Yli pyykkivuorten

Suomalaisten etätyö: seksiä ruokatunnilla, Teams-maratoneja ja yksinäisyyttä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Etätyö muutti monen toimistotyöläisen arjen kokonaan, kun korona ajoi etätyöhön kotiin. Nyt kymmenen kuukautta myöhemmin moni on yhä etätöissä eikä loppua näy.

Osa yllättäen etätyöhön joutuneista on innoissaan, osa kauhuissaan ja osa siltä väliltä. Kysyin Yli pyykkivuorten somekanavilla, miltä etätyö tuntuu. Näin seuraajani ovat kokeneet etätyön.

Ensishokin jälkeen ihan ok

”Ensin paskaa, nyt ok.”

Viime kevään koronahysterian keskellä etätyö oli monille shokki. Siitä se sitten muuttui ihan tavalliseksi asiaksi ja ”ihan ok” -asiaksi. Hyviä puolia alkoi pian löytyä. ”Ensin paskaa, nyt ihan ok.” ”Aamulla ekana tiskikone ja pyykkikone käyntiin.” ”Ihana hiljaisuus kotona!”

Teams-kokouksetkin jo sujuvat. Osaa ne väsyttävät, osa taas pystyy samalla tekemään kokousneuleita, seisomaan, venyttelemään, tyhjentämään astianpesukonetta tai taittelemaan pyykkejä palaveria kuunnellessaan. Osa taas joutuu jatkuvasti olemaan skarppina, seuraamaan tekstiä, tekemään muistioita – ja taistelemaan huonon netin kanssa.

”Teams on välillä aivan sanonko mistä. Haluan kokoushuoneeseen palaveriin, jossa näkee muiden ilmeet ja reaktiot ja jossa saan puputtaa pullaa!”

etätyö

Kuva maaliskuulta 2020, kun etäkoulu ja etätyöt alkoivat ja vielä ymmärrettiin ja ehdittiin pitää taukoja ja välitunteja.

Etätyö: parasta ikinä!

”Seksiä ruokatunnilla.”

Etätyön etuja on löytynyt useita. Aikaa on jäänyt enemmän perheelle ja itselle, kun työmatkat ja työreissut ovat jääneet pois. Moni kokee voivansa keskittyä paremmin kodin hiljaisuudessa.

”Kiva, kun saa suunnitella itse ajankäytön, on löysempää.” ”Pelkään normaalia. Miten sitä sitten osaa?” ”Puoliso on ollut enemmän kotona. Lisäksi seksielämä on parantunut, kun lounastauolla voi piipahtaa pikaisesti makkarissa, kun lapset ovat koulussa.”

”Nyt kun ei kulu aikaa työmatkaan, on 7 tunnin miinussaldot muuttuneet 23h plussasaldoihin.” ”Työskentely on tehokkaampaa, kun toimiston hälinä ei keskeytä.” ”Työmatka-aika on siirtynyt aamusta suoraan uniin ja loppupäivästä perhe-elämään.”

Pieruverkkareissa koko viikko

Työskentelyn voi aloittaa sohvalla yöpuvussa. Asuksi sopivat myös virttyneet villapaidat ja mukavimmat leggarit. Lapsen voi hyvin heittää kouluun yöpuvussa ja pukea sitten vaatteet vaikka ruokatunnilla. Tukankin voi pestä sitten, kun joskus jaksaa eikä meikkaamiseen mene aamulla aikaa. Jos illalla käy jossain, on silloinkin maski naamalla, joten meikkaus on turhaa.

”Päivät pitkät leggareissa ja isoissa huppareissa ja villasukissa.”

etätyö

Valmiina viemään lapsi kouluun yökkärissä, virttyneessä villapaidassa ja etätyönutturassa. Virallinen etätyölook tammikuulta 2021.

Perhe kiittää

”Lautapelejä arkisinkin.”

Yleistä onnellisuutta on kasvattanut työn rinnalla pikkukoululaiselle annettu tuki, kun on voinut olla kotona lapsen saapuessa koulusta. Pakkasilla pystyi kerrankin tarjoamaan lapsille koulukyytejä.

”Nykyinen arkirumba ei onnistuisi ilman miehen etätyötä.” ”Yhteiset viikonloput pitempiä uusperheessä.” ”Olen ehtinyt viedä lapsen kävellen hoitoon ilman kiirettä.” ”Mies on ollut apuna kaksosvauva-arjessa.” ”Työmatka on 50km/suunta eli siihen menee helpostikin se tunti per suunta ja se kaikki on lisäaikaa perheen kanssa.”

 ”Meillä on arjen pyöritys sujunut näin aivan erinomaisesti juuri tuon lisääntyneen ajan vuoksi ja olen kokenut kivaksi sen, että on ollut aikaa arkisinkin mm. pelailla lautapelejä koko perheen voimin tai sitten ihan vaan lueskella tai kuunnella äänikirjaa. Eli vuosi oli jotenkin paljon rennompi.”

Aikaa on jäänyt myös itselle. ”Etätyö on tuonut virtaa arkeen ja jaksamista enemmän.” ”Lisää aikaa liikunnalle!” ”Olen ulkoillut ja tehnyt käsitöitä.”

etätyö

Huhtikuussa 2020, kun aurinko oli kirkas, mutta mieli välillä hiukan musta etäkoulun ja etätyön keskellä.

Perhe haittaa työtä

”Lapset eivät ymmärrä, että teen töitä!”

Toisaalta moni kaipaa kiihkeästi edes hetken aikaa ilman perhettä joko tehokkaampaan työntekoon tai lepoon.

”Perheen kanssa on ollut vähän liian intensiivistä yhteiseloa.” ”Lapset ei ymmärrä, että en ole käytettävissä.” ”Iltapäivisin keskittyminen töihin on ollut aina haastavampaa, kun lapset tulee koulusta, talo täyttyy kavereista ja äänistä ja kysymyksistä. Ekaa kertaa kaipaan toimistolle töihin!”

”Isotkin koululaiset kysyvät minulta kaiken ja vaativat reagoimaan heti. Kun käsken soittaa isälle, he ihmettelevät, että isähän on töissä. No niin olen minäkin, palaverissa viiden ihmisen kanssa!”

Etäkoulu jätti traumat

”Omat työpäivät oli ihan vitsi.”

Kevään etäkoulu oli monessa perheessä haastava kokemus.
”Kevät oli ihan kauhea! 10-vuotias oli etäkoulussa ja eristäytyi täysin kavereistaan. Koulu sujui, mutta sosiaalisuus jäi täysin. Kotihoitoon jäivät pienemmät silloin 3 v ja 5 v, ja itse pystyin aloittamaan etätyöt kunnolla vasta, kun mies tuli omista töistään kotiin iltapäivällä. Siihen asti sammuttelin tulipaloja, tarjoilin ruokaa ja yritin käyttää nuoremmat ulkona edes kerran. Se 2 kk oli ihan riittävä koetuskivi mun jaksamiselle.”
”Kun lapset oli kotiopetuksessa, omat työpäivät oli välillä ihan yks vitsi.”
etätyö

Kuva maaliskuulta 2020, kun Suomi sulkeutui koteihin ja ulkoillakin sai vain oman perheen kanssa – ja vähän jännitti ohittaa naapureita lenkillä.

Unelmana hybridi

Monille sopisi parhaiten tilanne, jossa etätyötä on osa viikosta ja toimistotöitä osa. Vaihtelu ja kotoa poistuminen piristäisivät kovasti. Osa taas kaipaisi suuresti etätöitä, mutta työnantaja tai työ ei salli sitä.

”1-2 etäpäivää, muuten lähityöt. Pidän todella paljon tästä yhdistelmästä.” ”Saamme tehdä vain 1-2 työpäivää 3 viikossa. Pelkäävät työskentelytehon laskua.” ”Epäreiluuden tunne, kun kaupunki ei anna tehdä etänä.”

”Työkavereiden kohtaamiset ovat riemullisia.”

Etätyö: vaikeaa ja yksinäistä

”Lapset miettivät, että olen syrjäytynyt mielenterveystoipilas.”

Negatiivisia vastauksia oli enemmän kuin positiivisia. Vastaajien mukaan etätyössä väsyy ja tylsistyy, rajanveto vapaa-ajan ja työajan välillä on vaikeaa ja päivät tuntuvat tasapaksuilta ja puuduttavilta.

”Etätyö on ollut raskasta ja vaikeaa. Aloitin uuden työn suoraan etänä.” ”Töitä on tehty enemmän kuin ikinä. Ei taukoja, Teams-palaverit peräperään, ruoka koneen äärellä…”

”Aiemmin etätyö oli muutaman päivän kuussa tapahtuva ihana poikkeustila, jolloin ajatus virtasi, sai paljon aikaan ja ehti pestä pyykkiäkin. Teamsit oli sellaisia harvinaisempia massatapahtumia, ettei tarvinnut kuin kuunnella ja samalla pystyi vaikka imuroimaan talon… Nyt on Teamsit aamusta iltaan ja samalla yrittää hillitä sähköpostiruuhkaa. Työt jatkuvat myöhempään ja alkavat aikaisemmin. Lapset varmaan miettivät, että olen joku syrjäytynyt mielenterveystoipilas, kun vedän pyjamassa tai collegehousuissa kuukaudet läpeensä. Meikki – mitä se on? Tukan sentään pesen!

”Pitkiä, tiiviitä työntäyteisiä päiviä. Minitaukoja työkavereiden kanssa ei ole.” ”Ihmisistä tullut kireämpiä jatkuvan kiireen takia, ja etäjohtaminen on haastavaa.”

”Miten näistä koronakiloista pääsee eroon?

koronavirus

Yksinäisyys raastaa

”Ei paljon nauraa rätkätetä.”

Monissa vastauksissa korostuu syvä yksinäisyys. Seinät alkavat kaatuilla päälle, ja viikon kohokohta on kaupassa käyminen – jos nyt sinnekään uskaltaa mennä. Tilanne voi nostaa esille kateutta niinkin päin, että muut saavat tehdä työkavereiden kanssa töitä livenä ja samalla siis nähdä heitä vapaa-ajallakin ja itse joutuu vain olemaan kotona 24/7.

”Välillä hajoo pää yksin kotona.” ”Kaipaan ihmisten kohtaamista. Se oli työni ydintä ennen koronaa.” ”Jo kymmenen kuukauden yksinäisyys.”

”Paiskitaan hommia, etäännytään työkavereista. Videoyhteys ei ole sama kuin kahvihuoneen höpöttelyt. Ei paljon nauraa rätkätetä.” ”Kaipaan työkavereita ja kahvipöytäkeskusteluja.”

”Kaupassa etsin epätoivoisesti tuttuja silmiä.”

”Kaupassa etsin epätoivoisesti tuttuja silmiä maskien ja pipojen välistä. Näkisinpä edes jonkun hyvänpäivän tutun!”

”Normaalisti olen yrittänyt tehdä kuten lähtisin muualle töihin, pukeudun, meikkaan, saatan aamulla nuorimman kouluun jne, mutta nyt en ole saanut sitä aikaiseksi. Se vaikuttaa paljon omaan fiilikseen.”

Miten sinä koet etätyön? Keskustele Yli pyykkivuorten -sivulla Facebookissa tai Instagramissa @hannamaariap.

Korona postauksissa

Kirjoitin koko kevään postauksia korona-ajasta. Tässä niistä muutamia.

Lue myös

X