Mainos Hohdokasta kotoilua

Polvien alla kuurauslauta ja pesuvadissa mäntysaippuaa – näin ennen vanhaan siivottiin

Kodin puhtaanapito on nykyisin varsin vaivatonta – erityisesti jos sitä vertaa sadan vuoden takaiseen siivoamiseen. Nämä asiat ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenten aikana.

Lauantai oli tyypillinen siivouspäivä suomalaisissa kodeissa. Suursiivous tehtiin kerran vuodessa. Kuva vuodelta 1945.

Kodin puhtaanapito on nykyisin varsin vaivatonta – erityisesti jos sitä vertaa sadan vuoden takaiseen siivoamiseen. Nämä asiat ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenten aikana.

Tieto

Lisääntynyt tieto on vaikuttanut suuresti kotien puhtaanapitoon. Bakteerien olemassaolo keksittiin vasta 1800-luvun lopussa, jolloin ymmärrettiin niiden yhteys tautien leviämiseen. 1920-luvulla alettiin valistaa suomalaisia koululaisia siivoamisen tärkeydestä. Nykypäivänä bakteerit saavat kyytiä tehokkailla puhdistusaineilla.

Nykyisin toilettitilat pyritään pitämään paitsi puhtaina ja hygieenisinä myös hyväntuoksuisina. Duck WC-puhdistusaineen pullossa on patentoitu pullonkaula, jonka ansiosta pullon sisältö tulee käytettyä viimeiseen pisaraan asti ja puhdistusaine leviää myös WC-pöntön reunan alle. Duck WC- raikastimet taas pitävät toilettitilat raikkaan tuoksuisina.

Välineet

Siivoaminen on tehty helpoksi 2020-luvun ihmiselle. Tällä vuosikymmenellä monissa kodeissa surisevat jo robotti-imurit, jotka imuroivat kodin puhtaaksi asukkaidensa ollessa pois kotoa. Myös näppärien varsi-imureiden ja lattianpesulaitteiden avulla kodin puhtaanapito käy leikiten.

Toista oli sata vielä sata vuotta sitten, jolloin ensimmäiset tavallisille kuluttajille tarkoitetut imurit saapuivat markkinoille. Sitä ennen siivousvälineinä käytettiin esimerkiksi itse tehtyjä luutia ja riepuja. Lattioita kuurattiin polvillaan ja sitä varten käytettiin polvisuojia. Polvien alla oli hyvä olla kuurauslauta. Pitkävartiset siivousvälineet tulivat Suomessa markkinoille vasta 1950-luvulla, ja työergonomia parantui.

Mattojen puistelu
Ennen siivoaminen on raskasta ja vaati voimia. Lattiat lakaistiin harjalla ja kuurattiin lopuksi mäntysaippualla ja rätillä. Naiset puistelivat mattoja pihalla vuonna 1929. Kuva: Pellinen/OM-arkisto © Pellinen/Otavamedia

Pesuaineet

Tänä päivänä markettien hyllyt notkuvat erilaisia pesuaineita ja jokaiselle pinnalle löytyy oma, tehokas pesuaineensa, joka poistaa lian ja bakteerit ilman hankausta.

Ennen vanhaan piti pärjätä lähinnä vedellä, jota kannettiin kaivosta selkä vääränä. Pesuaineena käytettiin muun muassa tiettyjen kasvien osia, kuten rohtosuopayrttiä. Ensimmäinen mäntysaippuatehdas perustettiin vuonna 1920 ja tällä pesuaineella puhdistettiin niin lattiat, tekstiilit kuin astiatkin.

Ennen siivoaminen oli visusti naisten työtä. Naiset auttoivat miehiä peltotöissä, mutta siivoamiseen ei herunut apua talon miehiltä. 1930-luvulla pienviljelijäemäntä käveli kodissaan peräti kymmenen kilometriä päivässä.

Materiaalit

Erilaiset kodin materiaalit ovat mullistaneet siivouksen – vanhoissa taloissa lattiapinnat olivat vaikeasti pestävää puuta. 1960-luvulla muovilattiat yleistyivät ja nykyään monissa kodeissa on helposti puhtaana pidettäviä laminaattipintoja.

Nykyisin erilaisten pintamateriaalien puhtaanapito käy leikiten niille tarkoitetuilla puhdistusaineilla. Pledgen valikoimista löytyy pesuaine niin parketille ja laminaatille kuin muoville ja klinkkerillekin.

Tasavertaisuus

Vaikka kotityöt jakautuvat edelleen tutkimusten mukaan epätasa-arvoisesti, ja naiset kantavat enemmän vastuuta kodin puhtaanapidosta, on tilanne kuitenkin paljon parempi kuin sata vuotta sitten. Kodin puhtaanapito on nykyisin monesti koko perheen yhteinen juttu.

 

Hohdokasta kotoilua - kaikille jotka rakastavat kotiansa. Tämän sivuston sisällöstä vastaa Transmeri. Transmeri on suomalainen perheyritys, jolla on pitkät perinteet onnistuneiden tuotelanseerauksien ja merkittävien markkina-asemien luomisessa

X