Yli pyykkivuorten

ÄITI, NÄIN VOIT HELPOSTI PELASTAA NUOREN PULASTA

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
äiti

Olin kuudennella luokalla ollessani siskoni kanssa käymässä luokkakaverini luona. Kun lähdimme kävelemään kotiin, kaveri lähti saattamaan meitä. Kun olimme hetken kävelleet, kaveri kaivoi taskustaan tupakan ja sytytti sen. Pelästyin ihan kamalasti. Siinä kävellessämme hän pyysi, että voisi tulla meille kylään. Sanoin, että minulla on vessahätä ja lähdin edeltä juoksemaan kotiin. Kun kaveri ja siskoni tulivat ovellemme, vanhempamme sanoivat, että kaveri ei voi tulla meille sinä päivänä.

Juoksuni syynä oli, että ehdin sanoa vanhemmilleni, että he kieltäisivät kaverin tulon meille. Minun ei tarvinnut perustella, ja vanhemmat kielsivät. Olin hirveän helpottunut, että vanhemmat pelastivat minut, koska tupakointi oli minusta todella pelottavaa. En ollut mitenkään läheinen tuon tytön kanssa, enkä käynytkään enää hänen luonaan.

äiti

Yllättävä ja pelottava tilanne

Olen usein sanonut lapsilleni, että kertokaa, jos haluatte, että autan vastaavalla tavalla pääsemään pois pelottavasta tai kurjasta tilanteesta. Nuorella voi olla monta eri kaveriporukkaa, joissa on jo täysi-ikäisiäkin eikä joillain esimerkiksi ole lainkaan kotiintuloaikoja. Joskus voi tulla kurja tai jopa pelottava tilanne, jossa vanhempi voi auttaa sanomalla, että nyt määrään minä ja sinä tulet heti kotiin.

”Tyhmä äiti kieltää! En saa lähteä!”

Usein tuntuu, että nuori tarvitsee ehdottomasti tiukkisvanhemman pärjätäkseen kavereiden kanssa ja alati laajenevassa reviirissä, kotiintuloajoissa ja tekemisissä. On tärkeää, että nuorella on rajat asettava vanhempi. Joskus nuorelle on suuri helpotus, että kavereille voi sanoa, että tyhmät vanhemmat kieltävät jonkin asian, josta hän ei itse osaisi tai voisi kieltäytyä.

Aika monessa perheessä on kokemusta siitä, että nuori pyytää lupaa johonkin, mikä ei hänestä itsestään ole oikeastaan kovin hyvä idea. Ehkä kaverit houkuttelevat lähtemään johonkin paikkaan tai tekemään jotain, mihin nuori ei ole vielä valmis tai hänen ikänsä ei riitä. Tällöin on hyvä, että ragevanhempi kieltää eikä lapsi menetä kasvojaan.

kännykkä

”Älä päästä minua”

Facebookin nuorten vanhemmille ja ammattilaisille tarkoitetussa Ragemutsit-ryhmässä keskusteltiin juuri kokemuksista, jolloin vanhempi on auttanut lasta kieltämällä menemisen. On aika liikuttavaa, että moni vanhempi on saanut auttaa lastaan näin: ”Joskus multa tultiin kysymään, että äiti pääseks mä… Ja hiljaa kuiskattiin perään älä päästä, sano ei.”

”Meillä on 14-vuotiaan kanssa myös toisinaan tätä samaa. Kaveri soittaa jonnekin eikä haluaisi lähteä, niin supisee hiljaa ´sano, että ei käy´ tai ´älä anna lupaa, kun en jaksaisi / tahtoisi mennä.´ On helpompi sanoa, että ei saanut lupaa kuin että ei halua.”

nuori

Sovi nuoren kanssa toimintatavat

Tässä muutama vinkki käytännöistä, jotka voi sopia oman teinin kanssa. Vinkit Ragemutseilta.

Viesti X: Nuori lähettää hätätilanteessa vanhemmalle viestillä X-kirjaimen tai muun sovitun koodisanan. Se tarkoittaa, että vanhemman pitää soittaa heti nuorelle ja sanoa topakasti, että nuoren täytyy tulla heti kotiin. Puhelimessa kysytään, että haetaanko vai tuleeko itse.  Vasta kotona selvitellään, mitä on tapahtunut, miksi oli kyseisessä paikassa ja miksi halusi heti kotiin.

Älä päästä -viesti: Nuori laittaa viestillä pyynnön, että älä päästä, kun soitan kohta tai että käske minut kotiin, kun soitan.

”Käske minut kotiin, kun soitan.”

En mä kuitenkaan pääse: Nuori kysyy lupaa päästä jonnekin sanoilla ”Mä nyt kysyn kuitenkin, vaikka en varmaan pääse” tai ”Eikö niin, että en pääse”. Se tarkoittaa, että ystävät kuuntelevat puhelua, mutta nuori ei oikeasti halua lähteä. Silloin vanhempi sanoo ei.

Snapchat apuna: Jos nuori kysyy lupaa Snapchatissa, hän toivoo vastausta ei. Jos lupaa kysytään WhatsAppissa, vanhempi päättää asian parhaaksi katsomallaan tavalla.

En tiedä, haluanko: Kun nuori kysyy lupaa, vanhempi kysyy, haluaako hän lähteä. Jos nuori vastaa, että ei tiedä, hän ei pääse.

Työpuhelimeen ohjeet: Nuori laittaa kaverin luota vessasta viestin vanhemman työpuhelimeen, jossa kertoo, miten toivoo vanhemman vastaavan. Tämän jälkeen nuori laittaa viestin toisten nähden vanhemman omaan puhelimeen, jolloin vanhempi vastaa työpuhelimen ohjeiden mukaan.

nuori

Äitiä saa syyttää!

Moni nuori on ollut helpottunut, kun saa syyttää vanhempaa ja pääsee näin vaikeasta tilanteesta helpommin pois. Teini säilyttää kasvonsa muiden silmissä, vaikka tahtookin kotiin.

Ihanaa, kun saa olla aikuinen ja auttaa nuorta, jos tulee vaikea paikka. Ehkä ensi kerralla nuori sitten uskaltaa selvittää tilanteen itse tai tietää, että ei ajaudu vaikeaan tilanteeseen.

Liity Ragemutseihin! Ihan mahtavaa vertaistukea nuorten vanhemmilta toisille.

Lue myös

X