Yli pyykkivuorten

Teini, kesäloma ja vanhempien työt. Saattaa lähteä järki kaikilta

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Teini, kesäloma ja vanhempien työt. Miten mukava yhdistelmä!

Olen törmännyt näin kesäloman lähestyessä somessa usean vaikuttajan ja teinien äidin hehkutukseen lasten kesälomasta. Minulla on saakeli joka kevät sama fiilis: lasten kesäloma ärsyttää! Saako sen sanoa ääneen?

Meillä lasten koulu menee hyvin. Wilma ei huuda, lapset hoitavat itse läksynsä ja kokeensa ja kavereita näkee näppärästi koko ajan. Kouluarki on oikein jees. Kesä taas, argg, se on hirveän pitkä!

Useiden vuosien ajan minulla on ollut yhdestä kolmeen viikkoon lomaa. Tänä vuonna minulla on ruhtinaalliset neljä viikkoa, mutta se ei ole lasten lomaan verrattuna kuin kärpäsen pieru. Varsinkin näin etätyön aikana ajatus lasten lomasta ei tunnu kivalta. Ei ollenkaan.

Minun lomani kesto on kuin kärpäsen pieru.

Ihana lasten loma, saa valvoa kauan ja nukkua pitkään! Syödä, kun tulee nälkä ja kellua ihanassa joutilaisuudessa. Jep.

Yritän vetää henkeä ja hyväksyä, että kohta mennään taas.

Teini ajoissa kotiin vaikka on kesäloma

Minun ja miehen täytyy olla nukkumassa viimeistään kello 22.30. Teinien sisäinen kello on silloin 20. Arkena kello 22.30 ei pidetä meillä mitään bileitä.

Olemme tiukkoja: 23 jälkeen ei käydä suihkussa eikä katsota kovalla telkkaria. On kohtuutonta joutua heräämään väsyneenä töihin siksi, että perheestä osalla on 10 viikon kesäloma ja pöllön vuorokausirytmi. Emme myöskään voi valvoa jatkuvasti kello 24, 1 tai 2 asti odottamassa, että teinit tulevat kotiin. Sorry, on tultava ihmisten aikaan, että työssäkäyvät saavat nukkua. Ihan sama, vaikka kaverit saavat tulla kotiin yöllä kello 3 ja herätä kello 15. Ei sovi meillä.

Emme voi valvoa arkena pikkutunneille odottamassa teinejä kotiin.

Mies herää työnsä takia kello 4–6. Minä herään ihan viimeistään kello 7. Aava herää 7–9. Teinit heräävät 11–13, jos heitä ei herätä aiemmin.

Minä tarvitsen lounasta kello 11, mutta teinit eivät ole silloin edes aamupalalla. Heillä on kiljuva nälkä kello 14, kun taas muilla on nälkä kello 17 ja vanhemmat tekevät silloin ruuan. Tehdäänkö joka välissä ruokia? Kuka ne ruuat tekee? Etätyöläinen tauoillaan?

Nuudeli ja leipäöverit eivät kanna kauan enkä halua ruokkia heitä pelkällä moskalla koko kesää. Asia ratkaistaan sillä, että he syövät kello 14 edellisen päivän lämmintä ruokaa, mutta eivät sitten välttämättä ole nälkäisiä kello 17 vaan esimerkiksi kello 20.

Nyt ulos sieltä!

Kesän parhaat säät ovat kesäkuussa, jolloin itse saa fiilistellä säätä vain työhuoneen ikkunan läpi. Kesälomalaisten päivät täyttyvät nukkumisesta ja ruudulla olemisesta.

Kukaan ei korjaa jälkiään eikä loputtomassa aikatauluttomuudessa vetelehtivät yhtään huomaa pyykkejä, villakoiria, hiekanmuruja tai viikon eteisessä seissyttä uimarantakassia. Se ei suoranaisesti lämmitä etätöitä tekevän mieltä.

Pienin mankuu lisää ruutuaikaa ja toivoo, että jos ei saa katsoa telkkaria, niin saisko pelata edes tietokoneella. Isompien toivoisi säätelevän ruutuaikaansa itse, mutta mutta..

Kaverit ovat liian kaukana, eikä kukaan jaksa olla, koska muutkin tuijottavat kesäkuisena torstaina kännykkää yökkäri päällä sängyssä kello 13.

Ryntään takavarikoimaan kaikki laitteet kesken Teams-palaverin.

”No kun ulkona ei oo mitään tekemistäää”, mankuu pienin viimeistään siinä vaiheessa, kun itsellä menee hermot ja ryntää kesken Teams-palaverin takavarikoimaan kaikki laitteet, että saisi edes pienimmän lapsen ulos. Puhumattakaan siitä, miten kiva on kuunnella lasten tappelua kesken omien etäpalaverien viereisessä huoneessa.

Kun itse pääsee lopulta ulos, naapurit sulkevat jo päivänvarjoja ja valmistautuvat yöpuulle. Hyvää yötä!

Kesämökillä onpi tunnelmaa

Sitten koittaa heinäkuu ja vanhempien loma. On aika alkaa pohtia, missä iässä kulkee raja, jolloin ei tarvitse lähteä mökille 400 km päähän vaan saa jäädä yksin kotiin katsomaan kännykkää.

Kun teinin saa pakotettua mökille, on kotikunnailla vuosikymmenen paras hellesää ja KAIKKI muut ovat piknikillä suositulla uimarannalla. Piknik mökkirannassa vanhempien ja isovanhempien kanssa ei pelasta tilannetta eikä kuuminkaan aurinko lämmitä ympärillä roikkuvia jääpuikkoja.

Joskus teini saa töitä ja joskus ei, mutta varmastikin eri syklissä kuin parhaat kaverit, joten piknikit jäävät kokematta. **tuttaahan se.

Itsehän painan töitä pakarat hiessä.

No mutta. Sanoinpas sen ääneen teidän samoin ajattelevien puolesta. Järkytyittekö?

Ihanaa, jos te jotkut oikein odotatte lasten lomaa. Minä en. Tai no, tiedän jo vuosien kokemuksella, että kun loma lopulta alkaa, se on minunkin mielestäni ihan tosi jees. Tämä shokki tulee vain joka kerta, kun loma lähenee, mutta itse painaa töitä vielä pakarat hiessä. Kyllä minunkin lapseni ovat lomansa ansainneet, mutta yhteisillä, kaikkien mielestä suht järkevillä säännöillä, että ei ihan mene hermot.

Mites teillä? Saavatko teinit nukkua kello 15 asti ja syödä mitä vain, koska vain?

Lue myös

Joskus mietin, että en osaa enää olla äiti

Ragemutsien julma testi teineille. Katso, miten teinit reagoivat

Minusta on tullut paska mutsi

En olekaan äitinä täysin epäonnistunut.

Lue myös

X