Yli pyykkivuorten

Kipeimmät tarinat: lapsettomuus, väkivalta, autismi, lapsen kuolema, oman kehon inhoaminen…

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
väkivalta

Ystäväni tarina on tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Ystäväni tarina -postaussarja on minulle itselleni tärkein blogini osa. Näissä tarinoissa olen kirjoittanut haastattelemalla ystäväni tai lukijani tarinan, joka on merkityksellinen ja koskettava.

Olisiko sinulla tarina, joka kannattaa kertoa? Kerro se minulle, niin kirjoitan tarinasi merkityksellisiksi sanoiksi ja lauseiksi. Etsin tarinoita, jotka ovat voimaannuttavia, silmiäavaavia, koskettavia ja tietoa lisääviä. Kerro ideasi minulle Facebookissa tai Instagramissa, niin pohditaan, olisiko tarinasi sellainen, joka täytyy ehdottomasti kertoa.

Oletko lukenut nämä kaikki Ystäväni tarinat?

Muunsukupuolinen Mira: Ihmisten halveksunta satuttaa

Mira ymmärsi alakouluiässä, että ei ole tyttö, mutta ei ehkä poikakaan. Se hämmensi ja pelotti. Hän eli suuren itseinhon ja huonommuudentunteen kanssa vuosia ja vasta 31-vuotiaana uskalsi kertoa lähipiirilleen. Arki muunsukupuolisena on rankkaa. ”Keräsin kauan rohkeutta soittaa transpolille ja pyytää lähetettä rintojen poistoon. Vastaanotto oli hyytävä. Minua ei haluttu edes tavata. Kukaan ei tarjonnut apua. Moni muunsukupuolinen valehtelee transpolilla olevansa transihminen.”

Lue tästä Muunsukupuolinen Mira: Ihmisten halveksunta satuttaa.

Kun mies raiskasi, Elina oppi teeskentelemään nauttivansa

Elina alkoi lukioaikana seurustella viisi vuotta vanhemman Tomin kanssa. Alussa Tomin ihailu tuntui hyvältä. Pian Tomi kielsi meikkaamisen, ystävät ja vapaa-ajan. Oli Elinan vika, kun auto ei mennyt katsastuksesta läpi tai Tomi ei menestynyt opinnoissaan. Tomi kuristi, repi tukasta, raiskasi ja puristeli ihon mustelmille. Elina oppi peittämään mustelmat neuletakilla ja poolopaidalla.

Lue tästä Kun mies raiskasi, Elina oppi teeskentelemään nauttivansa.

väkivalta

Katri rakastui elinkautisvankiin

Katri ja Jarkko olivat ystäviä jo yläkoulussa. Ystävyys jatkui, vaikka Jarkko sai elinkautisen vankeustuomion parikymppisenä. Katri kävi tapaamassa Jarkkoa vankilassa – ja huomasi rakastuneensa syvästi. Katri mietti, onko hänellä oikeutta haluta lasta, joka joutuisi tapaamaan koko lapsuutensa ajan isäänsä vankilassa. Kärsisikö lapsi? Lapsi oli Katrin elämän suurin unelma. He päättivät, että elinkautinen tuomio ei ole este perheelle.

Lue tästä Lasteni isä on elinkautisvanki – lue Katrin ja Jarkon tarina!

ystäväni tarina

Ystävät eivät uskoneet, että syövästä ei enää parannu

Lukijani aikuisella tyttärellä todettiin rintasyöpä, kun tytär odotti neljättä lastaan. Välillä oli ripaus toivoa, ja välillä toivo syöstiin alas. Kun lääkäri kertoi musertavat uutiset, lukijani ei kertonut kenellekään ystävälleen. Kun hän lopulta kertoi tyttärensä kuolevan, ystävät eivät uskoneet. He vakuuttivat, että kyllä tytär selviää. Kun lapset olivat 2-, 4-, 6- ja 8-vuotiaita, perhe sanoi jäähyvästit.

Lue tästä Älä lohduta, että lapseni kyllä selviää syövästä, jos tiedän, että hän ei selviä.

väkivalta

Näin kohtaat lapsensa menettäneen perheen

Lukijani 8-vuotias tytär menehtyi aivokasvaimen vuoksi. Sairastuminen, sairastamisaika, kuolema ja elämä kuoleman jälkeen ovat olleet perheelle kipeää aikaa. Moni ympärillä oleva ei ole osannut kohdata perhettä. ”Etkö vieläkään ole päässyt siitä yli”, äidiltä kysytään. Lapsen kuolema ei mene ohi samalla tavalla kuin päänsärky. Postauksessa äiti kertoo, miten toivoo muiden kohtaavan kuolleen lapsen perheen.

Lue tästä Lapsen kuolema järkyttää – näin kohtaat surevan perheen.

ystäväni tarina

Autismi ja rankka arki

Aleksi leikki järjestelemällä autoja ja liikuttamalla niitä silmiensä edessä. Hän ei puhunut. Kun hän oli 3,5-vuotias, hänellä diagnosoitiin autismi. Aleksin ollessa 5-vuotias perheen arki oli kaoottista. Aleksilla oli pahoja käytöshäiriöitä sekä koko perhettä kuormittavia suolisto-oireita. ”Me ei tykätä Aleksista!” huusivat muut lapset päiväkodissa. Postauksen toisessa osassa äiti kertoi, miten Aleksin kehitys eteni harppauksin ja elämä helpottui.

Lue tästä Lapsuusiän autismi ei oikeuta lapseni haukkumiseen.

Lue tästä Usko lapseesi kehitysvammasta huolimatta. Aleksin kuulumiset nyt.

autismi

Mari pudotti 70 kg

Keuhkoveritulppa. Huimauskohtauksia. Rankka arki lasten kanssa. Hengästymisiä. Mari lääkitsi pahaa oloaan pakastepitsoilla ja pullalla. Yhtenä päivänä hän tuijotti lapsensa hänestä ottamaa kuvaa ja mietti, haluaako hän todella olla niin sairas. Mari totesi, että hän haluaa elää. Alkoi elämänmuutos, jonka jälkeen vaaka näytti ihan muuta kuin alun 148 kg.

Lue tästä Lapseni ottamasta valokuvasta ymmärsin, että todella painan 148 kg.

laihdutus

Lapsettomuushoidoista sijaisvanhemmaksi

Miltä tuntuu olla lapseton ja surra sitä, että itsellä ei ole edes puolisoa? Miltä tuntuu tulla raskaaksi ja synnyttää kuollut lapsi? Miltä tuntuu lapsettomuushoidoissa? Kirjoitin lukijani kipeän ja koskettavan tarinan tahattomasta lapsettomuudesta.

Lue tästä Lapsettomuushoidoista sijaisvanhemmaksi.

ystäväni tarina

Sektio oli Heidin pahin pelko –  ja edessä olikin hätäsektio

Heidi pelkäsi raskausaikanaan hirveästi sektiota. Lopulta hän joutui kohtaamaan pahimman pelkonsa: hätäsektion. Sama sektiopelko palasi toisessa raskaudessa – ja sama hätäsektio oli edessä. Lääkärin huudahdus ”Nyt mennään hätäsektioon” soi Heidin korvissa kauan.

Lue tästä Pelkäsin hirveästi hätäsektiota – ja jouduin hätäsektioon kaksi kertaa.

lapsettomuus

Aikuisiän akne on suuri häpeä

Lukijani kärsii aikuisiän aknesta. Hän on 12-vuotiaasta lähtien vältellyt uimahalleja, saunomista ja kaikkea, missä joutuu näyttäytymään ilman meikkiä. Moni mukava saunailta on ahdistanut, kun on hävettänyt. Välillä hän ei ole viitsinyt saunoa ollenkaan.Iho on vaikuttanut vahvasti itsetuntoon.

Lue tästä Aikuisiän akne on suuri häpeä.

akne

Täit tulivat aina vain uudestaan

Lukijani tytär sai täitä. Hirveä stressi, työ ja rahanmeno. ”Huhtikuussa koulussa tehtiin elokuvaa, mistä tyttäreni oli innoissaan. Elokuvaa varten oli taas käyty roolivaatelaatikolla, ja tsadam: tyttären päässä kuhisi kutsumattomien vieraiden bileet. ´Ei taas!´, huusimme yhteen ääneen.” Syksyllä täit tulivat taas – ja tällä kertaa myös äidille.

Lue tästä Johan on prkl, että täiongelmasta ei päästä!

Kerro tarinasi!

Onko sinulla koskettava, kipeä, onnellinen tai vaikuttava tarina? Mitä sinulle on tapahtunut? Haluatko kertoa tarinasi nimettömänä?

Laita meili osoitteeseen ylipyykkivuorten(at)gmail.com tai yv Instassa @hannamaariap tai Facebookissa Yli pyykkivuorten. Seuraatko jo näitä somekanaviani?

Lue myös

X