Yli pyykkivuorten

Teini ymmärräthän, mikä onni on, että sinulla on sisarus (olkaa saakeli välillä tappelematta)

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
sisarukset

Teini-ikäinen lapseni, tämä on sinulle! Kuulepas sinä teini-ihminen: sisarus on paras lahja, minkä meiltä ikinä olet saanut. Haaveilet ehkä uudesta iPhonesta, useiden satasten kengistä tai mopoautosta, mutta unohda, olemme antaneet sinulle jo parhaan lahjan: sisaruksen (varmasti arvostat tätä ironiaa). Tämä on kuitenkin totta.

Toivon, että lapseni saavat kokea samanlaista sisaruutta, jollaista itse olen kokenut oman siskoni kanssa. Tässä muutama ajatus omasta ja lasteni sisarussuhteesta juuri olleen kansainvälisen sisarustenpäivän kunniaksi. Tässä seitsemän tiukkaa faktaa.

sisarukset

1. Tappelemisen taito. Kenenkään muun kanssa ei tule lapsena ja nuorena yhtä mehukkaita riitoja kuin sisaruksen kanssa. Ne riidat ovat turvallisia, kun sisarus ei kuitenkaan hylkää. Riitelemisen ja jakamisen taidot ovat tärkeitä. Välillä voi kuitenkin tyytyä esimerkiksi kolmeen päiväsettiin ja siirtyä muihin puuhiin välillä.

2. Yhteinen lapsuus ja muistot. Vaikka teineinä tappelisitte koko ajan, kumpiakin saattaa kuitenkin naurattaa muisto siitä, miten isosisko puki pikkuveljen prinsessaksi, vauvaksi ja ballerinaksi. Ehkä muistatte myös, miten pikkuveli sai valita leikin lelut, mutta sisko ohjasi hienosti leikin niin, että pikkuautoleikissä oli isäauto ja äitiauto, jotka saivat vauva-auton ja jotka peiteltiin nukensänkyyn nukkumaan. Sisarus myös muistaa ekat poikaystäväsi, nolot kampauksesi ja muut yläkoulumokasi, joten hän kyllä muistuttaa, että on joskus mennyt huonomminkin ja että nyt on itse asiassa ihan hyvin asiat.

3. Järkevä seura. Pitkillä automatkoilla, mökillä ja sukulaisten luona saattaa teini-iässäkin tulla hetkiä, jolloin sisaruksen seura on ihan jees. Onkin ihan hyvä, että on myös seuraa muistakin kuin boomereista. Olen joskus todistanut esimerkiksi kortinpelaamishetkeä. Meinasi tosin käydä huonosti, minulle, kun sen nähdessäni haltioiduin niin, että unohdin hengittää ja suu jähmettyi äänettömään huutoon.

4. Lainatavarat. Sisarus saattaa hyvässä tapauksessa lainata sinulle tavaroitaan tai pitää huolta, että sinäkin saat herkkuja. Joskus sisarus saattaa innostua leipomaan, mikä tietää sinullekin herkkuja (ainakin meillä täytyy antaa muillekin).

5. Alibi. Parhaassa tapauksessa sisarus on se, jolle saa soittaa keskellä yötäkin ja joka aina auttaa ja tukee. Sisarus on ollut olemassa aina ja on usein se elämän kestävin ihmissuhde. Sisarus saattaa myös olla joskus ihan toimiva alibi, puolustaja ja ymmärtäjä.

6. Vertaistuki vanhempia arvostellessa. On sitten aikuisena joku, joka ymmärtää ihan täysin, miten rasittavia omat vanhemmat ovat. Korvaamaton vertaistuki itse asiassa jo teiniaikoina!

7. Tyhmät jutut. Hyvässä tapauksessa sisarus on aina ihan messissä jutuissasi. Ainakin aikuisena juhannuksena mökillä, jonne saatatte ihan tykätä lähteä yhdessä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Yli pyykkivuorten -blogi (@hannamaariap) jakama julkaisu

Mites teillä sujuu? Minkä ikäisiä lapsia sinulla on?

Lue myös

Isot ikäerot lapsilla. Kuopuksena viisivuotias ja kymmenenvuotias. Näin arki on muuttunut.

Näiden syiden vuoksi sisarukset tappelevat

Näiden syiden vuoksi sisarukset tappelevat kesälomalla

Yksi teiniarjen suurimmista äidin ärsyyntymisistä

Lue myös

X