Yli pyykkivuorten

Lapsen keliakia: ”Kaverit sanoivat, että en saa tulla lähelle”

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Lapsen keliakia

Lapsen keliakia on usein shokki varsinkin, jos lapsi on perheen ensimmäinen keliaakikko. Lapsen keliakia mullistaa myös läheisten ystävien ja sukulaisten sekä päivähoidon ja koulun arjen. Uusi alku tuntuu usein vaikealta, kun opeteltavaa ja muistettavaa on niin paljon. Aika nopeasti autoimmuunisairauden kanssa oppii kuitenkin elämään ja arki alkaa sujua mukavasti.

Aavan keliakiadiagnoosista tuli juuri kuusi vuotta. Hänen keliakiansa alkoi oireilla 2-vuotiaana ja todettiin 3-vuotiaana. Keliakiassa ei ole Aavan mielestä mitään ihmeellistä, se on kuin silmien väri, ominaisuus, joka vain on.

Minä: ”Tehdäänkö sinusta keliakiaa sairastavan lapsen haastattelu blogiin?” Aava: ”Ai miks?” Minä: ”Että voisit kertoa muille, millaista on, kun on keliakia.” Aava: ”No eihän siinä ole mitään ihmeellistä. Vaikka.”

Rakastan Aavan suhtautumista keliakiaan. Olemme onnistuneet tekemään hänen arjestaan ihan tavallista. Tässä Aavan, 9, haastattelu:

Lapsen keliakia

Muistatko, kun sait diagnoosin? Kolmevuotiaana. En muista.

Muistatko, miltä normaalit ruuat maistuvat? En.

Mikä on vaikeaa keliakiassa? Ei mikään.

Mikä harmittaa keliakiassa? Jos ei ole mitään gluteenitonta tarjolla kylässä tai en saa ottaa ravintolassa ranskalaisia, kun ne on paistettu nuggettien kanssa samassa keittimessä.

Miten onnistuu kavereiden synttärit? On aina otettu keliakia huomioon.

Unohtaako joku tutuista joskus keliakian ja tarjoaa väärää? Ei.

Oletko syönyt väärää? Olen. Päiväkodin retkellä toisen ryhmän hoitaja unohti keliakian ja antoi normaalin munkin. Jouluna mulle annettiin vahingossa väärää suklaata. Kotona! Mutta mulla ei tule sellaisia tuntuvia oireita.

Tekiskö mieli syödä salaa? Ei.

Miten kaverit ovat suhtautuneet? Normaalilla tavalla. Ekalla kaverit pilaili, että en saa tulla lähelle, että keliakia ei tartu. Sanoin, että ei se tartu. Se oli äiti vaan vitsiä!

Miten hoitajat ja opettajat ovat auttaneet ruokailuissa? On näytetty missä on gluteenittomat ruuat. Ei se ole yhtään vaikeaa. Luen aina, onko ruoka gluteenitonta.

Mitkä ovat parhaita gluteenittomia herkkuja? Irtokarkit, itse tehty suklaa-juustokakku, pienet mutakakut ja kinuskikakkuset.

Mitä sanoisit lapselle tai aikuiselle, jota harmittaa keliakiadiagnoosi? On paljon hyviä gluteenittomia, ei kannata yhtään surra.

Aavan suhtautuminen kertoo siitä isosta työstä, jonka me vanhemmat, isovanhemmat, ystävät, sukulaiset ja hoitajat ja opettajat olemme tehneet hänen eteensä. Hänelle on kasvanut hyvä keliaakikon identiteetti eikä hän ole jäänyt mistään paitsi. Todellisuus on ehkä toinen sitten vaikka teininä, jos kaverit eivät halua valita pizzeriaa Aavan rajoitusten mukaan tai ainesosaluetteloiden lukeminen ei kiinnosta kavereita yhteisiä herkkuja ostaessa. Lasta varten aikuinen taistelee esimerkiksi ravintola-annosten turvallisuuden eteen, mutta nuorena se pitää tehdä itse eikä aina ole helppoa tehdä asiasta numeroa. Siihen vaaditaan itsetuntoa, rohkeutta ja tarkkuutta.

Lapsen keliakia

Asenne ratkaisee!

Näin Aava suhtautui sairauteensa kuusivuotiaana. Katso aivan ihana, superharvinainen tubevideomme!

Keliakia postauksissa

Täältä löydät kaikki keliakia-aiheiset postaukseni. Postauksissa on ajatuksiani keliaakikon äitinä sekä paljon reseptejä.

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Näin saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään

Opeta ruokarajoitteiselle lapselle, että maailma ei ole reilu

Ammattikeittiöt huijaavat keliaakikkoja

Lapseni olisi säästynyt kovilta kivuilta, jos olisi ollut Käypä hoito -suositus

Tällaisia voivat olla keliakian oireet – voisiko sinulla olla keliakia?

Lue myös

X