Yli pyykkivuorten

Isot ikäerot lapsilla. Kuopuksena viisivuotias ja kymmenenvuotias. Näin arki on muuttunut.

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
yli pyykkivuorten

Lapsillamme on isot ikäerot. Kun Aava syntyi, Henrik oli noin viisivuotias ja Matilda reilu seitsemänvuotias. Tänä vuonna he täyttävät 10, 15  ja 18 vuotta.

Aloitimme alusta vaippashow´n, kun kaveriperheissä alkoi jo olla helpompaa samanikäisten lasten kanssa kuin meidän isommat lapset olivat. Muistan erityisesti, miten Aavan ollessa parivuotias naapuriperheet kertoivat ihanista kesälomista järven rannalla isojen lasten kanssa, kun me taas juoksimme taaperon perässä sekuntiakaan rentoutumatta – ja silti niin onnellisina siitä, että meillä oli vielä se pieni.

Isot ikäerot ovat olleet meille hyvä juttu. On ollut ihanaa, että kasvavien koululaisten lisäksi on vielä ollut yksi sylissä viihtyvä kikattelija.

Kirjoitin vuosia sitten postauksen siitä, millaista oli, kun Aava oli 5-vuotias ja isommat 10- ja 13-vuotiaat koululaiset. Pohdin tuolloin, millaista olisi elämä, jos meillä ei olisikaan kuopustamme. Silloin erityisesti korostui se, miten kaveriperheillä arki oli helppoa ja meillä välillä aika kaaosta. Jos emme olisi saaneetkaan tätä ”iltatähteämme”, olisi elämä jo isompien lasten kanssa ollut aika erilaista. Lue tästä Millaista olisi, jos meillä ei olisikaan iltatähteä.

Nyt tämä vauvamme on täyttämässä jo 10 vuotta! Isommat lapset täyttävät tänä vuonna 15 ja 18 vuotta, joten elämämme on hyvin erilaista kuin tuolloin. Nappasin vanhasta postauksestani fiiliksiäni tuolta ajalta, kun Aava oli 5-vuotias. Kirjoitin sen alle fiiliksiämme nyt, kun meillä on tällainen kolmasluokkalainen sekä teinejä.

Alkuperäisen postauksen jokainen kohta alkoi ”jos meillä ei olisikaan iltatähteämme…” En muokannut näitä kohtia.

yli pyykkivuorten

Ruokailu

Viisivuotias: Ilman häntä ruokailu olisi helppoa. Ketään ei tarvitsisi auttaa pihvin leikkaamisessa eikä vahtia, ottavatko kaikki varmasti myös kasviksia. Laseja kaatuilisi paljon vähemmän, ja ruuasta kiukuttelua kuuluisi paljon vähemmän. Lattia pöydän alla olisi siisti ruokailujen jälkeen.

Kymmenenvuotias: Ilman häntä söisimme välillä ihan kahdestaan, kun isommat ovat usein harrastuksissa tai kavereidensa luona. Viikonloppuaamuisin varsinkin söisimme aamupalaa kuin eläkeläispariskunta, jos meillä ei olisi häntä heräämässä aikaisin kanssamme. Teinejä ei kyllä ennen puoltapäivää näy…

Oma aika

Viisivuotias: Ilman häntä omaa aikaa olisi valtavasti. Olisi hiljaista, rauhallista ja aika outoa. Tosi outoa! Ilman häntä voisimme tehdä kahdestaan monenlaisia asioita, kuten käydä tuosta noin vain vaikka leffassa.

Kymmenenvuotias: Omaa aikaa on valtavasti! Aava harrastaa paljon ja viettää paljon aikaa kavereiden kanssa tai omassa huoneessa esimerkiksi piirtäen. Meillä on hiljaista ja rauhallista. Voimme lähteä kahdestaan lenkille, kauppaan tai vaikka ravintolaan tuosta noin vain.

Siisteys

Viisivuotias: Ilman häntä kotona olisi paljon siistimpää. Ei olisi olohuoneen sohvapöydällä rivissä pieniä muovieläimiä, pompuloita ja pinnejä jokaisten housujen taskuissa ja laukkujen pohjalla, uuteen vaihdettuja prinsessamekkoja rytyssä siellä täällä, eväsretkileikkiä varten muoviastioilla, kankailla ja barbeilla täytettyjä reppuja keskellä eteistä…

Kymmenenvuotias: Lelut eivät enää kulkeudu minnekään. Päinvastoin: kannustan häntä koko ajan leikkimään Schleicheillä, keppareilla ja pehmoleluilla, mutta harvemmin hän enää leikkii. Sen sijaan hän piirtää, jumppaa, lukee, tanssii ja katselee videoita. Ilman häntä keittiömme ei olisi täynnä Aku Ankkoja ja sohvamme Risto Räppääjiä.

äiti

Matkat

Viisivuotias: Ilman häntä lomilla ja matkoilla olisi huomattavan paljon helpompaa. Kukin pakkaisi itse tavaransa, kantaisi oman matkalaukkunsa, jaksaisi seisoa laukkuhihnan edessä tarvittavan ajan, ei eksyisi ihmisvilinässä, ei vaatisi viihdyttäjää lentokoneessa ja antaisi aikuisten lukea uima-altaan rantatuolissa omaa kirjaa…

Kymmenenvuotias: Matkat esimerkiksi 400 km päähän mummolaan sujuvat leppoisasti ja mukavasti.

Sisarusriidat

Viisivuotias: Ilman häntä kotona ei olisi käynnissä sisarusten välinen sota yhtä usein kuin nyt. Vaan tätähän en voi tietää varmasti.

Kymmenenvuotias: Aava ja Henrik välillä vähän virittelevät pientä nahinaa, mutta hyvin harvoin.

Lue myös Näiden syiden vuoksi sisarukset tappelevat

viisivuotias

Kysymykset

Viisivuotias: Ilman häntä kukaan ei kyselisi pikkutarkkoja kysymyksiä avaruudesta, saimaannorpan sukeltamisesta ja viemäriverkostosta enkä siis tutkisi näiden asioiden vuoksi Googlea tai kirjaston hyllyjä.

Kymmenenvuotias: Aika harvoin hän kysyy mitään, koska ainahan hän voi tarkistaa asiat itse Googlesta tai kysyä vaikka veljeltä.

Raivostuminen

Viisivuotias: Ilman häntä kukaan ei raivostuisi siitä, että tietty mekko on pesussa tai lempileipä on loppu tai siitä, että joku hipaisi jotain tavaraa, joka tavallaan on hänen vaikka se ei olekaan hänen ja olisihan se pitänyt kaikkien tietää, että se on hänen maailman ihanin just tuollainen tavara, onhan se sitä paitsi pinkki ja miksi naapurin tytöllä on paljon ihanampia poneja eikä meille osteta koskaan mitään kivaa ja yhyyyy, jos hän ei saa iltapalaksi niitä tiettyjä muroja niin hän lähtee tästä talosta pois eikä tule ikinä takaisin!

Kymmenenvuotias: Nykyään kukaan ei uskalla itkeä, jos lempivaate on likainen. Se tietää suoraan valittajalle tietä kodinhoitohuoneeseen pyykinpesuhommiin tai sen odottamista, että vaate peseytyy myöhemmin.

Lue myös Teinipoika imuroi. Kaveri: ”Ootko sä joku nainen?”

viisivuotias

Lastenlaulut

Viisivuotias: Ilman häntä meillä ei soisi enää lastenlaulut, kukaan ei katselisi Pientä merenneitoa, söpöjä pehmoleluja ei olisi sohvan nurkissa ja ruokapöydän alla eikä kukaan vinkuisi päästä Muumimaailmaan, katsomaan uusinta lastenelokuvaa tai keinumaan leikkipuistoon. Niinpä minäkään en enää näkisi uusia lastenelokuvia enkä saisi halata pulleaa Muumimammaa Naantalissa. Kukaan ei laskisi kanssani liukumäestä eikä pukeutuisi kanssani samanlaisiin Vimman Letteihin.

Kymmenenvuotias: Ilman häntä meillä ei kuuluisi joka päivä ”Meitsi on Paqpa” tai koko perhe jäisi tuijottamaan olkkarin telkkarissa pyöriviä 5 Minutes Crafteja tai saisi varoa saavansa kärrynpyöristä leukaan.

Ilman viisivuotiasta

Ilman viisivuotiasta kukaan ei olisi itkenyt lohduttomana syliin takertuen sitä, että pehmolelu unohtui mummolaan. Isovanhemmat eivät olisi pakanneet rakkaudella unohtunutta pehmolelua postipakettiin 400 kilometrin päässä. Kukaan ei olisi itkenyt suuret kyyneleet valuen sitä, että lähdin aamulla töihin eikä kukaan ojentanut suuresta rakkaudesta kertovaa piirustusta, kun saavuin kotiin.

Ilman häntä 11- ja 13-vuotiaiden elämässä olisi ollut huomattavan paljon vähemmän halauksia, kikatuksia, söpöstelyä ja pusuja.

Ilman häntä perheessämme olisi ollut paljon vähemmän lempinimiä ja hassuja, väärin pääteltyjä verbejä ja substantiiveja. Kukaan ei olisi sanonut monta kertaa päivässä, että olen ”satamiljoona kertaa rakas”. Ilman viisivuotiasta kukaan ei olisi kömpinut yöllä viereeni peittoni alle, kuiskinut pahan unensa draaman kaarta ja käpertynyt sitten tiukasti minuun kiinni.

Ja yhtäkkiä viisivuotias on täyttämässä kymmenen. Yhtäkkiä hän ei enää olekaan se söpö kiukkupussi prinsessamekossaan ja kruunussaan vaan mustia vaatteita, hevosia, lukemista ja tanssimista rakastava, äärettömän ihana ja taitava tyttö. Oli ihanaa, kun hän oli viiivuotias, mutta on myös ihanaa, kun hän on pian kymmenenvuotias. Ja yhä hän on se ihanan pieni, jonka rinnalla muut ovat niin isoja.

Ilman häntä perheemme ei olisi valmis, täydellinen ja juuri tällainen, kuin sen pitää ollakin. Minkälaiset ikäerot sinun perheessäsi on? Minkä ikäisiä lapsesi ovat? Mikä on parasta juuri nyt?

Lue myös

Näille asioille neljävuotias nauroi päivän aikana

Viisivuotias: ihana kiukkupussi täydellisellä huumorintajulla

Kuusivuotias: niin pieni, niin iso

Seitsemänvuotias: Elämä täynnä kärrynpyöriä, haleja, naurua ja yksisarvisia

Lue myös

X