Yli pyykkivuorten

Gluteenittomat tarjoilut lapsen synttäreillä leipomatta mitään! Täydellistä työpäivän jälkeen!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
gluteeniton

Gluteenittomat tarjoilut onnistuvat helposti myös työpäivän jälkeen ja leipomatta yhtään mitään!

Pidimme Aavan 10-vuotiskaverisynttärit vasta nyt kesäkuussa vaikka syntymäpäivä oli jo huhtikuussa. Jäimme odottamaan koronarajoitusten höllentymistä ja hyvää säätä.

Järjestimme Aavan synttärit keskellä viikkoa. Mies oli työmatkalla ja minä ihan normaalisti töissä. Päätin, että en leivo tällä kertaa yhtään mitään, kun lapset syövät kuitenkin lähinnä karkkia ja kaikki jää minulle syötäväksi…

Gluteenittomat tarjoilut onnistuivat kuitenkin loistavasti vaikka mitään ei leivottu. Ota vinkit talteen vaikka et tarvitsisi gluteenittomia tuotteita! Näitä tarjosimme:

gluteeniton

Aavan synttäreiden gluteenittomat tarjoilut

Kaksi gluteenitonta mutakakkua päällekkäin. Väliin ja päälle pursotimme kermavaahtoa. Aava koristeli strösseleillä. Minä olisin laittanut mansikoita ja pensasmustikoita, mutta annoin hänen päättää.

Gluteeniton pizza, jonka leikkasin palasiksi. Ostin varuilta myös pieniä normaaleja pizzoja, mutta niitä ei olisi tarvittu. Ne olivat ainoa normaali, ei-gluteeniton tarjottava juhlissa.

Suklaa- ja mansikkajäätelöä, kermavaahtoa ja strösseleitä. Unohdin tarjota suklaa- ja kinuskikastikkeet, jotka oli myös hankittu.

Sipsejä ja popcorneja. Dippikastikkeita.

Karkkeja.

Omena- ja kurkkuviipaleita ja viinirypäleitä.

Limsaa ja mehua.

gluteeniton

Vinkit gluteenittomuuteen

Jos tarjoat gluteenitonta, ota nämä huomioon:

Soita rohkeasti gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevalle tai hänen perheelleen, jos tarjottavien valinta mietityttää. He neuvovat mielellään!

Lue aina tuoteselosteet. Osta tuotteita, joissa on Gluteenittoman tuotteen merkki tai maininta gluteenittomuudesta.

Vehnä, ohra ja ruis sisältävät gluteenia. Mikäli tuotteessa on esimerkiksi vehnätärkkelystä, pakkauksessa tulee olla myös maininta gluteenittomuudesta (gluteeniton-merkintä jossain kohdassa tuotetta tai maininta gluteeniton vehnätärkkelys).

Keliaakikko voi syödä satunnaisesti saattaa sisältää gluteenia tai saattaa sisältää vehnää -merkinnällä olevia karkkeja, mutta ei muita saattaa sisältää -tuotteita.

Valmiina löytyy vaikka mitä: pullia, keksejä, kakkuja. Ei tarvitse tehdä itse!

Tarjoile gluteenittomat erillään muista. Ei siis samalle lautaselle gluteenia sisältävien kanssa. Erota keliaakikolle pieneen astiaan esimerkiksi sipsejä, koska muiden käsistä voi mennä esimerkiksi keksimuruja sipsiastiaan.

Onnellista on, jos voit tarjota kaikki gluteenittomana. Näin ei tule riskiä, että ottaa väärästä astiasta. Esimerkiksi täytekakku kannattaa tehdä perunajauhoihin, niin se sopii kaikille. Muista puhtaat ottimet, essu ja muut välineet. Leivo ensin gluteeniton ja sitten normaali, jos leivot kumpiakin.

Mitä sinä tarjoat juhlissa yleensä?

Lue myös

Tällaisia voivat olla keliakian oireet – voisiko sinulla olla keliakia?

Keliakia diagnosoitu: näin pääset alkuun

Viisi tärkeää asiaa keliakiasta

Helppo, nopea ja täydellinen gluteeniton suklaarahka manteliliköörillä maustettuna

Gluteeniton ja laktoositon suklaa-juustokakku

Aavan gluteenittomien synttäreiden tarjoilut

Lue myös

X