Mainos: Suomen Asuntomessut
Mainos | Suomen Asuntomessut Asuntomessut 2020

Piha uuteen uskoon! Maailmalla menestynyt huippusuunnittelija Taina Suonio jakaa parhaat vinkkinsä Kouvolan Asuntomessuilla

Kansainvälisesti palkittu ympäristöbiologi ja maisemasuunnittelija Taina Suonio antaa asuntomessukävijöille vinkkejä monimuotoisen pihan suunnitteluun. Osallistu alla myös kilpailuun!

Taina Suonion The roots in Finland Kyrö Garden -puutarha voitti Silver-Gilt-mitalin Royal Horticulture Societyn järjestämässä, perinteikkäässä Chelsea Flower Show -kilpailunäyttelyssä keväällä.

Kansainvälisesti palkittu ympäristöbiologi ja maisemasuunnittelija Taina Suonio antaa asuntomessukävijöille vinkkejä monimuotoisen pihan suunnitteluun. Osallistu alla myös kilpailuun!

Ensimmäisenä suomalaisena ja ensimmäisenä pohjoismaisena naispuolisena suunnittelijana englantilaiseen, maailman kuuluisimpaan ja arvostetuimpaan Chelsea Flower Show -näyttelyyn kutsuttu ja Silver-Gilt-mitalilla palkittu Taina Suonio (Roslings Manor Gardens), antaa tietoiskussa vinkkejä pihasuunnitteluun Kouvolan Asuntomessujen AsukasAreenalla 16.7. klo 13-14.

Osta liput Asuntomessuille

Hän kertoo muun muassa, kuinka kotipihan suunnittelussa ja kaupunkimaisessa ympäristössäkin voi toteuttaa luonnon monimuotoisuutta tukevia ratkaisuja.

– Kasvivalinnoissa se voi tarkoittaa esimerkiksi kotimaisia, pölyttäjähyönteisten suosimia kasveja. Pihalle voi perustaa niittykedon ja rakennuksen katolle viherkaton sekä auttaa lintujen pesimistä linnunpöntöillä.

 

Niittyviherkattoja Vantaan asuntomessujen 2015 Urban Villa -messukohteessa. © Taina Suonio

Messupihoilta mallia oman pihan suunnitteluun

Suonio on itsekin suunnitellut asuntomessupihoja. Vantaan asuntomessuilla vuonna 2015 oli kaksi hänen suunnittelemaansa kohdetta, joissa oli niittyviherkatot. Suonio on Viides Ulottuvuus – viherkatot ja viherseinät osaksi kaupunkia -tutkimusryhmän jäsen ja viime vuonna Helsingin Jätkäsaaressa valmistuneen Vihreistä Vihrein -hankkeen äiti.

Myös Suonion palkittu kilpailutyö Chelsea Flower Show -näyttelyssä perustui suomalaisen luonnon kauneuteen ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen, joka onnistuu pienessä taajama- ja kaupunkipihassakin.

Ammattilaisten suunnittelemat asuntomessukohteiden pihat antavat kävijöille vinkkejä tila-ja rakenneratkaisuista, toimintojen sijoittamisesta sekä pintamateriaali- ja kasvivalinnoista. Vasta istutettu kasvillisuus on toki vielä pientä ja parhaimmillaan aikaisintaan parin vuoden kuluttua, mutta sitä selkeämmin kävijä näkee suunnittelijan tekemät ratkaisut.

Ratkaisuja voivat olla esimerkiksi se, mitä kasveja on valittu varjoisalle etupihalle, tai kuinka on huomioitu hieno näkymä ympäristöön tai toisaalta näkösuojan tarve. Miten oleskeluterassi on tehty, mitä materiaalia on valittu pihapolun pinnoittamiseen, tai millaiselle etäisyydelle rakennuksesta ja muista kasveista kannattaa istuttaa puu tai pensas.

 

Syötäviä ja lapsille naposteltavaa tuottavia kasveja voidaan hyvin yhdistää koristekasveihin. © Taina Suonio © Taina Suonio

Suunnittelija kuuntelee asukasta

Asiakkaalle suunniteltaessa, esimerkiksi uuden talon rakentaneelle perheelle tai vanhaa pihaa kunnostavalle, työ lähtee aina asiakkaiden tarpeiden ja mieltymysten kuuntelusta, painottaa Suonio.

– Jos perheessä on pieniä lapsia, piha kannattaa suunnitella heidän ehdoillaan: kiipeilypuita, marjapensaita, pelinurmikkoa, paikka hiekkalaatikolle.

– Pihaa ei tehdä heti valmiiksi eikä lapsia suunnitella pihalta pois. Sitten kun lapset kasvavat, pihaakin on helppo kehittää muuttuneiden tarpeiden mukaisesti.

Kasvivalintoihin tai esimerkiksi nurmikkoalan kokoon vaikuttaa myös, kuinka paljon asukkailla on aikaa ja kiinnostusta pihanhoitoon, tai viettävätkö he osan kesästä jossain muualla.

– Tai onko asukkailla mukavia muistoja vaikkapa jostain tietystä kasvista mummolan puutarhassa.

 

Pienelläkin pihalla voi tukea luonnon monimuotoisuutta kasvivalinnoilla. © Taina Suonio

Pihasuunnitteluun alussa satsaaminen tuo kustannussäästöjä pitkällä tähtäimellä

– Suosin mielelläni omassa suunnittelutyössäni puita ja pensaita, joista saa kauneusarvojen lisäksi myös syötävää – esimerkiksi omenapuita koristeomenapuun sijasta tai pensasistututukseen mustikkapensaita.

Hyvällä pihasuunnittelulla välttyy virhehankinnoilta ja saa tietoa kokonaisuuteen sopivista, kestävistä ratkaisuista.

Etenkin uuden talon rakentajan talous voi olla tiukoilla, mutta hyvissä ajoin suunnitteluun satsaamalla säästää. Sillä välttyy virhehankinnoilta ja saa tietoa kokonaisuuteen sopivista, pitkäikäisistä ja kestävistä ratkaisuista.

– Pihasuunnittelijaa kannattaa lähestyä heti, kun tontti on hankittu ja taloa suunnitellaan. Suunnittelija katsoo esimerkiksi, mitä tontilla olevia puita tai kauniita kiviä kannattaa säästää ja miten niitä voi hyödyntää pihasuunnittelussa, tai miten pihavalaistus kannattaa toteuttaa.

Hulevesien käsittely erityisesti taajama-asutusalueilla on noussut esille viime vuosina. Joillakin paikkakunnilla on määrätty kiinteistöille hulevesimaksuja.

– Kasvillisuus, vaikkapa viherkatto auto- tai jätekatoksessa, sekä vettä läpäisevät pintamateriaalit piha- ja oleskelualueilla ovat hyviä ratkaisuja hulevesien käsittelyyn.

Osallistu kilpailuun ja voita Skoda-laukku!

Vastaa kysymyksiin alla olevalla lomakkeella ja osallistut arvontaan. Voit voittaa 40 litran Skoda-laukun, jossa on olka- ja selkähihnat. Palkinnon arvo on 40 €.

Saman kilpailun löydät myös muista Asuntomessut-artikkeleista.

Osallistu kisaan su 25.8.2019 mennessä. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan säännöt. Lue arvonnan säännöt tästä!

X