuli aina pienenä se korvatulehdus ja liimakorvatkin ja kaikki!"

Teinin vanhemmuuden perusoletus numero yksi: teinin vanhempi on nolo. Sille ei mitään voi. Legendan mukaan vanhemmat kehittyvät hiukan nuoren täyttäessä 18 tai 20, mutta jos perheessä silloin on vielä muita teini-iän myrskyissä kieppuvia, vanhempien kehittyminen on epätodennäköistä.

Facebookin nuorten äideille ja isille sekä nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille tarkoitettu Ragemutsit-ryhmä paljasti, mikä teinejä nolottaa perheessään. Nuoret häpeävät ihan yhtä paljon vanhempiaan kuin sisaruksiaankin.

Näitä asioita nuoret häpeävät perheissään. Kuinka monta kohtaa näistä teilläkin check?

teini

”Älä menekään vielä sinne nuorteniltaan, sulla on Anna-Stiina tuossa otsalla vähän jotain… Ootas, joo, mmmm, maistuu ihan sille sinun aamupuurolle! Sinä se aina laitat siihen liikaa sitä hunajaa, äidin pikkuinen pusipusi Annamiina!”

Syömisen äänet

Aika monilla nuorilla tuntuu olevan misofonia, jota esiintyy vain perheen yhteisissä ruokailuissa. Teini ei kestä perhettään, joka syö suu auki, ottaa lusikasta jugurttia hampailla, mässyttää syödessään ja saa lasin reunuksen likaiseksi.

Kännykän käyttö etusormella

Kännykän käyttö etusormella, keskisormella, pikkurillillä tai nimettömällä saa teinin kuolemaan häpeästä. Oikea tapa on kirjoittaa kahdella peukalolla.

”Kirjotan yhdellä kädellä puhelimella esim. whatsupissa, enkä nopeesti kahdella kädellä. Se on mummoo ja noloo.”, kerrotaan Ragemutseissa.

Sisarusten käyttäytyminen julkisilla paikoilla

Pienempien sisarusten raivoamiset julkisesti saavat teinin vaipumaan maan alle. Ihan yhtä noloa on, jos sisarukset huutavat, pelleilevät tai vaikka leikkivät hippaa keskellä ostoskeskusta. Pliiis!

Meillä teinit ovat nimenneet pikkusiskon jo kauan sitten nimellä Pikku ragemimmi, kun hän sai raivareita ihan missä vain.

Vanhempien laulaminen

Minulla ja miehelläni on omasta mielestämme huvittava tapa keksiä laulu mistä tahansa sanasta, minkä kuulemme. Alamme laulaa laulua, jossa tuo sana esiintyy. Jostain syystä jälkikasvu ei yhdy lauluumme eikä varsinkaan halua esimerkiksi herätä siihen aamulla.

Moni Ragemutsi on saanut palautetta julkisesta laulamisesta. Laulaminen on ehdoton nou nou.

TikTok ja tanssiminen

On kaikkien nuorten kasvulle parempi asia, jos vanhempi ei tanssi kotona eikä julkisesti eikä varsinkaan ikinä milloinkaan avaa TikTokia ja tee tanssivideoita.

Instagram

Ragemutsit ovat saaneet nuorten antamissa kehityskeskusteluissa napakkaa palautetta myös Instagramin käytöstä. Keskusteluissa on mainittu, että kaikkien vanhempien Ig-päivitykset ovat to-del-la noloja.

”Kun kommentoin sen Ig-kuviin seittemälläsadalla sydämellä ja sydänsilmillä. Niin kun kaikki sen kaveritkin tekee. Mut jos mä teen, niin ai ai ai ai, ei hyvä heilu”, antaa yksi Ragemutseista kuulua kärsimästään kohtelusta. Toinen mutsi sanoo asian olevan ihan hyvin: sydämiä kylvävää mutsia ei ole kuitenkaan estetty niin kuin hänet on.

Lapsen kuvan alle saa ehkä laittaa yhden sydämen, mutta varminta on vain tykätä tai olla tekemättä sitäkään ellei erikseen pyydetä. Vanhempien on syytä varoittaa myös ystäviään. Jos äidin bestis tai työkaveri kommentoi teinin kuvan alle, että ”Simpsakka neitokainen olet, niin oot äitis näköinen”, voi olla varmaa, että kotona tapahtuu kauheita. Älä kokeile sitä!

Valokuvaus

Vanhempi heiluu koko ajan kameransa kanssa. Joka paikassa pitää kuvata kaikki perhepotretit jouluna ja koulun ensimmäisenä päivänä reppukuvat. Hävettää!

Huonot vitsit

Nuoret ovat yksimielisiä siitä, että vanhempien vitsit ovat aina käsittämättömän noloja.

Käyttäytyminen

Supernoloa on, jos äiti ja sen kaveri luulevat olevansa hauskoja ja pelleilevät julkisesti ja pahimmillaan Instan stooreissa. Luulevat olevansa nuoria ja nauravat liikaa. ”Kun kovempiäänisesti puhutaan ulkona vaikka itsekin metelöi.”

”Kun käytän roust-ilmaisua väärin ja teen däppejä käsillä.”

”Pelissä ei saa kannustaa, reagoida, tuulettaa maalia. Mun ääni kuulemma kuuluu kaikkien äänien yli. Ja se on vasta todella n-o-l-o-a.”

”Teini häpeää, kun flirttailen avoimesti kuumille miehille esim. Myllyssä.” (Toim. huom: Anna mennä mutsi! Go, mutsi, go, mutsi!)

Lapsellisuus

”Kun äiti menee keinumaan tai iskä hyppimään trampalle: Tuu pois sie olet aikuinen!”

”Kuulemma käyttäydyn välillä itsekin kuin teini.”

Puhuminen nuoren kavereille

Ragemutsit vuodattavat:

”Käski olla normaali, kun kavereita oli mukana elokuvareissulla (sanoin, että sitten se on noloo, jos oon normaali).”

”Ei saa puhua hänen kavereilleen mitään.”

”Kun puhun sen kavereille. Vaikka puhuisin ihan niitä näitä, niin se on kuulemma noloo. Mun mielestä kyl nolompaa olis olla puhumatta.”

”Meillä sama. Siitä tulee aina palauteosio, jos tulee juteltua kavereille. Kun äiti puhuu kaverille, jota kyyditään harrastukseen: Et sitten sano mitään!”

Vähäpukeisuus

Ehkä nolointa ikinä kuitenkin on, jos kaveri tulee kylään ja isä avaa oven ilman paitaa tai äiti kekkuloi pihalla alasti.

”Tyttö tuli kotiin kaverin kyydillä. Otin bikineissä aurinkoa etupihan tuolissa. Ihmettelin mitä se huitoo ja suu käy äänettä, kun kimpoaa autosta pihalle nopeesti mun luokse. Oli muuten järkyttävän noloa, kun olin puolialasti ihmisten ilmoilla. Niin…. Omassa pihassa pensasaidan takana.”

Ragemutsit-ryhmän jäsenellä on tallessa viesti, joka lähetettiin isälle tositilanteessa.

Ragemutsit-ryhmästä: ”Meidän toisen teinin hätäviesti isälleen muutama vuosi sitten.”

Kansalaisvelvollisuuden täyttäminen

”Teini äidille: Heti, kun näet jonkun lapsen yksin, menet sen luo kysymään mikä hätänä ja tyyliin otat sen syliin ja muut luulee, että sä kidnappaat lapsen, kun sen perhe on ihan takana! Puhut tuntemattomille ja yrität aina auttaa niitä!”

Vanhemmuuden ylisuorittaminen

”Teini äidille: Hävettää, jos vanhemmat on liian tiukkoja ja pitää vaikka mennä kotiin paljon ennen muita.”

Parempi myös olisi, jos nuorta ei neuvottaisi. ”Neuvoa saa mutta ne on vääriä neuvoja.”

”Oon liian hössöttävä ja ylihuolehtiva, halailen ja pussailen, pelleilen.”

Koti ja vaatteet

Vääränvärinen sisustus, huono vaatetyyli, tyhmät astiat, nolot jouluvalot, vanhanaikaiset lakanat, rumat sohvat, tylsät autot, siisteys… Kaikki nolottaa välillä.

Facebook ja sen ryhmät

Ragemutsi avautuu: ”Jos nyt vaikka lähdetään liikkeelle siitä, että jo pelkän Facebookin käyttäminen on kuulemma noloa, vanhanaikaista, keski-ikäisten hommaa jne.

Eli, nuoren äiti, isä tai nuorten kanssa työskentelevä, ole rohkeasti nolo ja tule Facebookin Ragemutsit-ryhmään! Tästä pääset mukaan Ragemutsit (ja ragefaijat) -ryhmään. Tervetuloa, luvassa vertaistukea!

Ps. Toivoa on:

”Mun teinistä mää oon vaan vähän nolo, mut ei se kuulemma haittaa. Kunhan en vaan laula…” ”No mun teini ei pidä mua mitenkään nolona. Paitsi kun hain sitä koulusta luukutin Rammstainia ikkunat auki.”

Lue myös

X