Mainos Asuntomessut 2020

Yksilöllisesti suunniteltu, mutta silti valmistalo – Dekolaku kerää ihastusta asuntomessukävijöiden keskuudessa

Dekolaku-messutalon linjakas, moderni muotokieli voisi hyvin kieliä täysin yksilöllisesti arkkitehdin suunnittelemasta luomuksesta. Ulkoa tyylikkään musta ja sisältä vaalea kohde on kuitenkin valmistalo. Millainen on rakenteeltaan tämä kahden ihmisen ja pienen koiran koti? Entä miten rakennusprojekti sujui asukkaiden kokemusten mukaan? Osallistu alla myös kisaan!

Ulkoa tyylikkään musta ja sisältä vaalea Dekolaku perustuu Deko-Talon valmistalomalliin, jota on muokattu asukkaiden pohjapiirustuksen mukaisesti.

Dekolaku-messutalon linjakas, moderni muotokieli voisi hyvin kieliä täysin yksilöllisesti arkkitehdin suunnittelemasta luomuksesta. Ulkoa tyylikkään musta ja sisältä vaalea kohde on kuitenkin valmistalo. Millainen on rakenteeltaan tämä kahden ihmisen ja pienen koiran koti? Entä miten rakennusprojekti sujui asukkaiden kokemusten mukaan? Osallistu alla myös kisaan!

Dekolakun lähtökohtana oli asukkaiden, Elmo Uusitalon ja Kiira Partin, ruutupaperille hahmottelema pohjapiirros, sekä rakenteellisesti ja ulkonäöllisesti Deko-Talon valmistalomalli 166 Avara.

L:n mallinen talo muodostuu kahdesta selkeästä siivestä. Toisessa on avara ja valoisa keittiö-ruokailu-olohuonetila, jonka katto nousee 3,8 metriin. Suuret, lattiaan asti ulottuvat ikkunat antavat paljon valoa yhteiseen oleskelutilaan.

Osta liput Asuntomessuille

– Halusimme panostaa isoon yhtenäiseen oleskelutilaan, ja tehdä muista huoneista kompaktimpia. Yksikerroksisen talon valitsimme helppouden takia, jotta vältymme rappujen ravaamiselta, ja korkea osa tuo silti näyttävyyttä ja ilmavuutta oleskelutilaan, selvittää Elmo Uusitalo suunnittelun lähtökohtia.

– Tietenkin talon koko ja kokonaisbudjetti olivat myös tärkeitä perusteita suunnittelulle.

Toiseen, rauhallisempaan siipeen sijoittuvat makuu- ja peseytymistilat. Sekä sauna- että oleskelutiloista on käynti talon taakse, L:n sisäkulmaan sijoittuvalle terassille. Iso terassi tarjoaa suojaisan ulko-oleskelutilan.

Asukkaat halusivat panostaa yhtenäiseen oleskelutilaan, jossa on avaruutta ja isoja ikkunapinta-aloja. Katto nousee 3,8 metriin saakka. © TAVATON media

Lemmikkiystävällinen koti tassujenpesupaikalla

Tilojen suunnittelussa on huomioitu myös perheen lemmikki. Yksikerroksisuus sopii hyvin myös pienelle koiralle ja lattiaan asti ulottuvista ikkunoista on hyvä vahtia ympäristöä.

Heti saunatilojen sisäänkäynnin vieressä on tassunpesupaikka. Toinen koiran hoitoon sopiva tila löytyy heti pääsisäänkäynnin vieressä olevasta kodinhoitohuoneesta.

Asukkaiden, Elmo Uusitalon ja Kiira Partin uusi upea koti valmistui nopeasti vain puolessa vuodessa. Tuure-koiran tarpeet on myös huomioitu siinä tarkoin. © Johannes Wiehn

Yksilöllinen, helppo ja kustannustehokas valmistalo

Tavanomaisten, hyväksi havaittujen rakenne- ja teknisten ratkaisujen sekä muokattavan valmistalomallin käyttö tarjoaa kustannustehokkaan vaihtoehdon. Yksilöllisyydestä ei silti tarvitse tinkiä, ja rakennusaikakin on lyhyt.

– Muuntelumahdollisuus on tyyppitalomallistomme kulmakivi, talonrakentajat voivat muokata joko sisätiloja tai koko rakennusta. Käytännössä mikään talomalli ei toteudu sellaisenaan, sanoo Deko-Talojen toimitusjohtaja Juha Mätäsaho.

Talonrakentajat voivat muokata joko sisätiloja tai koko rakennusta.

– Kilpailutimme talovalmistajat, ja valitsimme Deko-Talot, koska he pystyivät toteuttamaan talon unelmapohjamme perusteella ja heillä oli kiinnostusta lähteä Asuntomessuille. Saimme ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua alusta asti, kertoo Uusitalo.

Pesutilojen lattiamateriaalina on mikrosementtiä. © Mirva Kakko/Otavamedia

Suurelementtitalo nousee nopeasti säältä suojaan

Dekolakun taloelementit valmistettiin talotehtaalla Pyhännällä. Puurakenteisessa talossa on 250 millimetrin pystyrunko, ja talo on tuotu paikalle suurelementteinä. Suurelementtirakentamisen ansiosta talo saatiin säältä suojaan -vaiheeseen noin kolmessa päivässä.

Kaikissa tiloissa on vesikiertoinen lattialämmitys, joka tarjoaa asumismukavuutta ja mahdollistaa lattiaan asti ulottuvat ikkunat. Mikrosementtiä on käytetty lattiamateriaalina pesutiloissa ja makuuhuonesiiven käytävässä.

Asuintilojen seinäpinnoissa on ylitasoitettu ja maalattu kipsilevy. Taloelementit tulivat tontille sisäpinnoiltaan avoimina, jotta esimerkiksi sähköputkitukset voitiin tehdä työmaalla. Se mahdollisti sähkörasian tai katkaisijan paikan säätämisen tarvittaessa. Rakennuksen tiiviys tarkistettiin levytyksen jälkeen tiiviysmittauksella ja lämpökamerakuvauksella.

Oleskelutilojen suuret ikkunat ovat massiivista monikerroslämpölasia. Osa olohuoneen ikkunaseinästä avautuu liukuovena, mikä laajentaa oleskelutilan takaterassille kesällä. Leveä ja korkea, siis myös painava lasiovi liukuu laakereillaan kevyesti.

Oleskelu- ja ruokailutilan erottava kiertoilmatakka tuo tunnelmaa ja lämmittää. Talossa on kaukolämpö ja koneellinen ilmanvaihto.

Keittiön pinnat ovat helppohoitoista materiaalia. © Mirva Kakko/Otavamedia

Suurin osa valmistaloista toimitetaan muuttovalmiina

Avaimet käteen -talotoimitukset ovat kasvattaneet osuuttaan tasaisesti 2000-vuosituhannella. Mätäsahon mukaan jo yli 90 prosenttia yrityksen kohteista toimitetaan muuttovalmiina asukkaille.

Dekolakun asukkaillekin muuttovalmius oli ainoa vaihtoehto, vaikka he ovatkin tehneet itse muun muassa ulkomaalaus- ja pihatöitä.

– Se kuitenkin yllätti, miten paljon rakentamisprojektiin joutui silti osallistumaan, sähkökaapin pystyttämisestä lähtien, Uusitalo sanoo.

Varsinainen rakennusaika oli reilu puoli vuotta.

Dekolakun perustustyöt teki Perustava Oy. Perustustyöt aloitettiin tontilla elokuun alussa 2018, ja talotoimitus saapui tontille 12.9. Talo luovutettiin maaliskuun puolella eli varsinainen rakennusaika oli reilu puoli vuotta.

– Vuosi sitten seisoin tässä montun reunalla ja nyt jo olen tekemässä pihatöitä, iloitsi Uusitalo haastattelua tehdessä juhannuksen tienoilla 2019.

Dekolaku, asuntomessukohde 21

– 5 huonetta, keittiö, pesuhuone, sauna
– Huoneistoala 145 m²
– Runko- ja julkisivumateriaali puu
– E-luku 98 ja energiatehokkuusluokka B
– Koti kahdelle aikuiselle ja pienelle koiralle.
– Näytteilleasettaja Deko-Talo Oy

Osallistu kilpailuun ja voita Skoda-laukku!

Vastaa kysymyksiin alla olevalla lomakkeella ja osallistut arvontaan. Voit voittaa 40 litran Skoda-laukun, jossa on olka- ja selkähihnat. Palkinnon arvo on 40 €.

Saman kilpailun löydät myös muista Asuntomessut-artikkeleista.

Osallistu kisaan su 25.8.2019 mennessä. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan säännöt. Lue arvonnan säännöt tästä!

X