Yli pyykkivuorten

KELIAAKIKKO, ETHÄN KOSKAAN SYÖ RUISLEIPÄÄ EDES VÄHÄN!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
keliakia

Olen lähiaikoina törmännyt pariin keliaakikkoon, jotka ovat sanoneet, että syövät silloin tällöin vehnää, ohraa tai ruista. Olen myös kuullut keliaakikosta, joka syö jatkuvasti näitä gluteeniviljoja ja pyörii sen jälkeen tuskaisena lattialla eikä välitä. Niin ei saisi koskaan tehdä.

Keliakia ei ole allergia. Keliakia on autoimmuunisairaus, joka voi hoitamattomana aiheuttaa osteoporoosia, anemiaa, lapsettomuutta ja pahimmillaan suolistosyöpää. Siksikin on erittäin tärkeää, että kukaan keliaakikko ei koskaan luista ruokavaliosta ja syö vehnää, ohraa tai ruista. Toivon sydämestäni, että kenenkään ei tarvitsisi syödä tavanomaisia viljatuotteita siksi, että gluteenittomuuteen ei ole varaa. Tiedän, että moni joutuu valitsemaan väärän ravinnon tiukassa taloudellisessa tilanteessa.

Keliakia on erittäin alidiagnosoitu sairaus. Suomessa 40 000 tietää sairastavansa keliakiaa, mutta arvioiden mukaan 70 000 suomalaista sairastaa tietämättään keliakiaa. Se on aika iso luku.

Vaikka gluteenittomuus ja keliakia ovat yhä tutumpia, niihin liittyy yhä valtavasti ennakkoluuloja. Yksi ennakkoluuloista on juuri se, että keliaakikko voisi välillä syödä vähän vehnää, ohraa tai ruista. Se on täysin väärä luulo. Gluteenin syöminen aiheuttaa ohutsuolessa tulehduksen, joka altistaa muille sairauksille.

keliakia

Keliakia on elinikäinen

Ensi viikolla vietetään  keliakiaviikkoa, johon osallistun jakamalla Facebook-sivullani meidän perheen keliakiasta postauksia. Meidän Aavan keliakia alkoi oireilla 2-vuotiaana. Diagnoosin hän sai 3-vuotiaana. Itse työskentelen keliakian parissa, joten tämä aihe ja ensi viikko ovat meidän perheellemme todella tärkeä.

Vuoden 2020 keliakiaviikko kantaa teemaa Gluteenitonta? Kyllä, kiitos! 31.8.–6.9. aikana järjestettävä viikko tuo gluteenittomuutta ja keliakiaa tutuksi suurelle yleisölle. Tänä vuonna keliakiaviikko murtaa myyttejä.

Tiesitkö nämä asiat gluteenittomuudesta? Kuinka monta kohtaa tiesit jo?

keliakiaviikko

Uskomus: Gluteeniton ruokavalio auttaa vaivaan kuin vaivaan. Tarua!
Keliaakikkojen lisäksi esimerkiksi ärtyvästä suolesta tai tulehduksellisista suolistosairauksista kärsivät voivat hyötyä gluteenittomasta ruokavaliosta. Muissa vaivoissa gluteenittomasta ruokavaliosta ei juuri ole hyötyä. Jos haluaa kokeilla gluteenitonta ruokavaliota, pitää ensin tutkia keliakian mahdollisuus. Gluteenittoman ruokavalion aloittamisen jälkeen keliakian toteaminen on hankalaa tai mahdotonta.

Uskomus: Gluteeniton ruokavalio laihduttaa. Tarua!
Jos ihminen siirtyy noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota, viljatuotteiden käyttö usein vähenee. Ruoan määrän vähentyessä usein myös energian saanti vähenee, mistä seuraa laihtumista. Jos tavoitteena on laihtuminen, moni lisää kasvisten käyttöä tai liikunnan määrää ja vähentää herkkujen syöntiä. Myös nämä auttavat painonhallinnassa. Gluteeniton ruokavalio ei ole sen terveellisempi kuin tavanomainen ruokavalio. Tärkeintä on ruokavalion monipuolisuus ja riittävä kuidun saanti.

Uskomus: Gluteenittomuus on kahviloille ja ravintoloille yhtä tuttu juttu kuin laktoosittomuus. Totta ja tarua!
Useimmissa kahviloissa ja ravintoloissa gluteenittomia tuotteita on nykyään hyvin saatavilla. Kaikissa paikoissa gluteeniton osaaminen ja tarkkuus eivät ole vielä riittävällä tasolla. Jos jokin tuote myydään asiakkaalle gluteenittomana, kahvilan tai ravintolan henkilökunnan on varmistettava, että tuote pysyy gluteenittomana koko tarjoiluketjun ajan raaka-aineesta lautaselle asti. Samassa keittiössä on mahdollista valmistaa turvallisesti gluteenitonta ja tavanomaista.

Uskomus: Gluteenittomat tuotteet maistuvat sahanpurulta. Tarua!
Tämä uskomus on jäänne ajoilta, jolloin gluteenittomana oli saatavana lähinnä vain pelkkiä riisikakkuja ja maissijauhoja. Gluteenittomat tuotteet ovat kehittyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana huimasti, ja tuotevalikoima on nykyisin laaja. Myös valmistuotteita on nykyään monipuolisesti saatavilla.

Uskomus: Gluteenittomat viljatuotteet ovat tavanomaisia viljatuotteita kalliimpia. Totta!
Gluteeniton ruokavalio maksaa noin 60 euroa enemmän kuukaudessa kuin tavanomainen ruokavalio. Vuodessa tämä tekee noin 700 euroa. Keskimäärin yksin asuvan ruokamenot ovat 300 euroa kuukaudessa, joten gluteenittomuus tarkoittaa 20 prosentin ruokamenojen lisäystä. Esimerkiksi gluteenittomat jauhot ovat 6 kertaa kalliimpia kuin tavanomaiset jauhot.

Uskomus: Keliaakikko voi syödä välillä ruisleipää. Tarua!
Keliaakikoiden kannalta turvallista rajaa gluteenin saantiin ei tiedetä. Jo pieni pala tavallista leipää sisältää gluteenia reilusti yli sen määrän, mikä on enimmillään arvioitu turvalliseksi. Sen vuoksi keliaakikon pitää huolehtia, että hänen ruokiinsa ei sekoitu murustakaan vehnää, ohraa tai ruista.

Uskomus: Keliakiasta voi parantua. Tarua. Keliakia on autoimmuunisairaus. Autoimmuunisairauksissa immuunipuolustus hyökkää kehon omia soluja vastaan tuhoten niitä. Keliakiassa hyökkäyksen kohteeksi joutuvat suolen limakalvon solut. Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla, jolloin sairauden kanssa pystyy elämään normaalisti. Nykylääketiede ei ole vielä kehittänyt parannuskeinoa keliakiaan.

Lähde Keliakialiitto.

Keliakia postauksissa

Tällaisia voivat olla keliakian oireet – voisiko sinulla olla keliakia?

Viisi tärkeää asiaa keliakiasta

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Lue myös

X