Yli pyykkivuorten

TEINIPOIKA IMUROI. KAVERI: ”OOTKO SÄ JOKU NAINEN?”

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
naistentyöt

Kaveri soitti yläkoulua käyvälle pojalleni ja pyysi kanssaan pelaamaan verkkoon. Poikani vastasi, että ei nyt heti ehdi, kun hänen täytyy imuroida ensin. Kaveri, poika hänkin, naurahti ja kysyi, että ”ai ootko sä joku nainen vai?”.

Poikani on todella huumorintajuinen ja fiksu eikä yleensä puhu minulle hänen ja kavereidensa välisistä asioista. Vaikka poikani sanoi, että se oli vain heitto, se, että hän kertoi sen minulle, kertoo kuitenkin paljon. Uskon, että poikani hämmentyi.

Minäkin hämmennyin – ja vähän suutuin.

naistentyöt

Meillä ei jaotella töitä

Tuntuu käsittämättömältä, että vuonna 2020 elää vielä sitkeästi ajatus naisten ja miesten 50-lukuisista rooleista. Vaikka heitto naisten töistä olikin vitsiin verhoiltu, niin minua hämmentää silti, että 14-vuotiaan pojan mielestä on ihan hyvä läppä haukkua imuroivaa kaveria naiseksi. Minun korvissani se kuulosti nimenomaan haukkumiselta.

Minua hämmentää, että on yhä keskustelua kotitöiden jakamisesta naisten ja miesten töihin. Meidän perheessämme, minun vanhempieni suhteessa, mieheni vanhempien suhteessa ja siskoni ja miehen veljien perheissä ei ole ollenkaan tällaista keskustelua. Kaikki miehet imuroivat, hoitavat lapsia ja tekevät ruokaa.

Mies vaihtaa renkaat, koska osaa sen paremmin.

Meille vitsi akkojen töistä ei ole mikään vitsi vaan koko ajatus hämmentää. On totta, että minunkin perheessäni on tiettyjä asioita, joita vain toinen meistä tekee. Yksi niistä on autojemme renkaiden vaihto. Mieheni on paljon tarkempi ja voimakkaampi. Hän on taitavampi vaihtamaan renkaat, ja hän tekee sen mielellään. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että se olisi miesten työ ja hän tekee sen siksi vaan kyse on siitä, että hän on siinä taitavampi.

Renkaiden vaihdolla ei ansaita Vapaudut astianpesukoneen tyhjentämisestä -korttia.

Jos perheessä miehen työnä on vaihtaa renkaat, leikata nurmikko ja kilpailuttaa sähköyhtiö ja muut ovat naisten hommia, arjen työt eivät mene mitenkään tasan. Ei renkaiden vaihdolla ansaita Vapaudut astianpesukoneen tyhjentämisestä, ruokakaupassa käymisestä ja ruuanlaitosta -korttia.

naistentyöt

Elävätkö pojat kotonaan täysihoidossa?

Vaikka muistan, että minua lapsena ja nuorena ärsyttivät kotityöt, muistan, että tuntui hyvältä, kun osa kodin ja arjen toimimisesta olivat minun vastuullani. Kun kotitöistä tulee osa arkea, niistä ei tarvitse väitellä. On itsestäänselvää, että meillä 14-vuotias, oli sitten tyttö tai poika, esimerkiksi tyhjentää astianpesukonetta, imuroi, vie roskia, kattaa pöytää, vie omat pyykkinsä pyykkikoriin ja kaappiin, tekee joskus ruokaa, leikkaa nurmikkoa ja tarvittaessa auttaa vaikka polttopuiden kantamisessa.

Ajatteleeko poika tekevänsä laiskottelevan äitinsä hommia siivotessaan kotiaan?

Jos pojan kotityönä on vaikka muutaman huoneen imurointi viikossa kuten meillä, ajatteleeko hän imuroidessaan tekevänsä akkojen hommia tai tekevänsä minun hommiani? Ajatteleeko hän, että minä vain laiskottelen ja hän joutuu tekemään minun hommiani? Ajatteleeko hän, että vain siskojen kuuluisi imuroida – ja hän nostaisi sohvalla jalat ylös imuroivan siskon tieltä, jos viitsisi?

Eikö joidenkin perheiden poikien tarvitse tehdä kotitöitä?

En hetkeäkään usko, että lapseni tai kukaan lähipiirimme miehistä tai pojista ajattelee niin. Siitä kertoo sekin, että poikani mainitsi kaverin läpästä minulle. Kysymys kuuluukin, että onko tosiaan niin, että tuon 14-vuotiaan pojan ei tarvitse kotona imuroida tai kenties tehdä mitään muutakaan kotityötä. En tiedä, onko hänellä sisaruksia. Tekeekö hänen isänsä? Jostainhan se vitsi kertoo. En jaksa uskoa, että poikani sanoisi sellaista kaverilleen, kun meilläkin ilman muuta isä imuroi joka ikinen viikko.

naistentytöt

Hyvä läppä

Kerroin hämmennyksestäni Facebook-ryhmässä. Osa julkaisuuni vastanneista hämmentyi ja jopa suuttui kanssani, osa nauroi makeasti. Yllättävän monen mielestä kyseessä oli hyvä läppä, jolle on hauska nauraa.

Nainen ratissa. SOS!

Julkaisuni alla keskusteltiin myös nainen ratissa -vitsistä. Joskus vitsailen itsestäni blondina kuskina, joka ei osaa suunnistaa eikä tulkita navigaattoria. Saatan vitsailla siitä pojallenikin, kun vien häntä kiireellä treeneihin tai peliin liikuntakeskukseen, jonne en ole ennen ajanut. On totta, että olen vähän surkea suunnistaja, mutta niin voi olla joku mieskin. En kuitenkaan hyväksy mitään naiset ovat surkeita kuskeja -yleistystä, vaikka juuri minulle kartan lukeminen ja navigoiminen on joskus haastavaa.

Poikani, joku saa sinusta hyvän vaimon.

Joissain perheissä saatetaan sanoa siivoavalle tai ruokaa laittavalle pojalle hauskana vitsinä, että ”joku saa sinusta hyvän vaimon”. Varsinkin äidin sanomana tuo vitsi on mielestäni pöyristyttävä. Kuka poika tai mies haluaa laittaa ruokaa, jos hän saa kiitokseksi siitä viittauksen, jonka mukaan hänelle sopisi hame ja hänellä pitäisi olla tissit? Näin minä sen tulkitsen. Kiva, jos joku kertoisi, mitä se heitto oikeasti tarkoittaa. Tähän ei ehkä tarvitse vetää keskustelua esimerkiksi muunsukupuolisuudesta. Se on asia erikseen.

naistentyöt

Pyykinpesukone on helpompi kuin älypuhelin

Pyydän: vaadi sekä tytöiltäsi että pojiltasi yhtä paljon. Opeta ruuanlaitto, siivoaminen, vessojenpesu ja renkaidenvaihto. Älä tee päätelmiä lapsen taidoista tai kiinnostuksenkohteista lapsen sukupuolen mukaan.

Jos et anna pojan osallistua tai jos palvelet häntä kaikessa, teet aikamoisen karhunpalveluksen. Ja muista: jos lapsesi osaavat käyttää älypuhelinta, tablettia ja vaikka telkkaria, he osaavat myös käyttää pyykinpesukonetta, imuria ja ruohonleikkuria.

Onko sinusta hauska vitsi sanoa imuroivalle pojalle tai miehelle, että hän on nainen?

Lue myös

Minä en tee koskaan ruokaa. Erotellaanko teillä ”naisten ja miesten työt”?

En koskaan kirjoita pojastani blogiini, miksi?

Miehet ovat sikoja ja surkeita isiä

Lue myös

X