Mainos: Asuntomessut
Mainos | Asuntomessut Asuntomessut 2020

Oma viljelypalsta, pihasauna ja koirien päiväkoti - Tällainen on tulevaisuuden kyläkaupunki

Asuntomessut-aluetta Tuusulan Rykmentinpuistossa rakennetaan kyläkaupunkina, jossa asumisen yhteisöllisyys saa monia muotoja.

Messujen jälkeen kerrostalokohteet saavat omat viljelypalstansa

Asuntomessut-aluetta Tuusulan Rykmentinpuistossa rakennetaan kyläkaupunkina, jossa asumisen yhteisöllisyys saa monia muotoja.

Kyläkaupunki tarkoittaa asuinaluetta, jossa rakentaminen on tiivistä ja kaupunkimaista, ja kylämäisyyttä tuo lähellä sijaitseva luonto ja naapuruston yhteisöllisyys. Rakennettua aluetta ympäröi yhtenäinen, yhteisessä käytössä oleva virkistysalue ennen seuraavaa aluetta.

Asuntomessut-alue Rykmentinpuistossa on juuri tällainen kyläkaupunkialue, jossa asumisessa yhdistyvät kylän ja kaupungin parhaat puolet. Omalta kotiovelta on helppo lähteä luonnon helmaan.

Yhteisöllisyys on myös yksi Asuntomessujen teemoista Tuusulassa, ja se näkyy messualueen suunnittelussa.

– Alue on luotu helpottamaan naapureiden kohtaamista, kertoo asuntomessuista vastaava projektipäällikkö Riikka Uusikulku Tuusulan kunnasta.

– Asuntomessut-alueelle on suunniteltu aukiomaisia katuja, jotka ovat ihmisten eivätkä autojen käytössä. Niillä on muitakin kohtaamisia edistäviä asioita, esimerkkinä maatrampoliini tai kiviä, joilla voi leikkiä ja istuskella.

Osta liput Asuntomessuille!

Syötävä puisto, pelialueita ja laitteita treeniin ja leikkiin

Asuntomessut-alue 2020 on tiettävästi ensimmäinen messukohde, jonka yhteisille puistoalueille rakentuu viljelypalstoja ja syötävää puistoa. Hedelmä- ja yrttipuutarhasta voi käydä napsimassa ruokaa.

Puistossa on myös iso leikkipaikka lapsille, lihaskuntolaitteita aikuisille sekä hiekka- ja nurmialueita vaikka petanquen tai boccian pelaamiseen. Lisäksi alueella on hulevesialtaita, laituriaihioita ja pöytäryhmiä, jotta puistoon voi mennä helposti piknikille.

Asumisen tulevaisuutta on, ettei kaikkea asumiseen liittyvää tarvitse omistaa itse. Messujen jälkeen kerrostalokohteet saavat omat viljelypalstansa sekä yhteisiä pihasaunoja, kerho- ja etätyötiloja. Kerrostalojen alakertaan tulee kylmäsäilytystilat, jonne saa tilattua oman kauppakassin.

Tuusulan kunnanpuutarhuri Riitta Kalliokoski esittelee Puustellinmetsän puistoa Asuntomessut-alueen laidalla. 

Sukupolvien kohtaamispaikka Toiveiden kortteli

Keskellä messualuetta on Toiveiden kortteli, jonne tulee palveluasuntoja ikäihmisille, hoivakoti ympärivuorokautista tukea tarvitseville, päiväkoti varhaiskasvatukseen, koirien päiväkoti ja deli-ravintola.

– Eri toiminnot käyttävät osin samoja tiloja, joten eri sukupolvet voivat kohdata toisensa luontevasti. Se haastaa pohtimaan, miksi eri-ikäisiä ihmisiä pitäisi osoittaa eri paikkoihin. Kun tarjotaan kohtaamisia arjessa, on ihmisistä kiinni, millainen yhteisö siitä syntyy.

Toiveiden kortteli on osittain käytössä jo messujen aikana, joten messukävijät eivät pääse sinne.

Yhteisöllisyys on sitäkin, että tuntee naapureita

Yhteisöllisyyden vahvuus punnitaan vaikeina aikoina, koronaepidemiakin sen osoitti.

– Yksi osa yhteisöllisyyttä on, että tuntee naapurustoaan, ja Asuntomessut-alue on tehty kaikin tavoin tukemaan sitä, sanoo Riikka Uusikulku.

– Messualueelle rakentuu noin 100 asuntoa ja tänne muuttaa muutamia satoja ihmisiä. Asuntokanta on monipuolista ja asukkaat ovat hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa, yksinasujista nuoriin lapsiperheisiin ja varttuneen väen asunnoista hoivapalveluasumiseen.

Uusikulku toteaa, että yhteisöllisyys on hyvin tuusulalainen juttu.

– Täällä panostetaan paljon osallisuuteen. Kunnassa on esimerkiksi jo jonkin aikaa harjoitettu osallistuvaa budjetointia eli budjetissa on tietty rahasumma, jonka käytöstä asukkaat saavat päättää äänestämällä.

Osta liput Asuntomessuille!

X