Yli pyykkivuorten

Teini kulkee pakkasessa lenkkareissa – yritän kyllä parhaani suorittaessani äitiyttä…

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
teini

Ostin yläkoulua käyvälle pojalle hyvät talvikengät marraskuun alussa. Poika valitsi ne itse. Jätin kengät eteisen kenkähyllyyn, kun tulimme kotiin kaupasta.

Joulukuun alussa katsoin, että kengissä on yhä laput kiinni. Vaan samapa tuo, eihän meillä ollut luntakaan. Kun Pirkanmaallekin tuli kunnolla lunta joululoman aikana, piilotin lenkkarit.

Kun lenkkareita ei löytynytkään eteisestä, kävimme sellaisen klassisen teinipoika vs. boomer -ajatustenvaihdon. Oven olisi saanut hiljemminkin kiinni kouluun lähtiessä.

Iltapäivällä koulusta palasi tuskainen nuori. Tuntikausien opiskelu koulussa lämpimät talvikengät jalassa oli ollut inhottava kokemus. Jalat olivat olleet ihan liekeissä, aivan tulikuumat. Hän antoi minun kokeilla sukkiaan. Ne olivat hiestä läpimärät.

Ojensin lenkkarit takaisin. Edes 20 asteen pakkanen ei palauttanut talvikenkiä käyttöön.

teini

Palelijaäiti yrittää parhaansa

Palelijaäiti, jolla on yölläkin villasukat ja villapaita päällä ei vaan pääse kovakuntoisen, hikipäisen nuoren kanssa samalle aaltopituudelle. Eihän nuorelle yksinkertaisesti vaan tule yhtään kylmä edes niissä asteissa, joissa minä lähestyn jo hypotermiaa.

Olen tietysti jo kauan sitten ymmärtänyt, että toppahousut ja kaulahuivit eivät kuulu nuorten elämään. Takki kuuluu olla auki ja nilkat vilahtaa edes vähän. Eipä itsellänikään ollut esimerkiksi kasiluokalla koko talvena pipoa, toppahousuista nyt herranjestas puhumattakaan.

Kauhealtahan se tuntuu katsoa, mutta ei kai auta kuin yrittää tulkita ja keskustella, mitä myönnytyksiä voisi tehdä. Voisiko housujen alla olla merinovillaiset pitkät kalsarit tai pitkikset? Löytyisikö kuitenkin joku kiva villapaita, edes napapaitamallissa? Voisiko jotain toisenlaista takkia pitää mahdollisesti kiinni edes silloin, kun on 20 astetta pakkasta?

No, ei myöskään voi yleistää. Toinen teini pitää aina takin kiinni ja kulkee tennareissa, toinen laittaa talvikengät mutta pitää takin auki. Toisessa perheessä on taas toisenlaiset pukeutumistavat.

Vaan kukapa haluaisi, että työpäivän ajan jalat kiehuisivat tulikuumina? Ei kai kukaan. Älä siis katso arvostellen, kun lapseni kulkee hangessa lenkkareilla kouluun. Minäkin vain yritän parhaani mukaan olla hyvä nuoren äiti, mutta sehän ei olekaan mikään pala kakkua se.

Liity teinien äitien ja isien Ragemutseihin Facebookissa!

Teinit postauksissa

Yksi teiniarjen suurimmista äidin ärsyyntymisistä

Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle!

Kymmenen tiukkaa faktaa teiniarjesta

Boomer hei, Netflix and chill ei tarkoita telkkaria

Joskus mietin, että en osaa enää olla äiti

Tonnin kännykkä kaverilla – teinin kasvatus haastaa rikkaassa kunnassa

Teinipoika imuroi. Kaveri: ”Ootko sä joku nainen?”

Lue myös

X