Yli pyykkivuorten

Osaatko nämä kielenhuoltovinkit? Muista ainakin kirjoittaa joulu pienellä alkukirjaimella!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
kielenhuolto

Rakastan suomen kieltä ja kielenhuoltoa sekä tekstien selkeyttämistä, yksinkertaistamista ja tiivistämistä! Opiskelen sitä jatkuvasti tekemällä erilaisia testejä ja tutkimalla Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen sivuilta oikeinkirjoitusta. Kielenhuolto on intohimoni, mille moni ystäväni nauraa. Olen usein oikolukenut ystävieni työhakemuksia ja graduja ihan vain siksi, että rakastan kielenhuoltoa (ja ystäviäni).

Töissä viestinnässä olemme työparini kanssa oikein innoissamme, jos löydämme jostain jonkun kirjoitusvirheen ja saamme vahvistuksen asialle esimerkiksi soittamalla Kotukseen. Suomen kieltä oppii koko ajan lisää!

Tässä muutama vinkki teille kirjoittamisesta ja kielenhuollosta kiinnostuneille.

* Juhlapyhät kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Siis hyvää joulua ja juhannusta! Vaikka korteissa lukee ”Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta”, kirjoita sinä kuitenkin ”Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta”.

* Toimesta on käytössä hankala. Usein on parempi yksinkertaistaa. Jos isännöitsijä on lumikolan varressa, isännöitsijä kolaa lunta. Älä siis kirjoita, että lunta kolataan isännöitsijän toimesta. Jos taas poikani kolaa lunta minun toimestani, niin se tarkoittaa sitä, että minä käskin ja uhkailin, ja poika kolaa. Silloin voi kirjoittaa, että poika kolaa lunta, koska ragemutsi pakotti. Suosittelen siis unohtamaan toimesta-sanan.

* Yhdyssanat ja sanaliitot ovat joskus vaikeita. Sano kirjoittamasi lause ääneen. Jos kirjoitat ”Joulu lahja paketit kuusen alla”, niin testaa, pidätkö puhuessasi tauot sanojen joulu, lahja ja paketit välissä vai sanotko yhteen joululahjapaketit? Tämä kikka auttaa aika usein yhdyssanojen kirjoitusasua pohtiessa. Kotuksen yhdyssanatestejä tekemällä oppii paljon.

* Enään on puhekielisyyttä. Kirjoita sana enää-muodossa.

* Murteella kirjoittaminen on joskus hauska tehokeino, mutta sitä on hyvin raskasta lukea. Harkitse siis tarkasti. Huomioi erityisesti ketä-sanan välttäminen merkityksessä kuka. Ketä ärsyttää monia. Itse törmään usein täällä Pirkanmaalla sanaan ”vallan” merkityksessä kokonaan tai vain. Täällä moni kulkee töihin vallan bussilla eikä siis koskaan omalla autolla tai pyörällä. Pohjanmaalla asuessani taas kiinnitin huomiota päin-sanan käyttöön, kun puhutaan, että mennään jostakin johonkin suoraan tai tehdään asioita jostain käsin. Siellä siis mennään kauppaan töistä päin vai käydään verkkokurssia kotoa päin. Vallan ja päin -sanojen merkitys ei välttämättä aukea muualla asuville, ja lausetta ei näin ymmärretä.

kielenhuolto

* Mitä lyhyemmät lauseet, sitä helpompi lukea ja ymmärtää. Jaa lauseita rohkeasti. Esimerkiksi ja-sanalla alkava kokonainen uusi lause kannattaa useimmiten erottaa omaksi lauseekseen.

Esimerkki: ”Koulutus järjestetään kansalaisopistossa Kauppatiellä tammikuussa tiistaisin kello 18 ja myös helmikuussa suuren kysynnän vuoksi uudestaan ja tarkoituksena on käydä läpi kukkiensidonnan perusalkeita ja samalla käydä läpi eri juhliin sopivia kukka-asetelmia.”

Parempi: ”Koulutus järjestetään kansalaisopistossa Kauppatiellä tammikuussa. Koulutuksessa käydään läpi kukkiensidonnan perusalkeita sekä juhliin sopivia kukka-asetelmia. Suuren kysynnän vuoksi koulutus järjestetään uudestaan myös helmikuussa. Koulutustapaamiset ovat tiistaisin kello 18.”

* Tiivistä tekstiä. Mitä napakammin sanot asian, sitä paremmin se menee perille. ”Minusta tuntuu siltä, että ehkä saattaisi käydä niin, että kun osallistujia on jo hyvin, niin kursille saattaisi osallistua tarpeeksi väkeä ja kurssi ehkä sitten voidaankin järjestää.” Parempi: ”Tämänhetkisen osallistujamäärän mukaan kurssin toteutuminen on todennäköistä.” Lähes kaikissa teksteissä lyhyt teksti luetaan varmemmin kuin pitkä teksti.

* Unohda www-alku! Verkko-osoitteet eivät tarvitse toimiakseen www.-, https://www.- ja http://www.-alkuja. Jätä siis ne pois julkaistuista teksteistä. Minun blogini osoite on anna.fi/ylipyykkivuorten. Ei ole tarpeellista kertoa, että se on kokonaisuudessaan https://anna.fi/ylipyykkivuorten/.

Kiinnostavatko sinua kieli ja kielenhuolto? Jakaisinko tällaisia vinkkejä myös Instassa @hannamaariap?

Lue myös

X