Yli pyykkivuorten

Silmien laserleikkaus: iloitsen leikkauksesta joka päivä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
silmien laserleikkaus

Silmien laserleikkaus tehtiin minulle aika tarkalleen kuusi vuotta sitten. Iloitsen leikkauksesta suuresti joka päivä vieläkin.

Mietin leikkausta monta vuotta. Minulla oli miinusvoimakkuutta vähän alle neljä. En saanut aina piilolinssejä asettumaan hyvin. Ne hankasivat tai eivät meinanneet asettua hyvin tai eivät lähteneet helposti pois.

Erityisesti silmälaseista oli haittaa pakkasella, lasketellessa, ratsastaessa, sohvalla kyljellään telkkaria katsoessa ja aurinkolaseja vaihtaessa.

Lopulta päätin, että nyt tai ei koskaan.

silmien laserleikkaus

Silmien laserleikkaus

Silmäni leikattiin Silmäsairaalassa Tampereella. Esitutkimus oli nopea. Siinä selvisi, että silmäni oli mahdollista leikata Femtolasik-menetelmällä.

Saapuessani leikkauspäivänä sairaalaan sain esilääkityksen. Lääkityksen alettua vaikuttaa minut kutsuttiin leikkaussaliin. Muistaakseni paikalla oli neljä henkilöä: leikkaava lääkäri, avustaja, minua tarkkaileva sairaanhoitaja ja vielä neljäs avustaja.

Silmät pakotettiin pysymään auki niin, että niitä ei ollut mahdollista sulkea. Se ei sattunut, mutta tuntui kovalta paineelta kulmakarvojen ja posken luun kohdalla.

Minun tehtäväni oli katsoa koko ajan samaa pistettä laitteessa. Sairaanhoitaja piti minua kädestä kiinni ja rauhoitteli.

Yksi avustajista laski koko ajan sekunteja, joiden seuraaminen helpotti minua. Leikkaus ei sattunut, mutta tuntui epämiellyttävältä paineen tunteelta. Ensimmäinen silmä oli vaikeampi ja sen leikkaaminen tuntui kurjemmalta kuin toisen silmän leikkaaminen. Se tuntui hetkessä onnistuvan.

laserleikkaus

Näin heti hyvin

En muista kauanko silmien laserleikkaus kesti, mutta ei muistaakseni kuin ehkä vartin yhteensä. Kun nousin pöydältä, silmät tuntuivat puutuneilta, mutta näin heti melko kirkkaasti.

Olin heräämössä aika kauan, ehkä pari tuntia. En saanut pidettyä silmiä koko ajan auki, joten minulle kokeiltiin monia erilaisia tippoja. Lopulta jotkut niistä auttoivat.

Kotona käytin silmätippoja ehkä kolmen kuukauden ajan. Sen jälkeen en ole tarvinnut koskaan.

silmien laserleikkaus

Iloitsen joka päivä laserleikkauksesta

Jälkitarkastuksessa kaikki oli kunnossa. Toiseen silmään saatiin täydellinen näkökyky, toinen meni ihan pikkuisen plussalle. Se ei ole haitannut mitenkään.

Menisin koska vain uudestaan. Noudatin lääkärin neuvoa enkä hirveästi googletellut etukäteen. Ne huonot tarinat, mihin törmäsin, toin huolena lääkärin eteen. Hän rauhoitteli minua ja vakuutti tehneensä hirveästi laserleikkauksia.

Iloitsen näkökyvystäni joka päivä. Silmälaseilla ei näe koskaan yhtä tarkasti. Näen puiden latvat, saunassa kiukaiden kivet ja saunojien kasvot. Silmälasit eivät jäädy päähän kiinni eivätkä lapset meinaa hukkua ollessamme uimahallissa.

Olen jo kuusi vuotta nähnyt ilman sormenjälkiä näkökentässä ja vääntyneitä sankoja ja irronneita ruuveja. Silmissäni ei ole ollut kuivumista, hankausta tai kipua.  Jos mahdollista, suosittelen ehdottomasti panostamaan näin itseensä. Se kannattaa!

Oletteko te tehneet jotain vastaavaa oman hyvinvoinnin tai arjen helpottamisen eteen?

Lue myös

X