Yli pyykkivuorten

Etätyö tuo ulkopuolisuuden ja kateuden tunteita

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
etätyö

Etätyö. Tätä ei saisi sanoa ääneen: tunnen välillä ulkopuolisuutta, epäreiluutta ja kateutta etätyön vuoksi.

Ajatukseni on varmastikin ruma ja väärin. Moni tekee raskasta työtä koronapotilaiden kanssa tai muuten eturintamalla ihmisjoukossa. Monilta työt ovat loppuneet kokonaan. Silti haluan, että tämänkin saa sanoa ääneen.

Etätyö on muuttanut elämääni, ja monien muidenkin elämää, paljon.

Oli onni siirtyä etätyöhön.

Työnantajani on viisas ja työntekijöistään huolta pitävä, joten koronan vuoksi työni muuttui etätyöksi heti maaliskuussa 2020. Asiantuntijatyö mukautui hetkessä etätyöksi, kun oli jo valmiiksi Teamsit ja Yammerit käytössä ja etätyörutiinit osin tuttuja. Läppärit ja työntekijät siirtyivät koteihin ruokapöytien ääreen ja sohville heti, kun korona-aalto iski. Oli onni ja etuoikeus saada siirtyä etätyöhön.

Lue korona-ajastamme keväältä 2020: Korona-aika, päivä 1: Hämmennystä ja riitoja ja Korona-aika, päivä 64: Näin koronaepidemia eteni Suomessa

Silloin ennen kuin tuli etätyö

Tärkeä yhteisöni: lapsen koulu.

Ennen kuin korona-aika alkoi, pienin lapseni oli vielä koulun aamu- ja iltapäivähoidossa. Vein hänet sinne ja huikkasin huomenet ja päivän polttavat puheenaiheet henkilökunnan ja muiden vanhempien kanssa. Sen jälkeen matkustin työpaikalleni.

Aamupäivä palavereja. Lounas lähellä sijaitsevassa lounasravintolassa. Kesän lämpiminä päivinä söimme terassilla joskus jopa kymmenen työkaverin porukalla. Sen jälkeen lisää kokouksia. Itsenäisen työn kesken huikkasin työparille jonkun kysymyksen, jota pohdimme hetken yhdessä.

Päiväkahvilla naurunremakka ja tuoretta pullaa.

Päiväkahvilla repesi joskus sellainen naurunremakka, että olimme iloisia, että sillä hetkellä ei ollut yhtään asiakasta talon toisessa päässä. Aika usein joku toi pullaa.

Joskus kävimme porukalla syömässä illallakin ja joskus after workilla. Pikkujoulujen jatkojen keskustelu oli jotenkin niin syvää ja lämminhenkistä, että se taltioitui muistoihin vahvasti.

Viikonloppusuunnitelmia pitkälle eteenpäin.

Illalla saatoin käydä salilla. Kutsuin ystäviä kylään. Kävin vaatekutsuilla, järjestin juhlia ja suunnittelin ystävän kanssa keikkareissuja ja hotellimatkoja.

etätyö

Etätyö nyt

Etätyökäytännöt hiottiin hetkessä kuntoon.

Olen ollut etätöissä nyt yli vuoden. Nautin kyllä siitä, että ei ole työmatkaa. Työyhteisöni on lämminhenkinen ja kannustava. Tsemppihenki on hyvä.

Teams-palavereissa pidetään videot päällä, ja esimerkiksi joka päivä on yhteinen Teams-kahvitauko. Käytännöt on hiottu loppuun asti, ja työ sujuu.

Minä jään kotiin –  ja pysyn kotona.

Tunnen kuitenkin etätyön vuoksi ulkopuolisuutta. Mies lähtee töihin ja lapset kouluun. Minä jään kotiin. Sosiaaliset suhteeni perheen ulkopuolella ovat Teamsissa ja puhelimessa.

Nuorin lapseni ei ole enää koulun aamu- ja iltapäivätoiminnassa ikänsä vuoksi, joten koen menettäneeni myös sen tärkeän oman kouluyhteyteni tässä samalla. En tarkoita yhteyttä lapsen omaan opettajaan, vaan sitä, miten aiemman elämän rutiiniin kuului tervehtiä aamuisin opettajia ja muita vanhempia koulun käytävillä ja aistia sitä koulun iloa ja energiaa sykkivää ilmapiiriä.

En näe työkavereitani koskaan livenä.

En matkusta töihin enkä jää notkumaan työkaverin työpisteelle ja höpisemään viikonlopun kuulumisia. Koska etätyösuositus on niin vahva, en näe työkavereitani töiden jälkeenkään.

Muita kavereitani näen satunnaisesti lenkillä. Moni heistä ottaa koronatilanteen vakavasti, niin kuin pitääkin, joten en ole käynyt suurimman osan luona eivätkä he meillä useisiin kuukausiin. Pelkkä lenkkeily yhdessä alkaa jo puuduttaa. Haluan talon täyteen ystäviä!

Prisma on henkireikäni.

Iltaisin ei ole oikein mitään paikkaa, missä lähteä käymään. Koti on työpaikka ja samalla ainoa paikka, missä hengata. Nopea käynti Prismassa maski kasvoilla ja turvavälit säilyttäen on minulle lähes ainoa kosketus kodin ulkopuoliseen maailmaan.

Jos joku lapsista tarvitsee vaikka hanskat, olen heti valmis lähtöön. Farkut jalkaan! Kiva takki! Hiukset kivasti! Ripsaria! Hanskat on äkkiä ostettu – ja sitten taas kotiin.

korona

Kateus

Olen kateellinen, koska muut saavat hengata työkavereiden kanssa.

Edelleen: kaikki sympatiat koronan kanssa tai uhalla työskenteleville sekä koronan vuoksi työnsä menettäneille.

Silti: koen kateutta siitä, että moni saa lähteä aamulla töihin ja hengata töissä ja töiden jälkeen työkavereiden kanssa. Mielestäni tämänkin saa sanoa ääneen. Korona on supistanut elinpiiriäni rajusti.

Kodin lähellä olevat lenkkipolut, kadut ja metsät on koluttu satoja kertoja. Pelkkä ajatuskin vapaa-ajan viettämisestä lähikatuja kävellen on välillä puistattava.

Miksi edes käydä kampaajalla?

Lykkään kuukaudesta toiseen kampaajalle menoa enkä osta itselleni mitään. Mitä suotta, kun olen aina täällä kotona. Korviksiakaan ei voi käyttää, kun eivät ne edes näy Teamsissa kuulokkeiden takia ja kaupassa maskin takia.

Vaatteisiin saisi vaihtelua ostamalla värikkäitä kasarihenkisiä irtokauluksia: muitahan kukaan ei edes näe sinusta Teams-arjessa.

Kesä

Ehkä kesällä näen Prismassa jonkun tutun.

Ajatus kesälomasta tuo lähinnä mieleen Vesalan biisin. ”Mul on vuodessa vaan yksi kesäloma / Satanu siitä puolet ja tosi kiva / Mä oon tehny töitä vaa apinana / Mul on sotkunen grilli ja takapiha / Ja mä päätin et tää on nyt Costa Rica.”

Tänä kesänä ei lähdetä Costa Ricaan eikä festareille, mutta hei, ehkä Prismassa sitten kesällä näkee jonkun tutun! Tämän vuoden aikana kaupassa ei kyllä yleensä ole nähnyt yhtäkään tuttua.

Aina yksin.

Kysyin Instassani @hannamaariap fiiliksiä etätyöstä. Moni oli iloinen työnantajan tarjoamasta upeasta mahdollisuudesta pysyä turvassa sekä saada lisää aikaa perheelle. Mieleeni jäi yksinasuvan harmi. Hän asuu yksin, työskentelee yksin ja viettää vapaa-ajan yksin. ”Vituttaa”, hän sanoi.

Etätyö saa vituttaa. Mielestäni sen myöntäminen jo auttaa jaksamaan. Ehkä tämä tästä vielä muuttuu. Eikö muutukin! Muuttuuhan?

Jatketaan keskustelua Facebookissa sivulla Yli pyykkivuorten ja Instassa @hannamaariap. Teetkö sinä etätöitä vai lähitöitä? Mitä ajattelet tilanteesta juuri nyt?

Lue myös

X