Mainos: Duck
Mainos | Duck Hohdokasta kotoilua

Suomen ihanin kylpyhuone sai inspiraationsa vanhan ajan murhamysteerisarjoista

Suomen kauneimmassa kodissa asuvat Saana Sipilä ja Olli Sallinen sisustavat kehuttua kylppäriään kuin muitakin kotinsa huoneita.

Saana Sipilän ja Olli Sallisen kylpyhuone muistuttaa viidakkoa.

Suomen kauneimmassa kodissa asuvat Saana Sipilä ja Olli Sallinen sisustavat kehuttua kylppäriään kuin muitakin kotinsa huoneita.

Muotoilijapariskunta Saana Sipilän ja Olli Sallisen Turussa sijaitseva koti voitti viime vuonna Suomen kaunein koti -tittelin samannimisessä ohjelmassa. Kyseessä on kauttaaltaan remontoitu satavuotias kyläkoulu, joka on taiteilija Touko Laaksosen lapsuudenkoti.

Ohjelman voitto tuli parille yllätyksenä, vaikka molemmat pitävätkin omaa kotiaan kauniina. Olli pohti etukäteen, että sen estetiikkaa osaisivat arvostaa lähinnä ihmiset, jotka itsekin asuvat vanhoissa taloissa.

– Yllätyin, koska ajattelin, että voiton veisi joku uusi ja moderni koti. Nyt on selvästi jokin muutos käynnissä, ja vanhat talot kiinnostavat, Olli uskoo.

Saana ja Olli ovat olleet kiinnostuneita perinnerakentamisesta jo pitkään. Käytännön työt piti kuitenkin opetella alusta asti itse, kun he ryhtyivät remonttiin yhdessä ystäväpariskunnan kanssa. He jakoivat ison talon kahdeksi järkevämmän kokoiseksi asunnoksi.

– Remontoimme talon idioottivarmoilla metodeilla, jotta saisimme talon kestämään pystyssä vielä toiset sata vuotta. Talo on rakennettu vuonna 1914, silloin rakennettiin niin hyvistä materiaaleista, että ne toimivat vieläkin. Talossa on edelleen alkuperäiset ikkunat, katot ja lattiat.

Kodissa on edelleen alkuperäiset lattiat, joissa puun oksakohdat tulevat kauniisti esille.

Vauva tuli taloon

Sipilän ja Sallisen perhe on täydentynyt sitten ohjelman kuvausten. Tätä nykyä palkitussa kodissa asuu myös pariskunnan yhdeksänkuukautinen vauva. Asunnon sisustus on pysynyt kutakuinkin sellaisena kuin se televisiossa nähtiin, mutta vauvan tavarat ovat tuoneet hieman muutoksia yleisilmeeseen.

Kodissa käytetään kierrätettyjä tekstiilejä ja huonekaluja.

Ekologinen elämäntapa on perheelle tärkeää, ja se näkyy myös kodissa. Remontissa säilytettiin mahdollisimman paljon vanhaa ja lähes kaikki tavarat on hankittu käytettyinä. Sisustusta rakennetaan niin, että sitä jaksetaan katsella vuosia.

– Vauvan vaatteille ja tavaroille kunnostettiin kellarissa olleesta koulun vanhasta kaapista säilytystilaa ja hoitopöytä, Saana kertoo.

Paljon vauvatavaroita saatiin kavereilta.

– Frendeillä on jo entuudestaan lapsia, joten he ovat kierrättäneet meille pikkulasten juttuja. Turun alueella on myös hyviä lastenvaatekirppiksiä, Olli vinkkaa.

 Kylpyhuone kuin viidakko

Saanan ja Ollin koti sai Suomen kaunein koti -ohjelman tuomareilta täydet pisteet ja yleisöäänistäkin lähes neljänneksen. Sekä tuomarit että katsojat huokailivat erityisesti talon omintakeisen kylpyhuoneen kauneutta. Kylppäri on saanut inspiraationsa varsin yllättävästä suunnasta.

– Tykkäämme englantilaisista vanhan ajan murhamysteerisarjoista. Niiden fiilis oli ensimmäinen lähtökohta kylpyhuoneen sisustuksessa. Muuten huone on aika klassinen ja seesteisen värinen. Remontti oli niin iso, ettemme halua vaihtaa toistamiseen laattoja, Olli kertoo.

Kylpyamme toimii toistaiseksi saunan korvikkeena.

Valkeat laatat löytyivät edullisesti Pukkilasta, joka siirsi tuotantoaan Turun tehtaalta Portugaliin ja myi varastoaan tyhjäksi.

Kylpyhuoneeseen on pyritty luomaan vehreää, viidakkomaista tunnelmaa.

– Mitä enemmän vihreää, sen parempi, Olli summaa.

Vihreys oli sekin osin sattuman kauppaa. Olli myöntää, ettei ole kaksinen viherpeukalo ja siksi kylpyhuoneen kasvien kukoistus tuli yllätyksenä.

Saana kertoo, että kylpyhuoneen katseenvangitsija, nykyään koko peiliseinän täyttämä herttaköynnös ostettiin lähikaupan poistolaarista kahdella eurolla. Se on siis viihtynyt varsin hyvin kehutussa kylpyhuoneessa. Siellä on nimittäin tavanomaisesta kylpyhuoneesta poiketen suuri ikkuna.

– Se haluttiin jättää paikoilleen, sillä kylpyhuoneen puolella ei ole muita asuntoja, joista näkisi sisälle. Kasvit viihtyvät erinomaisesta valoisassa huoneessa ja suihkusta tulevassa kosteudessa ja lämmössä, Saana sanoo.

Ikkuna tekee kylppäristä huonemaisen tilan ja sitä haluttiin sisustaa pikemminkin muiden huoneiden tapaan eikä kylpyhuoneena. Kasvien lisäksi sisustus on viimeistelty muun muassa tauluilla ja tuoksuilla. Saana pitää metsäisen raikkaista kylpyhuonetuoksuista.

Parin oli tarkoitus rakentaa Suomen kaunein koti -voittorahoilla pihasauna, mutta projekti on nyt tauolla rakennusmateriaalien hankalan saatavuuden vuoksi.

– Kylpyamme toimii nyt saunan korvikkeena. Se on paikka, missä voi rentoutua, Saana sanoo.

Hohdokasta kotoilua - kaikille jotka rakastavat kotiansa. Tämän sivuston sisällöstä vastaa Transmeri. Transmeri on suomalainen perheyritys, jolla on pitkät perinteet onnistuneiden tuotelanseerauksien ja merkittävien markkina-asemien luomisessa

X