Yli pyykkivuorten

”En olekaan äitinä täysin epäonnistunut.” Ragemutsit-ryhmä kasvaa hurjaa vauhtia

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Ragemutsit

”Parasta on ollut huomata, etten ole äitinä täysin epäonnistunut. Näitä samoja haasteita isojen lasten kanssa on muissakin perheissä, riippumatta siitä mitä on itse äitinä tehnyt tai jättänyt tekemättä. Se tunne, ettei osaa enää olla äiti, on välillä tosi kokonaisvaltainen. Pienten lasten kanssa se oli niin selkeästi hoivaamista. Nyt teini-ikäisten tai isompien kanssa vaaditaan paljon enemmän ihmissuhdetaitoja. Hoivaajan rooli pitäisi osata laittaa taaemmas. Vertaistuki näissä murrosiän myllerryksissä on ollut korvaamatonta.”

Teinien äideille ja isille sekä nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille perustamani Ragemutsit-ryhmä on kasvanut nopeasti. Perustin heinäkuussa 2020 ryhmän sen jälkeen, kun olin julkaissut postauksen Joskus mietin, että en osaa enää olla äiti. Sain postauksen jälkeen niin monta yksilöviestiä, että ajattelin, että teinien äidit tarvitsevat vertaistukea nyt heti.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Yli pyykkivuorten -blogi (@hannamaariap) jakama julkaisu

Ryhmä on kohta viisi kuukautta vanha. Tällä hetkellä siinä on jo 6800 jäsentä. Ryhmä kasvaa kymmenillä, jopa sadoilla joka päivä. Olen ollut ihan hämmentynyt ja onnellinen ryhmän vastaanotosta ja sen saamasta palautteesta.

”Parasta on lukea tarinoita muidenkin teiniperheiden rakkaista mutta välillä niin raivostuttavista teineistä ja huomata ettei paini yksin näiden arjen haasteiden kanssa.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Yli pyykkivuorten -blogi (@hannamaariap) jakama julkaisu

Ryhmässä keskustellaan kaikesta, mikä liittyy nuoriin ja nuorten vanhemmuuteen. Puhumme esimerkiksi rahasta, kotitöistä, koulusta, kännyköistä ja digitalisoitumisesta, kaveri- ja seurustelusuhteista, käyttäytymisestä ja terveydestä. Pääpainona on asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä ja tarvittaessa kaunistelematta, mutta niin, että arkaluonteisista asioista puhutaan aina anonyymisti.

Jokainen ryhmän julkaisu menee hyväksynnän kautta. Ryhmän jäsen voi itse valita julkaisun nimettömänä tai minä ylläpitäjänä voin päättää jonkun julkaisun julkaisusta anonyymina, jos minua mietityttävät lapsen oikeudet.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Yli pyykkivuorten -blogi (@hannamaariap) jakama julkaisu

Pidän tärkeänä sitä, että liian henkilökohtaiset asiat eivät tule ryhmään julkaisijan nimellä. On hyvä puhua vaikka lapsen päihteidenkäytöstä ja saada omille ajatuksille tukea ja saada neuvoja, mutta niin, että kysyjän ja hänen lapsensa henkilöllisyys pysyy salassa. Näin voimme keskustella asiasta emmekä ihmisistä. Myös kommentointi onnistuu nimettömänä laittamalla minulle yksilöviestin.

”Vertaistuki… Tunne siitä, että ei ole yksin se ihan kamala, rakastava ja rajoittava ragemutsi…”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Yli pyykkivuorten -blogi (@hannamaariap) jakama julkaisu

Moni ryhmään liittynyt on sanonut olevansa helpottunut, että muutkin kokevat vahvaa äitiyden muuttumisen tunnetta ja joskus epätoivoa, epävarmuutta, pettymystä, surua ja haikeutta ja välillä jopa ajoittaista vihaa. Teini-ikä haastaa ja muuttaa arkea monella tavalla.

On erittäin hyvä kuulla, että muilla voi olla ihan samanlaisia huolia. On kiva kuulla, miten muut ovat ratkaisseet ihan tavallisiakin asioita, kuten nukkumaanmenoaikoja ja kuukausirahan määriä. On mahtavaa lukea, kun joku kertoo, miten asiat ovatkin sujuneet ja teini on yllättänyt iloisesti ihan vaikka viemällä roskat.

”Se, kun kaikki muut pitää huonona äitinä tai vanhempana, niin tämä antaa lohtua, että oma lapsi ei ole mitenkään epänormaali, vaan hän kehittyy ja opettelee elämään.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Yli pyykkivuorten -blogi (@hannamaariap) jakama julkaisu

”Ei turhaa nillittämistä vaan asioista puhutaan juuri niin kuin ne ovat. Yleensä vielä hauskaan sävyyn, joten monet naurut saanut. Ihana myös huomata, ettei nuo mun omat olekaan yhtään normista poikkeavia vaan ihan tavallisia teinejä, joilla jutut sen mukaiset kuten niin monella muullakin.”

Olen tosi iloinen, että olen saanut Ragemutseista niin arvokasta vertaistukea. Mahtavaa, että niin moni on myös saanut sieltä tukea. Näitä ryhmän nostoja lisää Instassani @hannamaariap.

Tulkaa mukaan Ragemutseihin tästä! Kursivoidut lainaukset ovat ryhmän äitien kommentteja Ragemutsit-ryhmän merkityksestä heille.

”Herkästi arki vääristyy Insta-maailman kaltaiseksi onnelaksi. Siis muiden arki tuntuu somen välityksellä kiillotetulle, kun oma ei sitä todellakaan ole. Ragemutsit avaa solmuja suoriksi vilpittömyydellä. Kiitos kanssasisaret!”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Yli pyykkivuorten -blogi (@hannamaariap) jakama julkaisu

Lue lisää ragemutsipostauksia

Kymmenen tiukkaa faktaa teiniarjesta

Teinipoika imuroi. Kaveri: ”Ootko sä joku nainen?”

Boomer hei, Netflix and chill ei tarkoita telkkaria

Lue myös Iltalehden tekemä haastattelu minun äitiydessäni kompuroimisesta ja Ragemutsit-ryhmän synnystä:

Kun lapset tulivat teini-ikään, Hanna ei osannut enää olla äiti: ”Mitä tahansa suusta pääsee, se on väärin”.

Lue myös

X