Yli pyykkivuorten

10 ideaa varhaiskasvattajien, ohjaajien ja opettajien joululahjaan

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
lahja opettajalle

Mitä lahjaksi opettajalle, ohjaajalle, hoitajalle tai lastentarhanopettajalle? Täytyykö heille ostaa joululahja?

Ei täydy. He saavat palkkaa työstään. Sen sijaan mielestäni kiittämisen he ansaitsevat työstään, jota tekevät meidän elämämme tärkeimpien ihmisten ja koko perheen eteen. Paras lahja on sana kiitos, hymy ja lupaus hyvästä yhteistyöstä myöhemminkin.

Kiitoksen lisäksi voi antaa jotain pientä, jos haluaa. Älä anna sisustusesineitä tai astioita, kuten nimi- tai huumorimukia tai jotain astiasarjaa tietämättä keräileekö opettaja sitä. Jokainen aikuinen haluaa sisustaa kotinsa itse. Älä myöskään anna mitään liian arvokasta, se voi tuntua kiusalliselta. Sen sijaan voit antaa jotain näistä alla luetelluista lahjoista.

lahja opettajalle

1. Kiitä

Sano kiitos pitkin vuotta. Kiitä myös silloin, kun arjen keskellä tulee vaikeita tilanteita. Työ on raskasta ja kiireistä. Hyvä yhteydenpito ja lapsen asioista kiinnostuminen ovat paras kiitos työstä.

Moni alan ammattilainen sanoo, että materiaalin sijaan sydämellinen kiitos joulun alla on riittävä muistaminen.

2. Lapsen piirtämä kortti

Lapsen itse tekemä kortti on hieno tapa kiittää. Meillä lapset eivät ole kuitenkaan käskienaskartelijoita. Olen joskus tehnyt kortin niin, että olen leikannut lapsen aiemmin tekemästä piirustuksesta kuvan ja liimannut sen korttipohjaan. Lapsen on pitänyt enää kirjoittaa kortin saajan nimi ja oma nimi. Lopputulos on ollut upea.

lahja opettajalle

3. Kirje aikuiselle

Mieleenpainuva lahja on kirje tai kortin teksti, jonka lapsi on sanellut tai kirjoittanut itse.

Tekstissä voi olla esimerkiksi lapsen kertomia hauskoja anekdootteja kasvattajasta tai kasvattajan ominaisuuksia ja tapoja, joita lapsi ja perhe arvostavat. Perhe voi muutamalla sanalla kiittää yhteistyöstä ja toivottaa hyvää joulua. Uskon, että tällainen muistaminen säilytetään.

4. Yhteinen lahja kahvihuoneeseen

Anna kasvattajille ja muulle talon henkilökunnalle yhteinen lahja talon kahvihuoneeseen. Lahja voi olla esimerkiksi suklaarasialajitelma. On tärkeää, että annat tämän lahjan viikkoa ennen joululomalle jäämistä, että kaikki ehtivät nauttia siitä ennen lomaa. Tämä lahja on yleensä ollut tykätty!

lahja opettajalle

5. Persoonasta kertova lahja

”Meidän opettaja tykkää hirveästi tonnikalasta”, kertoi joku lapsi joskus, joten perhe osti lapsen toiveesta opettajalle tonnikalaa. Tämän ja muita vastaavia tarinoita luin joskus jostain keskusteluryhmästä. Hauska, personoitu ja mieleenpainuva muistaminen!

6. Kuluva lahja

Aikuinen ihminen haluaa ostaa itse kahvikuppinsa ja sisustaa kotinsa. Kaikki eivät keräile muumimukeja. Siis: älä osta astioita tai tuikkukuppeja ellet ole varma, että kasvattaja keräilee juuri sitä sarjaa!

Kuluva lahja ei täytä kaappeja, joten se on helppo ja turvallinen valinta. Kahvi, tee, karkit, suklaa, servetit, saunatuoksut, käsirasva, marjamehu, jalkakylpypommi, ulkotulet, kynttilät… Paitsi ei ehkä kynttilöitä. Niitä kuulemma tulee opettajille hirmuiset määrät joka joulu.

lahja opettajalle

7. Itse tehty lahja

Kaikki eivät ole askartelijoita, säilöjiä ja käsityöihmisiä (esimerkiksi minä en ole), mutta he ketkä ovat, voivat antaa jotain itse tehtyä.

Lempiväreillä tehdyt villasukat, kuusenkerkkäsiirappi, itse tehty sinappi, joku muu käsityö… Ehkä korona-aikana itse tehdyt ruuat eivät ole hyvä idea. Aina kannattaa myös ottaa huomioon allergioiden mahdollisuus.

En antaisi opettajalle lapsen koristelemaa patalappua, tyynyliinaa tai seinäkalenteria, jos opettajalla on omia lapsia tai lapsenlapsia. Ehkä se lapsenlapsen tekemä tyynyliina tulisi kuitenkin käyttöön mielummin kuin oppilaan tekemä. Itse tehty kortti on mielestäni parempi idea.

8. Lahjakortti, hyvä porukkalahjaidea!

Jos haluat muistaa isommin, osta lahjakortti esimerkiksi kirjakauppaan tai kauneus-, kulttuuri- tai liikuntapaikkaan. Näin lahja on taatusti nappivalinta. Katso, että lahjakortissa on niin pitkä käyttöaika, että se ei umpeudu näin pahimpana korona-aikana.

Lahjakortti on hyvä valinta porukkalahjaksi, mutta lahjakortin voi ostaa itsekin pienellä summalla vaikka kahvilaan, kukkakauppaan ja uimahalliin.

Me olemme yleensä keränneet opettajalle pienen lahjakorttilahjan jouluna ja isomman keväällä. Jos jokainen perhe osallistuu, saa kolmella tai viidellä eurolla per perhe jo ihan kivan lahjan. Ei sen tarvitse olla mitenkään iso muistaminen! Päin vastoin, koen, että kohtuullinen lahja on kivempi kuin valtavan kallis lahja. Arvokas lahja voi tuntua jopa kiusalliselta.

lahja opettajalle

9. Lahja yhteiseen käyttöön

Varsinkin päiväkodit ilahtuvat, jos lahja on joku yhteiseen käyttöön tuleva. Päiväkodista muualle eskariin tai kouluun siirtyvä lapsi voi antaa ryhmälle lahjaksi vaikka satukirjan tai lautapelin, jota käyttäessä ryhmä voi sitten muistella hetkiä yhdessä lapsen kanssa. Tämä lahjaidea toimii paremmin kesäloman koittaessa kuin talvella, joten säästä se sinne!

10. Voiko antaa lahjaksi viinipullon?

Jonain vuonna pyöri somessa kuva, jossa perhe oli tehnyt viinipulloon etiketin, jossa oli heidän lapsensa kuva. Tekstinä luki, että ”Lapsemme on ehkä syy miksi juot, joten tarjoamme tämän pullon”. Joidenkin mielestä idea oli riemastuttava, joidenkin mielestä kauhea.

Jos totta puhutaan, niin minähän haluaisin tyhjentää koko Alkon lasteni ammattikasvattajien lahjoihin… He olisivat sen ansainneet.

Saako antaa lahjaksi viiniä? Lapsi ei tietenkään saa antaa sitä, mutta aikuinen ehkä saa. Toki täytyy tietää, mitä kasvattaja olisi itse mieltä tällaisesta lahjasta. Itse uskon, että voittaa kynttilät, suklaat ja väärän astiasarjan kahvikupin mennen tullen.

Kasvattajat, onko sopivaa, jos perhe antaa teille viinipullon lahjaksi? Millaisesta lahjasta ilahtuisitte?

Mitä te annatte lasten opettajille ja päiväkodin henkilökunnalle lahjaksi?

Keskustele blogin kommenttikentässä, Facebookissa tai Instagramissa!

Lue myös

Avoin kirje koululle, varhaiskasvatukselle ja vanhemmille

Nyt puhuvat opettajat: haasteena riittämättömyydentunne ja kohtuuttomat vanhemmat

Lue myös

X