Yli pyykkivuorten

EMME EDES MUISTANEET, KOSKA OLISIMME OLLEET YÖN ILMAN LAPSIA

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
parisuhde

Istuimme eilen miehen suvun mökillä tuvan hetekalla. Kertakäyttöisissä muovimukeissa oli skumppaa, sylissä oli irtokarkkipussit ja kirja ja lehti ja takassa tuli.

– Niin, en kyllä yhtään muista, sanoi mieheni.

Olimme pitkään hiljaa. Rapsutimme päätä, hieroimme leukaa ja katsoimme ikkunasta kulmiamme rypistäen järveä, joka vielä vähän erottui hämärtyvässä illassa.

– Niin mikä reissu se sitten olisi ollut, mietin.

– Niilin-risteily, mies naurahti.

Siltä se tosiaan vähän tuntui. Niin, eihän se se tietenkään ollut. Sehän oli vuonna 2008, jolloin isommat lapset olivat 5- ja 2-vuotiaita, ja mietimme lähtöä valtavan kauan. Lähdimme silti. Siitä reissusta kirjoittamani lehtijuttu Keskisuomalaiseen on verkkojutussa päivätty vuodelle 2011, mutta silloin se ei kyllä ollut. Se juttu on tässä.

parisuhde

Yö ilman lapsia

Mietimme, koska olemme olleet viimeksi kahdestaan yön ilman lapsia. Kyllähän me olemme joskus päässet jonnekin ja olleet yötä ilman lapsia. Kyllä, muutamia kertoja näiden 17 lapsiperhevuoden aikana. Olemme käyneet Italiassa viikon kahdestaan sekä joitain risteilyitä ja hotellimatkoja, kuten reissun Vanajanlinnaan.

Koska olimme viimeksi yön ilman lapsia?

Mutta koska olimme viimeksi kahdestaan jossain ilman lapsia tai kotona kahdestaan ilman lapsia? Siis kahdestaan, ei niin, että toinen lähtee ystäviensä kanssa ja toinen jää kotiin lasten kanssa. Sitä mietimme, emmekä keksineet. Emme ehkä ole olleet koskaan kotona kahdestaan ilman lapsia.

Totesimme sitten siinä laittaessamme lisää puita takkaan ja kaataessamme toiset muovimukilliset kuplivaa, että kyllä se oli lokakuussa 2018, kun kävimme viikonlopun verran Mallorcalla. Lue tästä: Mallorca oli hyvä kohde pussailumatkalle.

Lastenhoitoa tarjonnut ystäväni järkyttyi, kun illan kuulumisia vaihtaessani kerroin sen. Että ihan kerran kahteen vuoteen yksi yö kahdestaan jossain! Hän sanoi jotain sellaista, joka tarkoitti, että useammin vissiin pitäisi.

Vasta aamulla muistimme, että olimmehan me miehen synttärimatkalla syyskuussa 2019! Vallan alvariinsa tässä siis vietetään parisuhdeaikaa ilman lapsia! Lue tästä: Haikon Kartano muistutti, miksi olemme yhä yhdessä.

parisuhde

Parisuhdeaikakateus

Ei ol mahdollista viedä lapsia mummolaan ja lähteä sitten yöksi pois.

Meillä on toiseen mummolaan 370 km ja toiseen tasan 400 km. Olemme tottuneet pärjäämään aina kaikessa ilman tukiverkkoa. Toki olemme saaneet joskus hoitoapua, kun sitä on ollut mahdollista järjestää. Ei vain ole mitenkään mahdollista viedä lapsia mummolaan ja lähteä sen jälkeen kahdestaan kotiin tai reissuun, kun mummolaan ajaa viisi tuntia.

Sitä paitsi kun näemme isovanhempia, haluamme itsekin olla heidän kanssaan. Lue tästä: Isovanhemmat asuvat liian kaukana.

Koin vahvaa kateutta toisten parisuhdeajasta.

Muutamia vuosia sitten, kun lapset olivat paljon pienempiä kuin nyt, kirjoitin parisuhdeaikakateudesta. Koin sitä vahvasti. Olin jopa hetken kateellinen eronneille ystävilleni, jotka saattoivat joka toinen viikko viettää aikaa uuden kumppanin kanssa ja lähteä tuosta noin vain vaikka kylpylään. Lue tästä: Parisuhdeaikakateus. 

Näin Facebookissa kaverin postauksen siitä, että nyt he kyllä ottavat itseään niskasta kiinni ja käyvät pari kertaa kuussa miehen kanssa kahdestaan jossain. Se vähän nauratti. Jollain tuollainen voi siis olla vain päätöksestä kiinni!

Kuka nyt lapsia vie ruokakauppaan?

Kun meillä oli taaperoita, muistan, että yksi ystävä vei aina samanikäiset lapset mummolaan ruokaostosten ajaksi, kun eihän lapsia ollut kiva viedä kauppaan. Se tuntui todella absurdilta ajatukselta.

Ystävät riensivät apuun pahimpaan parisuhdeaikakateuden kriisiin. Muistan yhä miltä tuntui, kun pääsimme Tallinnaan kahdestaan. Se oli ihan uskomaton fiilis. Olen kiitollinen, että olemme löytäneet uudesta kotikunnasta ystäviä, jotka ottavat lapset yökylään. Lue tästä Pääsimme kahdestaan Tallinnaan, mikä tuntui lottovoitolta.

parisuhde

Hotellin sijaan mökille

Nyt kun lapset ovat isoja, meillä on parisuhdeaikaa valtavasti koko ajan kotona. Lapset puuhaavat omia juttujaan, tapaavat kavereitaan ja nukkuvat yönsä. Tarvetta Tallinnan-tyyliselle irtiotolle ei ole yhtä kipeästi kuin aiemmin.

Nyt halusimme tehdä jotain kahdestaan.

Nyt syysloman aluksi, miehen pitkän työmatkan jälkeen ja koronakevään ja erilaisen kesän jälkeen halusimme tehdä jotain kahdestaan. Mietimme hotelliyötä Turussa tai Helsingissä. Koronan vuoksi hylkäsimme idean ja matkustimme miehen suvun mökille, jossa emme ole käyneet aikoihin. Se oli mahtava päätös! Kaiken kiireen keskellä emme ole käyneet tuolla mökillä juuri lainkaan, kun yleensä käymme vain Savonlinnassa olevilla mökeillä.

Kävelimme Firskarsissa joen varrella sekä Elias Lönnrotin lapsuuskodin pihassa. Kävimme syömässä illalla ravintolassa ja aamulla läheisen pienen hotellin aamupalabuffetissa.

Elias Lönnrot

Elias Lönnrotin lapsuudenkoti.

Firskars

Firskarsin ruskaa.

Aika pysähtyi mökillä

Katselimme tyyntä järvenpintaa ja sisällä mökissä 1950–1980-luvuille pysähtynyttä sisustusta mattoineen, verhoineen ja kirjoineen. Luimme kirjahyllystä kirjojen nimiä, kuten Oppikoulun maantieto, Keskikoulun luonnonoppi, Pienviljelijän rakennusoppi, Kankaankudonnan oppikirja ja Kodin menyy. Frendi-lehdestä vuodelta 1986 löytyi muun muassa 14-vuotiaan koiria rakastavan Ninan kirjeenvaihtoilmoitus. Toivottavasti 14–18-vuotiaat tytöt ja pojat kirjoittivat Ninalle.

Vuosittainen omena- ja viinimarjamäärä kirjoitettiin mökkikirjaan vuodesta 1955 asti.

Mökkikirjasta luin kauniilla kaunolla kirjoitetun mökin historian aina tontin ostosta vuodelta 1955 tämän kesän mökkivierailuihin asti. Kirjasta löytyi tarkat hinnat mökin rakentamisesta sejä tietoja rakentamisessa auttaneista naapureista sekä vuosittain tarkat litra- ja kilomäärät puutarhan antimista.

Kun luin sivun verran muistoja miehen isoisän kuolemasta ja isoäidin shokista isoäidin kaunolla kirjoittamien sanojen takaa, vähän itkin.

mökki

Ei ehditty hiihtämään.

mökki mökki parisuhdeaikakateusmökkiparisuhde

Vanhana sitten

Meillä oli ihana vuorokausi kahdestaan. Olen kiitollinen, että ystävä tarjoutui lastenhoitoapuun ja saimme irtioton arjessa.

Siinä tuvan sängyllä takkaa katsoessamme mietimme, että tällaistako meillä sitten on, kun lapset ovat lähteneet kotoa. Katsomme takkatulta viinilasi kädessä ja muistelemme Niilin-risteilyä ja mökkireissua, jolloin oli erityisen kaunis ruska.

Toivon sitä.

Pääsettekö te kahdestaan jonnekin? Kuika usein se on mahdollista?

Lue myös

Parisuhdeaikakateus

Lapsiperhearjessa unohtuu, että aikuiset ovat rakastavaisia

31.12.1999 olin 19 – ja menimme salaa kihloihin

Joskus mietin, että en osaa enää olla äiti

Lue myös

X