Yli pyykkivuorten

Parisuhde: viisi asiaa, joiden avulla suhde voi olla onnellinen

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
parisuhde

Parisuhde ja sen kestävyys. Näihin asioihin ja niiden pohdintaan törmäsin juuri Instagramissa Helka Beltin ja Marja Hintikan tileillä.

Aloin seurustella mieheni kanssa, kun olimme 17- ja 18-vuotiaita ja lukiossa. Tänä vuonna olemme olleet yhdessä 24 vuotta ja naimisissa 19 vuotta. Lapsemme täyttävät tänä vuonna 10, 15 ja 18 vuotta.

En tiedä, onko tämä vain hyvää tuuria, sattumaa, onnea, siunausta vai kovaa työtä, että olemme yhä onnellisia yhdessä. Marja Hintikka kysyi, mitkä asiat ovat kestävän parisuhteen taustalla. Listasin asioita, jotka ehkä ovat osasyynä meidän liittomme kestävyyteen. Ovatko samat asiat teille tärkeitä? Minkä avulla sinun parisuhde voi hyvin?

parisuhde

Paras ystävä vierellä

Mieheni on paras ystäväni. Juttelemme paljon. Hän iloitsee, suree ja ärsyyntyy kanssani asioista, joista hänelle kerron. Hän lohduttaa, kannustaa, kuuntelee ja tarjoaa ratkaisua silloin, kun kaipaan ratkaisua. Nautimme toistemme seurasta, mutta osaamme olla yksinkin. Harrastamme eri asioita ja esimerkiksi katsomme välillä eri ohjelmia yksin. Vaikka on parisuhde, ei tarvitse olla joka minuutti yhdessä kotona ollessa.

Huumori toimii aina

Meitä naurattavat samat asiat. Vitsailemme ja nauramme paljon yhdessä. Pilkkaamme myös hyväntahtoisesti toisiamme. Teinit pyörittelevät jutuillemme silmiään, mutta meille uppoavat toistemme tyhmät jutut kerta toisensa jälkeen.

Tunnemme toisemme täysin

Olemme olleet niin kauan yhdessä, että tunnemme toistemme toimintavat täydellisesti. Osaamme ennakoida. Otamme huomioon asiat, joista toinen ei pidä ja muokkaamme toimintaamme sellaiseksi, minkä avulla kumpikin voi hyvin. Tunnemme myös täysin toistemme perheet, ystävät ja suvun ja kaiken historian, mikä helpottaa kaikessa. Aika usein ystävien kanssa jutellessa tiedän, mitä mieheni sanoo seuraavaksi aiheesta, josta keskustelemme. Se tuntuu aina yhtä hassulta.

parisuhde

Parisuhde – kaikki on yhteistä

Meillä on yhteiset lapset ja kaikki muukin yhteistä: koti, lainat, rahat, sotkut ja kauppareissut. Jaamme kaiken. Toinen imuroi ja toinen siivoaa vessat ja pesee pyykit. Toinen vie lapsen treeneihin, toinen käy sillä aikaa ostamassa lapselle puuttuvat hanskat. Toinen tekee ruuan, toinen siivoaa sen jälkeen keittiön. Toinen on pitkään töissä, toinen hoitaa sillä aikaa kaikki illan kotihommat kyydityksineen ja siivouksineen. Se tekee, kumpi näkee ja ehtii. Mikä parasta, huomioimme toisen tekemän asian ja kiitämme siitä tyyliin, että ”ai kiva, olitkin jo laittanut pyykit kuivumaan”.

Suhtaudumme myös samalla tavalla esimerkiksi päihteisiin, kummankin omaan aikaan, lomailuun, rahankäyttöön ja kuluttamiseen, lasten kasvattamiseen, siisteyteen ja koulutukseen.

Kehumme toisiamme

Arvostamme toisiamme ja kehumme esimerkiksi toistemme uusia vaatteita tai uutta kampausta. ”Aika kivat pakarat”, sanoo toinen ohimennessään ja vähän puristaa.

Näillä resepteillä pärjää pitkälti. Toki meilläkin on ne omat juttumme, mitkä ovat vaatineet keskustelua, kasvua, hiomista ja ajan kulumista. Tietenkin. Eihän se olisi parisuhde, jos ei olisi asioita, jotka ovat niin tärkeitä, että niistä kannattaa riidellä.

Mitkä asiat teille ovat tärkeitä?

Parisuhde muissa postauksissa

31.12.1999 olin 19 – ja menimme salaa kihloihin

Parisuhteen kantavia voimia on haaveilu tulevaisuudesta

Älä ota mallia vanhempiesi parisuhteesta tai parisuhteista

Äidiksi 23-vuotiaana: Jäin paitsi vain opiskelijabileistä

Emme edes muistaneet, koska olisimme olleet yön ilman lapsia

Parisuhdeaikakateus

Lue myös

X