Yli pyykkivuorten

40v oli paha kriisi, mutta 41v on fucking fabulous!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Täytin vuosi sitten 40 vuotta. Muistan, miten keskellä koronakevättä ennen syntymäpäivää olin lenkillä. Syntymäpäivä, 40 vuoden täyttäminen, ahdisti niin paljon, että itkin koko lenkin ajan.

Jostain syystä aloin stressata 4o vuoden täyttämistä heti, kun täytin 35. Facebookin muistoistakin näkee, miten joka vuosi kirjoitin, että eipä tässä mitään serpentiiniä ripustella kaulaan synttärien takia, mutta vapun ehkä. Ahdisti jokainen syntymäpäivä ihan hirveästi.

En täytä koskaan nelikymppisen saappaita

Kauan opiskelleena ja kolme lasta kesken opintojen tehneenä pätkätyöläisenä ajattelin jatkuvasti, että 40-vuotiaan pitää olla työurallaan valtavan pitkällä. Tuntui, että en tule koskaan täyttämään nelikymppisen saappaita, saati sitten korkkareita. Stressasin jo vuosia etukäteen, ja stressi paheni vuosi vuodelta.

Bongailin lehdestä jatkuvasti itseäni nuorempia, urallaan pitkälle edenneitä. 37-vuotias pankinjohtaja! 35-vuotias viestintäpäällikkö! 35-vuotias pääministeri! No okei, pääministeriin en verrannut itseäni, mutta ainakin siihen viestintäpäällikköön. Kauan pätkätöitä tehneenä ammatillinen identiteettini oli olla Apupoika Antero. Se jatkuvasti vähän pihalla oleva sijainen, joka tekee jonkun muun töitä hetken ja jatkaa sitten uuteen paikkaan.

On tiedettävä kaikki politiikasta ja sijoittamisesta

Ajattelin myös, että 40-vuotiaan täytyy olla täysin perillä politiikasta, sijoittamisesta, salaojaremonteista ja perintöverosta, enkä ollut mistään perillä. Rakentelin itselleni nelikymppisen muottia, johon en uskonut millään sopivani, mutta johon yritin itseäni tuskaisesti tunkea.

Ahdisti niin paljon, että kirjoitin postaukset En ehkä pysty siihen, mitä neljäkymppiseltä vaaditaan ja itseäni huijatakseni postauksen 40 syytä rakastaa olla 40-vuotias. Ei auttanut.

40-vuotias

41-vuotias, fucking fabulous

No, eihän mitään tapahtunut tietenkään, vaikka täytin 40. Alussa tietysti harmitti, että korona pilasi synttärijuhlat ja miehen minulle järkkäämän yllätysmatkan. Kun niistä harmeista pääsin yli, totesin, että kaikki onkin ihan ok.

Puhuin somessa paljon ahdistuksestani. Moni dissasi sitä. Mielestäni tunteet olivat kuitenkin aitoja ja hyväksyttäviä. Minua todella ahdisti ja pelotti moni asia. Luulen, että en ole ainoa, joka kokee niin. Vertasin vahvasti itseäni esimerkiksi 20- ja 30-vuotiaisiin ja häpesin ikääni.

Sokeuduin sille, mitä minulla on

Tänään täytin 41. Tänään ajattelen, että olen fucking fabulous.

Helposti sokeutuu sille, mitä itsellä on. Tämän vuoden aikana olen päässyt vertaamisesta eroon. En enää vertaa ikääni tai osaamistani keneenkään. Kolme lasta yliopisto- ja jatkokoulutusaikana. Kuka siihen pystyy? Minä! Toimitettu teos (Ei kenenkään äiti, kertomuksia lapsettomuudesta, Atena 2012) kolmannen vauvan vauvavuotena. Minä pystyin! Uudella paikkakunnalla neljä eri sijaisuutta erittäin vaikeasti työllistyvällä alalla. Minä sain ne työpaikat!

Ammatillista itsevarmuutta on tullut joka päivä lisää varsinkin nyt, kun sijaisuuden kesto on ollut pitempi kuin ennen. Osaan tehdä työni ja kehittää, analysoida, kyseenalaistaa ja ohjata. Olen itse asiassa tosi hyvä siinä, mitä teen.

Olen seurannut politiikkaa ja lukenut lehtiä entistä enemmän. On tuntunut hyvältä olla koko ajan perillä päivän puheenaiheista. Olen saanut hyvää mieltä myös esimerkiksi ihonhoidosta tulevia vuosia ennakoiden.

40-vuotias

Saan olla elossa

Tänään ymmärrän iloita siitä, että sain täyttää 41. Saan olla yhä täällä, kun lapseni täyttävät tänä vuonna 10, 15 ja 18. Edessä on vanhojentanssit ja rippijuhlat. Kaikki eivät saa elää tähän ikään ja nähdä lastensa kasvua. Olen kiitollinen.

Teinitkin tulivat halaamaan

Tänä aamuna koko perhe, myös uniset teinit, tulivat onnittelemaan minua kello 6.30. Teinit antoivat nopeat halaukset, minkä jälkeen annoin luvan mennä takaisin nukkumaan, kun heidän ei tarvinnut vielä nousta. Aava on taitava piirtäjä, mutta ei koskaan piirrä käskien vaan ärsyyntyy siitä. Arvostin todella, että hän oli tehnyt minulle ihanan kissakortin, jossa myös luki ”rakas äiti”.

Tänään ajattelen, että olen ihan jees. Oli kauheaa täyttää 40, mutta ihanaa täyttää 41. Kiva ikä! Ihan kiva minä! Fucking fabulous!

Ps. Syksyllä sijaisuuteni loppuu. Se on seikkailu. Ei vielä aavistustakaan, mitä sitten tapahtuu, ja se on myös ihan jees!

Lue myös

En ehkä pysty siihen, mitä neljäkymppiseltä vaaditaan

40 syytä rakastaa olla 40-vuotias.

Lue myös

X