Yli pyykkivuorten

Etäkoulu! Nuorille tämä aika ei ole mikään pikkujuttu

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
etäkoulu

Yläkoulut ja toisen asteen koulut siirtyvät todennäköisesti etäkouluun osassa Suomea jälleen 8.3.2021. Se herättää monenlaisia ajatuksia.

Meidän Matilda on tykännyt ihan hirveän paljon olla lukiossa. Hän on saanut ihan mahtavan kaveriporukan, jonka kanssa koulussaolo ei kuulemma edes tunnu koululta. Hän on nyt lukion toisella luokalla.

Ensimmäisen lukuvuoden kymmenestä kuukaudesta reilu pari kuukautta meni etäkoulussa. Korona-ajan alussa hän ei nähnyt ketään ystäviään, niin kuin ei moni muukaan nähnyt. Opinnot sujuivat hyvin, mutta kaverittomuus oli iso miinus.

Kesätöistä ei tietenkään ollut puhettakaan viime kesänä.

Nyt lukion toisen luokan opintoja on vuoroin ilahduttanut ja vuoroin huolestuttanut ajatus vanhojentansseista. Koko syksy on harjoiteltu koronaturvallisesti. Tanssit siirrettiin hänen koulussaan huhtikuulle. Aika näyttää, onko tansseja ollenkaan. Vanhojentansseja ei voi korvata muulla, jos ne perutaan.

Suuret toiveet

Näillä näkymin etäkoulu siis jatkuu taas. Ehkä kolme viikkoa, kuka tietää onko enemmänkin. Lukion kahden ja puolen vuoden aikajanassa nämä etäkoulupätkät ovat valtavan pitkiä. Koko ajan valuu hukkaan se aika, jolloin tämä Matildan tytöistä ja pojista koostuva kaveriporukka pystyy näkemään toisiaan ja keräämään kokemuksia ja muistoja koko loppuelämäksi. Kaiken lisäksi tämä on se vuosi, jolloin he täyttävät kahdeksantoista. Odotukset ovat isoja, joten niin myös pettymykset.

Entäpä kesätyöt tänä kesänä? Tuskin. Lukioajan kesien CV ei täyty arvokkaalla työkokemuksella eikä lompakko omalla, itse tienatulla rahalla.

Heti talviloman jälkeen alkaisi myös meidän Henrikin rippikoulu livetapaamisilla. Tapaaminen Teamsillä ei ole sitä, mitä rippikoulukokemukselta hänelle toivoisin. Haluan niin hänen kokevan myös rippikoulunsa leirinä kesällä ja saavan suuret rippijuhlat kaikkien rakkaiden ympärillä. Hän todella ansaitsisi ne.

etäkoulu

Posin kautta

Kannatan ehdottomasti kaikkia koronarajoituksia ja koronatoimia. Niiden avulla voitamme aikaa ja terveyttä ja hillitsemme taudin leviämistä. Etäkoulu ja muun elämän rajoittaminen on tärkeää. Tämä tauti ei ole mikään uskonasia vaan totista totta. Hyvä, että reagoidaan, jos siihen on nyt tarve.

Pyydän vain, että nuorten tunnetta ei vähäteltäisi. Minulle tässä neljänkympin iässä yksi kevät tai kaksi ovat aika pientä, mutta lukiovuosien keväät ovat ainutlaatuisia.

Meidän Matilda on etäkoulun suhteen kuitenkin positiivinen. Hän oli jo miettinyt asian hyviä puolia. Sain jakaa ne teille:

– Saa nukkua pitempään, kun ei ole koulumatkoja.

– On rennommat illat kotona.

– Iho voi paremmin, kun ehtii juoda paljon vettä eikä tarvitse meikata.

– Saa keskittyä kouluun enemmän.

Ihanan positiiviset nuoret! Kyllä me tästä selvitään, jos etäkouluun mennään taas. Edessä on varmasti moni eri tavoin haastavat ajat eri perheissä ja eri oppijoilla, oli edessä sitten kolme viikkoa tai vielä enemmän. Voimia, viisautta ja jaksamista. Tsemppiä perheille, nuorille ja opettajille!

Ja tsemppiä myös te, jotka laillani olette tehneet etätöitä jo vuoden. Minä olen saanut tarvittaessa käydä toimistolla, mikä on on parantunut ergonomiaa ja jaksamista. Lue ehdottomasti myös tämä: Suomalaisten etätyö: seksiä ruokatunnilla, Teams-maratoneja ja yksinäisyyttä.

Erityiset tsempit myös teille, joiden toimeentuloon ja jaksamiseen tämä vaikuttaa. Olette ajatuksissa.

Etäkoulu vuosi sitten

Korona-aika, päivä 1: Hämmennystä ja riitoja

Korona-aika, päivä 2: Saavatko lapset tavata kavereitaan vai eivät?

Korona-aika, päivä 3: Kaikille tämä ei ole onnellista hyggeilyä

Korona-aika, päivä 4: Tsemppiä opettajat, oikeasti!

Korona-aika, päivä 64: Näin koronaepidemia eteni Suomessa

Kaikki korona-aiheiset postaukset

Lue myös

X