Havaintoja parisuhteesta

Mitä yksistä kansainvälisistä sopimuksista

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Kuuntelin Ylen ajankohtaisohjelmaa, jossa yhtenä aiheena oli Suomen perustuslakivaliokunta. Tämän hallituskauden aikana valiokunnan tekemistä on vauhdittanut asia, jota aiemmilla kausilla ei ole tapahtunut. Sellaiset hallituksen suunnittelemat päätökset joita nyt ollaan toteuttamassa olisivat suurella todennäköisyydellä kaatuneet edellisillä kausilla Suomen perustuslakiin ja perustuslakivaliokuntaan.

Miksi ne eivät nyt kaadu johtuu siitä, että perustuslakia on alettu jos ei muuttamaan niin venyttämään. On otettu kuultavaksi asiantuntijoita niin kauan, että heidän lausuntonsa on vastannut valiokunnan enemmistön kantaa.

Tapaukset liittyvät ihmisoikeuksiin ja niiden rikkomiseen. Esimerkkinä mainittiin vammaislaki, joka pistettiin tämän hallituksen osalta jäihin ja täten huononsi merkittävästi vammaisten ihmisoikeuksia. Toinen esimerkki liittyy hallituksen ehdottamaan asumistuen leikkauksiin. Toimeentulotukea saavilta edellytetään muuttamista kolmen kuukauden aikana halvempaan asuntoon ja heitä velvoitetaan muuttamaan toiselle paikkakunnalle jos heidän vuokransa ylittää tietyn tason. Tämän on todettu lisäävän häätöjen määrää tulevina vuosina ja matka asunnottomuuteen lyhenee.

Esimerkiksi nämä kaksi tapausta olisivat kaatuneet edellisillä kausilla Suomen perustuslakiin ja valiokuntaan. Nyt lakia ollaan venyttämässä suuntaan, jossa ihmisoikeuksia huononnettaisiin siksi, että hallitusohjelma saataisiin runnottua läpi. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana toimii Kokoomuksen Heikki Vestman ja varapuheenjohtajana Perussuomalaisten Vilhelm Junnila.

Samalla kun hallitus on pyyhkimässä kenkiään Suomen perustuslailla niin liipasimella on myös kansainväliset oikeudet.

Otan yhden esimerkin. Joka ei liity sisäministeri Mari Rantasen harkitsemattomaan lausuntoon, jolla hän lähinnä kosiskeli perussuomalaisia äänestäjiään kaikkien rajojen nopeasta sulkemisesta. Niinhän ei voi tehdä, koska se rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia. Se että onko Suomen edun mukaista tehdä puoluepolitiikkaa sisäministerin pallilta onkin toinen keskustelu, mutta tämä hallitus tuskin siitäkään vähät välittää.

Hallitus on aikeissa muuttaa työmarkkinajärjestelmää puhumalla vientivetoisesta työmarkkinamallista. Tämä heikentäisi liittojen neuvotteluoikeutta työntekijöiden palkkaneuvotteluissa.

Näin kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja tiedotteessaan:

”Arviomme paljastaa, että kyseinen kirjaus onkin ne keisarin uudet vaatteet, joita ei ollut. Hallitusohjelman kirjausta vientivetoisesta työmarkkinamallista ei ole mahdollista toteuttaa, koska Suomessa ei voida säätää lakia, jolla työmarkkinajärjestöjen itsenäistä neuvottelu- ja sopimisoikeutta haitataan valtion järjestämillä neuvottelu- ja sovittelumenettelyillä. Se on vastoin Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia ja jopa EU-jäsenyydestä johtuvia sitoumuksia, toteaa Tehyn puheenjohtaja.”

Jälleen yksi esimerkki siitä, että kansallisia tai kansainvälisiä sopimuksia rikottaisiin silmää räpäyttämättä. Onkin hyvin mielenkiintoista seurata kuinka kansainvälisyydestä ja Euroopan Unionista vuosia ylistävään sävyyn puhunut Kokoomus on hetkessä valmis rikkomaan omia arvojaan, jotta se saisi ”historian kokoomuslaisemman hallitusohjelman” käyttöönsä. Sen hintana voi helposti uhrata vanhat arvonsa ja kansainvälisyyden.

Perussuomalaiset olisivat vain onnellisia. Heille kun Markan ja Kekkosen tuominen takaisin olisi se märkä päiväuni.

Mitä kahteen muuhun hallituspuolueeseen tulee niin he tukevat hiljaa sivusta.

X