Yli pyykkivuorten

Neljä vuotta unelmiemme kodissa. 180 m2 -juttusarja.

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
koti

Tänä syksynä täyttyi jo neljä vuotta tässä unelmiemme kodissa. Tosi nopeasti mennyt aika!

Laskin, että olen asunut 14 kodissa, 5 maakunnassa ja 9 paikkakunnalla elämäni aikana. Jokainen koti on ollut merkityksellinen. Lapsuuden koteja, perhe ja ystäviä. Nuoruuden asuntoja, opiskeluja ja yhteisen elämän alkua.

Lasten syntymät, lisää opiskeluja, työpaikkoja ja muuttoja. Ensimmäinen omakotitalo, sitten muutto täysin uudelle paikkakunnalle ja siellä pikku hiljaa tämän kodin etsintä ja löytyminen.

Näen usein unia, joissa emme asukaan enää tässä kodissa. Ne ovat painajaisia. Ne ehkä kertovat siitä, että meillä on täällä kaikki hyvin. Kaikki lapset asuvat yhä kotona siipiemme suojassa. Lapsilla on tilaa kasvaa, leikkiä ja opiskella. Meillä on ihana piha, valoisat huoneet ja kodilla upea sijainti.

Täällä olemme onnellisia.

koti

keittiö

keittiö

Lapsilla omat huoneet – suuri kiitollisuudenaihe

Lapsiperheenä tämä on neljäs kotimme. Asuimme ensin kolmestaan pienessä kerrostaloasunnossa, sitten vuosia pienessä omakotitalossa ensin kolmestaan, sitten neljästään ja lopulta viidestään. Sen jälkeen elämä kuljetti Keski-Suomesta Pirkanmaalle rivitaloon ja sieltä tähän kotiin.

Tässä kodissa meillä on ensimmäistä kertaa lapsilla omat huoneet. Murrosiän kuohunnan keskellä olen kiitollinen, että meillä on mahdollisuus tarjota lapsille omat huoneet. Ne tuntuvat todella tärkeiltä. Minulla ei ollut omaa huonetta nuorena, mutta ei sekään haitannut. Olen kuitenkin iloinen, että tässä kodissa se on mahdollista omilla lapsillani.

koti

Yläkerta, lasten valtakunta. Näiden ovien takana syntyy lapsuusmuistoja esimerkiksi kaverin kanssa yökylässä kikattaessa.

Valkoinen ja harmaa värimaailma

Rakastan sisustamista. Meistä on tullut aika tarkkoja kodin värimaailman suhteen. Jyväskylässä kotimme oli täysin sininen. Tässä kodissa värimaailmastamme on tullut valkoinen, musta ja harmaa. Olohuoneessa ja joissain käsipyyhkeissämme on ripaus vaaleanpunaista, beigeä tai muita sävyjä, mutta muuten aina lakanoista mattoihin ja verhoihin meillä on aika lailla kaikki samaa valkoisen, harmaan ja mustan sävyä.

Valkoisen ja harmaan sävyt rauhoittavat. Pidän siitä tunteesta kotona. Se värimaailma tuntuu juuri nyt omalta.

Lapsilla on huoneissaan omat värinsä ja rakkaat tavaransa. Yksi huone täyttyy yhä pehmoleiluista, toinen meikeistä ja peileistä, kolmas esimerkiksi kosketinsoittimesta ja suvun vanhasta, ruskeasta kulmakaapista, jossa hänellä on muistoja matkoilta maailmalta.

kotikoti

 

Remontteja

 

Olemme remontoineet vuonna 1981 rakennettua kotiamme pikkuisen. Koti oli jo muuttaessamme täysin peruskorjattu ja kaikki kasariajan ruskeat sävyt peitetty raikkaaseen valkoiseen maaliin.

Olemme vaihtaneet parista makuuhuoneesta tapetit, vaihtaneet lämmityksen maalämpöön, rakentaneet kodinhoitohuoneen, tehneet käyttövesiputkiremontin, uudistaneet vessat täysin ja rakentaneet uuden terassin.  Seuraava iso remonttimme on salaojaremontti, mikä on iso ja ei-niin-näkyvä ja kiva remontti kuin vaikka vessojen uudistus oli. Joskus sitten teemme myös sauna- ja keittiöremontit, mutta niiden aika ei ole vielä lähivuosina.

 

remonttivessakalusteet ikea
olohuoneolohuonemakuuhuone

Ihania muistoja

Tässä kodissa olemme viettäneet synttäreitä ja jo yhdet rippijuhlat. Edessä on lisää rippijuhlia ja ylioppilasjuhlia. Olemme kutsuneet ystäviä kylään ja tanssineet tanssipelejä myöhään.

Lapsilla on ollut kavereita yökylässä ja hauskoja leikki- ja pelihetkiä.

Olemme lukeneet satuja, leiponeet, tehneet töitä ja opiskelleet, katsoneet yhdessä leffoja ja tapelleet ja sopineet. Olemme selvinneet täällä yhdessä poikkeuksellisesta koronakeväästä.

Tähän kotiin elämä meidät vei. Tässä kodissa olen onnellinen. En tiedä, kuinka kauan asumme tässä kodissa, mutta juuri nyt tässä on hyvä olla.

 

180 m2 -postauksia

Kolme vuotta parisuhteessa ilman makkarin ovea – oviremontti ja kustannukset

Makuuhuoneen uusi ilme 35 eurolla

Alakerran vessaremontti: Kurkista kuvat

Yläkerran vessaremontti Ikean kalusteilla

Energiaremontti ja uusi kodinhoitohuone, osa 3

Huvimajan uusi ilme 130 eurolla

Lue myös

X