Yli pyykkivuorten

Ferritiini ja raudanpuute ilman anemiaa. En jaksaisi taistella.

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
ferritiini

Voihan ferritiini! Miten te raudanpuutteiset ilman anemiaa jaksatte? Miten te jaksatte taistella tämän asian puolesta? Mikä on teidän ferritiiniarvonne?

Minulla on ollut monta vuotta ferritiini arvoissa 17–30. Aika moni lääkäri on sanonut, että arvo on ok, mutta joku lääkäri on myös myöntänyt arvoni olevan matala.

Olen syönyt erilaisia rautakuureja kokeilemalla. En oikein tiedä, onko niistä ollut apua vai ei. Ferritiiniarvo ei ole juurikaan noussut.

Merkittävin oireeni on palelu. Palelu vaikeuttaa elämääni. Se vaikeuttaa lasten, erityisesti teinien, kasvattamista pakkasissa sekä vaikuttaa arjen tilanteissa pärjäämiseen. Jos en ymmärrä ottaa jonnekin tarpeeksi vaatetta, palelen niin, että kaikki muu lähes hämärtyy ympäriltäni.

Makuuhuoneessamme on viileä, mutta kyllä silti pitkälahkeinen ja -hihainen pyjama, villasukat, villasekoitepaita, painopeitto ja tavallinen paksu peitto pitäisi riittää. Nukahdan joka ilta kippurassa vilunväristyksiin. Kilpirauhasarvoni on tarkistettu niin monta kertaa, että kohta palkastani lohkaistaan extrasiivu työterveyskustannuksia varten. Kaikki on ok, palelu ei johdu kilpirauhasesta.

Lopetin raudansyömisen hetkeksi, kun niveloireeni palasivat voimakkaina. Ne taas johtuvat sidekudossairaudesta, mikä on asia erikseen. En kuitenkaan halua ottaa riskiä, että rauta pahentaa käsien oireita, joten olen taas alkutekijöissä.

Työtahtini on kiivas ja olen välillä väsynyt. Mutta mistä väsymys oikeasti johtuu? Liian lyhyistä yöunista, kiireestä, raudanpuutteesta ilman anemiaa?

Palelen ja väsyttää – mutta ovatko nämä edes oireita matalasta ferritiinistä? Vai onko tämänhetkinen ferritiiniarvoni 29 minulle ihan ok? Mistä sen voi tietää?

ferritiini

ferritiini

Ferritiini herättää voimakkaita tunteita

Olen lukenut todella paljon keskusteluja ja artikkeleita raudanpuutteesta ilman anemiaa sekä sen oireista. Olen lukenut keskusteluja monista eri Facebook-ryhmistä ja yrittänyt ymmärtää, mistä tässä on kyse.

Minulle on tullut ferritiinikeskusteluja luettuani ähky, riittämättömyydentunne ja väsymys. Olen hämmentynyt.

En pidä siitä välillä ferritiinin ympärillä olevasta keskusteluilmapiiristä, jossa lyödään jokainen lääkäri matalaksi. Vastakkainasettelu aiheen keskellä on todella kovaa. Ferritiiniasiaa tutkineet ovat vahvasti sitä mieltä, että ferritiinin tulee olla yli 50, että elämä kirkastuu ja toimintakyky palaa. Moni uskoo, että arvon tulisi olla jopa yli 100. Jos arvo on alle 30, rautavarastot ovat täysin tyhjät.

Lääkäreiden näkemykset poikkeavat, minkä vuoksi moni muukin on hämmentynyt ja väsynyt taistelun keskellä. Lääkäri sanoo, että minun arvoni alle 30 on ihan ok, mutta voinhan hetken syödä rautaa, jos haluan. Niin voin, mutta auttaako se? Mistä tiedän, mikä rautavalmiste auttaa minua? Onko raudan syömisestä apua tai voiko siitä olla haittaa? Kuinka kauan syön? Vuosia?

Olen koulutukseltani filosofian maisteri enkä ole lukenut yhtäkään opintopistettä lääketieteellisiä opintoja. Luotan myös vahvasti lääketieteeseen. Tuntuu puuduttavalta yrittää päättää, kuka tässä on oikeassa ja mitä pitäisi tehdä. En enää tiedä, mihin uskoa.

En haluaisi olla osa lääkäreiden mollaajien joukkoa vaan luottaa ammattilaisiin. Mutta onko tosiaan Suomessa vain muutama lääkäri, jotka ymmärtävät asian? Uskon, että aiheeseen perehtyneet lääkärit tietävät enemmän kuin terveyskeskuslääkärit.

Moni raudanpuutteinen on tehnyt valtavan työn ottaessaan asioista selvää. Olen kiitollinen heille, jotka jakavat tietoa netissä muille, mutta silti: kuka tässä on oikeassa?

Kuinka kauan ja kuinka paljon pitäisi syödä rautaa? Helpottaisiko palelu ja väsymys? Miksi asian ympärillä on niin voimakasta keskustelua? Miten voi olla niin, että lääkärin mielestä ferritiiniarvo 30 on ihan ok?

Ferritiini aiemmissa postauksissa

Jatkuva palelu vaikeuttaa jo lastenkasvatustakin (ferritiini!)

Voimat vähissä? Syynä pimeys, kiire vai taas se ferritiini?

Hemoglobiini 144, ferritiini huolestuttavan matala

Lue myös

X