Yli pyykkivuorten

Näin hävität banaanikärpäset, lue! (Siis: sos saakeli, auttakaa!)

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
keliakia

Banaanikärpäset, harsosääsket, pikkuperk***et, mitä nämä nyt olikaan! Tuliko teillekin sisään?

Meille muutti banaanikärpäsperhe yhdessä puutarhan omenien kanssa. Alkoivat hengailla perhanat keittiössä.

Yhtäkkiä ne muuttivat vessaan ja ilmeisesti samalla onnellisesti lisääntyivät tai kutsuivat Mairet, Reinot ja muut sukulaiset mukaan. Ilmeisesti vessan roskiksessa oli jotain väärää. Siivosin, puunasin ja raivosin vastaremontoidussa vessassa.

Guess what! Vessan kaapin alta löytyi seinästä oksennusroiske joku aikaa sitten olleesta mahataudista. Jos olet juuri ja juuri silmin havaittavan kokoinen tyyppi, niin pari roisketta seinällä on todennäköisesti sinulle sama kuin minulle Silja Linen buffetpöytä. Siinäpä herkuttelivat.

Sos saakeli! banaanikärpänen

Näin hävität banaanikärpäset

Keräsin tähän muutamia vinkkejä, joita olen epätoivoissani bongaillut netistä banaanikärpästen juhliessa kaappien ovissa, peileissä ja taulujen päällä.

Kylmä ilma

Ystäväni vinkkasi, että kylmä ulkoilma auttaa. Avasin keittiössä takaoven ja vessassa ikkunan ja annoin olla kauan auki. Suuri osa banaanikärpäsistä lähtikin pienelle happihyppelylle. Toivottavasti eivät palaa.

Tötterö lasissa

Laita lasin pohjalle hedelmän pala. Laita lasin päälle muovikelmu. Laita kelmusta läpi paperista taiteltu tötterö, jonka toisessa päässä on vain 2–3 mm reikä. Laita tätterö jämäkästi kelmusta läpi siten, että se ei osu lasin pohjalle. Kärpäset eivät pääse lasista pois. Ohje saatu Samuel Jyringiltä @herkkamies Ig:sta.

Kulhoon vettä, fairya ja makeutusainetta

Laita kulhoon vettä, ripaus fairya pintajännityksen rikkomiseksi ja jotain makeutta. Astianpesuaine on oleellinen, että kärpäset eivä käy vain uimassa nesteessä.

*Vettä desi tai enemmän.

* Muutama tippa Fairya.

* Jotain makeaa: hedelmäviipaleita kuten limeä, hunajaa, olutta, mehua, limsaa, siideriä tai viinietikkaa.

Lähde Ylen uutiset, Lähde Iltalehti, ystävät ja kokeileva Yli pyykkivuorten -keittiö.

Imuri ja rätti

Osa kärpäsiin kyllästyneistä näyttää kärpäsperheelle imuria säännöllisin väliajoin. Pese kaikki tasot huolellisesti. Likaiset astiat pitää pestä nopeasti. Pinnat pyyhitään usein ja roskat viedään usein ulos.

Ruuat piiloon

Älä pidä esillä mitään syötävää. Hedelmät jääkaappiin tai kannen alle. Biojäteroskikseen kansi.

Sayonara banaanikärpäset

Kertokaa, jos tästä puuttuu jotain, mitä vielä voisin kokeilla. Help!

Lue myös

X