Yli pyykkivuorten

Sitruunarisotto ja lohimedaljongit. Gluteeniton ja laktoositon itsenäisyyspäivän illallinen

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
itsenäisyyspäivän illallinen

Hyvää itsenäisyyspäivää! Suuri kiitollisuus edellisten sukupolvien tekevästä tärkeästä työstä meidän kaikkien puolestamme! Olen kiitollinen turvallisesta maasta, kauniista ja puhtaasta luonnosta, perinteistä, historiasta ja rakkaista ihmisistä ympärillämme ja muistoissamme.

Me juhlistamme aina juhlapäiviä jollain hyvällä ruualla. Tänään Antti teki illalliseksi risottoa ja lohimedaljonkeja. Henrikillä oli kotitalousläksynä tehtävänä leipoa jotain kahvipöytään. Hän teki gluteenitonta ja laktoositonta suklaa-juustokakkua, joka on raakakakku. Kakun ohjeen julkaisen blogissa tiistaina 8.12.

itsenäisyyspäivän illallinen

Gluteeniton ja laktoositon itsenäisyyspäivän illallinen

Söimme risottoa, johon oli lisätty basilikaa. Pöydässä oli myös lohimedaljonkeja ja vihersalaattia. Risoton ohje on muunnos kirjasta Tammen keittokirja.

Sitruunainen risotto

neljälle

Ainekset

1 silputtu sipuli

0,5 dl oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä

2 dl valkoviiniä

5 dl vettä

2 rkl kana- tai kasvisfondia

2 maustemittaa suolaa

1 rkl voita

50 g (1,5 dl) karkeaa parmanjuustoraastetta

vähän sitruunamehua

mustapippuria

Lisää halutessasi lopussa esimerkiksi basilikan lehtiä, kirsikkatomaatteja tai esimerkiksi chilimaustettuja rapuja.

Valmistus

Kuullota sipulia öljyssä, mutta älä anna ruskistua. Lisää riisi, sekoita ja kuulota hetki. Lisää viini. Kiehauta vesi ja fondi yhdessä. Lisää neste vähitellen riisin joukkoon sitä mukaa, kun se ehtii imeytyä. Pidä väliaikoina kansi kiinni. 15–20 minuutin kuluttua riisi on puuromaista, mutta jyvät tuntuvat edelleen hampaissa. Mausta suolalla, voilla, pippurilla, juustolla ja sitruunamehulla.

Sitruunarisotto

Sitruunarisotto on ihan täydellistä!

sitruunarisotto

Onnea Suomi!

Suurella kiitollisuudella seurasimme itsenäisyyspäivän linnan juhlien haastatteluja ja kertomuksia. Mahtavaa saada elää tässä maassa. Onnea 103-vuotias Suomi!

itsenäisyyspäivä

Lue myös

X