Matkailu

2021 oli ennen kaikkea Italian vuosi – koronakatastrofin jälkeen valloitettiin muutakin kuin euroviisut ja jalkapallo

Viisuvoitto, jalkapallokulta, olympiakullat, sydämet valloittanut Luca… Italian tämän vuoden voitot ja saavutukset ovat hengästyttävää luettavaa.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Eurovision, Istock

Vuosi 2021 oli Italialle valtava käänne.

Viisuvoitto, jalkapallokulta, olympiakullat, sydämet valloittanut Luca… Italian tämän vuoden voitot ja saavutukset ovat hengästyttävää luettavaa.

Italia oli koronavuonna 2020 lohduttomissa otsikoissa. Siitä tuli mediassa epidemian portti Eurooppaan ja virusaallon alkuvaiheessa mantereen pahin koronapesäke.

Käänne vuoteen 2021 on ollut satumainen.

Viime vuoden koronapainajainen on vaihtunut menestykseen lähes kaikissa karkeloissa ja kaikilla areenoilla, joihin Italia on osallistunut. Syitä, miksi 2021 jää historiaan Italian vuotena, on listaksi asti.

1. Euroviisuvoitto

Toukokuun 22. päivänä Rotterdamin Ahoy-areenalla räjähti: euroviisufinaalissa lavalle astui nuori ja vihainen roomalainen rock-yhtye Måneskin. Sen solisti Damiano David lauloi kauniilla italian kielellä angstista energiaa uhkuneen kappaleen Zitti e Buoni. Voitto tuli ylivoimaiseen tyyliin yleisöäänestyksen perusteella eikä ole liioittelua sanoa, että kyseessä on koko 2000-luvun häikäisevin viisuvoitto.

Viisuvoitto oli Italialle mannaa, sillä edellisestä voitosta oli kulunut peräti 31 vuotta. Menestys ei välivuosinakaan ole ollut kaksinen.

Eurovision-laulukilpailun suosio onkin Italiassa ollut matalaa, ja sen paikan on suosiossa ja kiinnostuksessa ottanut Italian oma San Remon laulukilpailu. Tänä vuonna Italia kuitenkin heräsi euroviisuhuumaan.

Måneskinin kaltaista läpimurtoa Euroviisuissa ei ole koettu sitten Irlannin Johnny Loganin ja Ruotsin Abban.
Måneskinin kaltaista läpimurtoa Euroviisuissa ei ole koettu sitten Irlannin Johnny Loganin ja Ruotsin Abban.

Kaiken lisäksi ilmassa on vahvoja merkkejä siitä, ettei Måneskinin suosio maailmalla tähän lopu; yhtyeen tie vaikuttaa olevan auki maailmantähteyteen asti. Tämä on euroviisuvoittajien kohdalla perin harvinaista, mikä entisestään lisää italialaisten ylpeyttä omasta kajalsilmäisestä rockbändistään. Siitäkin huolimatta, että Italiassa kovasti kiistellään, onko Måneskin aitoa rockia vai ei.

2. Jalkapallon EM-kulta

Kesäkuussa maailma pysähtyi seuraamaan jännitysnäytelmää, jota käytiin ympäri Euroopan nurmikenttiä pallon perässä juosten. Voittajaksi niistä karkeloista selvisi Italia, ja millä tavalla! Italian otteet turnauksessa vaihtelivat karmeista loistaviin, ja finaali tarjosi draaman koko kaaren kun Englanti kukistui vasta rangaistuslaukauskilpailussa.

Italia oli finaalissa monen muunkin kuin italialaisten suosikki. Joukkue valloitti sydämiä siitä välittyvällä joukkuehengellä ja sympaattisilla pelaajillaan. Nuorista pelaajista koostuvan joukkueen kapteeni, 37-vuotias Giorgio Chiellini, kahden tutkinnon mies ja kirjailija, tuli tunnetuksi herrasmiesmäisyydestään ja nuoremmilleen isällisenä esikuvana toimimisestaan.

Tähtipelaaja Leonardo Spinazzolan turnauksen päättänyttä loukkaantumista seurasi henkeään pidätellen moni Italian fani. Samoin kapteeni Chiellinin ja Leonardo Bonuccin loistavasta tilannetajusta kertovaa elettä mestaruuden ratkettua: voittopokaali annettiin ensimmäiseksi ottelua katsomossa seuranneen epäonnisen Spinazzolan käsiin.

Italia voitti Euroopan mestaruuden 53 vuoden tauon jälkeen – aivan liian pitkä väli jalkapallohullulle kansalle. Nyt se tuli makeampaan saumaan kuin kukaan olisi voinut toivoakaan, koronapainajaisen jälkimaininkeihin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Giorgio Chiellini (@giorgiochiellini) jakama julkaisu

3. Sadan metrin ihme ja muut (olympia)urheilusaavutukset

Urheiluvuosi on jalkapallon EM-kullan lisäksi ollut Italialle muutenkin poikkeuksellinen. Suuren yleisön tietoisuudessa ovat sen suurimmat saavutukset, pikajuoksun sadan metrin kulta (Marcell Jacobs), 4 x 100 metrin viestikulta ja pituushypyn kultamitali (Gianmarco Tamberi). Italian kokonaismitalisaalis Tokiossa oli myös vaikuttava: yhteensä 40 mitalia mikä on Italian kaikkien aikojen olympiaennätys.

Vuoden aikana Italialle on kasaantunut yhtä jos toista muutakin urheilusaavutusta. Maa muun muuassa pelasi lentopallon Euroopan mestaruuteen sekä miehissä että naisissaja saavutti ennennäkemätöntä menestystä tenniksessä, kun Matteo Berrettini pelasi ensimmäisenä italialaisena Wimbledonin finaalissa.

4. Luca-elokuva

Parhaaksi Italian matkailumainokseksi kutsuttu elokuva sai kriitikko Nicolas Barberin tokaisemaan, että ”jos ette asu Italiassa ettekä voi sinne matkustaa, kolmanneksi paras vaihtoehto on katsoa Luca.”

Kesäkuusta lähtien elokuvamaailmaa on ihastuttanut unenomaisen kauniisiin italialaismaisemiin sijoittuva Disneyn ja Pixarin piirrosanimaatio. Lucan ohjasi italialainen Enrico Casarosa, jonka oma lapsuus sijoittuu juuri elokuvan kulisseina toimiville Ligurian rannoille ja pikkukaupunkeihin.

Moni piirrettyjen elokuvien ystävä pitää Lucaa yhtenä parhaista Disney-Pixarin elokuvista.
Moni piirrettyjen ystävä pitää Lucaa yhtenä parhaista Disney-Pixarin elokuvista.

Ystävyydestä, lojaalisuudesta ja erilaisuuden hyväksymisestä kertova elokuva on saanut ylistäviä arvioita erityisesti sen Italiaa ja italialaisuutta esittelevästä miljööstä ja yksityiskohdista. Se pursuileekin mitä tyypillisimpiä Italia-kliseitä: gelatoa, foccacciaa ja pastaa syödään surutta, piazzoilla kokoontuvat vanhat ja nuoret, turkoosi meri kimmeltää auringossa.

Nopeasti animaatiosta tulikin kesän tämä täytyy nähdä -elokuva, joka poikkeuksellisesti, suljettujen elokuvateatterien aikana, katsottiin kotona. Monelle katsojalle Luca on toiminut erinomaisena virtuaalisena matkankorvikkeena Välimeren maisemiin.

5. Italialaisen keittiön uusi tuleminen

Italialainen keittiö, la cucina italiana, on ilmiönä konkretisoitunut Helsingin kaduilla ja muuallakin päin Suomea tänä vuonna. Italialaisen jäätelön (gelato italiano) suosio on noussut huippulukemiin, ja maitoon tehtyä, ensiluokkaisista raaka-aineista valmistettua artesaanijäätelöä tarjoilee nyt moni helsinkiläinen jäätelöbaari (Helsingin Sanomat).

Suomalaiset syövät kansainvälisesti verraten paljon jäätelöä, ja sen tekemisessä italialaiset ovat maailmankuuluja.
Suomalaiset syövät kansainvälisesti verraten paljon jäätelöä, ja sen tekemisessä italialaiset ovat maailmankuuluja.

Katukuvaan on Helsingissä – ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös sen ulkopuolella, Kuopiossa – putkahdellut uudesta italialaisen pizzan tulemisesta kertovia ravintoloita. Ikkunassa tai seinässä komeilee Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) -sertifikaatti, joka myönnetään vain perinteisiä napolilaisia valmistusmenetelmiä ja raaka-aineita käyttäville ravintoloille.

Kuinka ollakaan, myös ruokarintamalla Italialla on tänä vuonna mennyt kisoissa lujaa. Voiko tämä enää olla tottakaan, huokailivat italialaiset syyskuussa, kun Ranskasta kantautui vielä yksi iloinen voittouutinen: italialaiset kondiittorit saivat kondiittorien maailmanmestaruuskisoissa kultaa (kyllä, sellaisetkin järjestetään joka vuosi). Kolmen huippukondiittorin tiimi jätti kakkoseksi kotikisoissaan ranskalaiset vastustajansa.

Mikä ciliegia dolce, makea kirsikka kerman päälle juhlavuoden jättikakussa!

X