Ruoka

Maailman paras munakokkeli: Imanin ja Leenan erikoisella tekniikalla onnistut – ”Taivaallisen hyvää!”

Huippusuositun Iman ja Leena safkaa -ruokayhteisön perustajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas kertovat, miten maailman paras munakokkeli valmistuu.

Teksti:
Sinimaria Halonen
Kuvat:
Bernhard Forsten, Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas

Leena Ahokas (vas.) ja Iman Gharagozlu ylläpitävät suosittua Iman ja Leena safkaa -ruokatiliä Instagramissa.

Huippusuositun Iman ja Leena safkaa -ruokayhteisön perustajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas kertovat, miten maailman paras munakokkeli valmistuu.

Joka kerta, kun Leena Ahokas jakaa puolisonsa Iman Gharagozlun kanssa pitämälleen Iman ja Leena safkaa -nimiselle ruoka-aiheiselle Instagram-tilille kuvan tai videon munakokkelistaan, kommenttikentät täyttyvät ylistyssanoista.

Viimeisin, joulukuussa 2023, julkaistu video on kerännyt yli 400 000 näyttökertaa Instagramissa.

”Tämä oikein sulaa suuhun, taivaallisen hyvää!” eräs seuraaja kirjoittaa.

”Siis kiitos teidän aloin tajuta, miten kokkeli pitää tehdä siksi myös tajusin rakastavani kokkelia, en suinkaan inhoavani!” kommentoi somevaikuttaja Eino Nurmisto.

– Kun jaoin ensimmäisen videon kolme vuotta sitten, ihmiset olivat, että oh my god! Selkeästi hyvä munakokkeli kiinnostaa, Leena sanoo.

Leena ymmärtää, miksi. Täydelliseen lopputulokseen pääseminen on vaatinut häneltä lukuisia epäonnistumisia.

– Leena on tehnyt munakokkelikokeiluja valehtelematta kymmeniä kertoja, Iman sanoo.

Lue myös: Nämä ovat kananmunan terveyshyödyt – asiantuntija: ”Kananmuna on täydellinen ruoka”

Munakokkeli ei tarvitse suolan ja pippurin lisäksi muita mausteita. Joskus Leena viimeistelee munakokkelin ruohosipulilla. © Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas

Täydellinen tekniikka löytyi Gordon Ramsaylta

Muutama vuosi sitten Leena päätti opetella tekemään täydellistä munakokkelia. Leena googletti huippukokkien ohjeita, testasi sosiaalisessa mediassa ylistettyjä reseptejä.

Hän ei ollut yhteenkään tyytyväinen. Munakokkelista tuli joko liian kuivaa ja jauhoista tai ohje oli liian monimutkainen.

– On kaiken maailman ihmeohjeita, joissa muna siivilöidään. Mutta come on, ei munakokkelin tekeminen voi olla rakettitiedettä. Ymmärrän, että Michelin-kokki haluaa tehdä sen noin, mutta se ei ole minun juttuni, Leena sanoo.

Hän haluaa, että ruoanlaitto on helppoa, nopeaa ja vaivatonta.

Täydellinen tekniikka löytyi brittikokki Gordon Ramsaylta.

– Salaisuus on siinä, että kananmunat ja pieni voinokare tai öljy laitetaan kylmään kattilaan. Kattila ei saa missään nimessä olla kuuma. Muuten valkuainen kypsyy liian nopeasti. Silloin et ikinä pääse kermaiseen lopputulokseen, Leena sanoo.

Imanin ja Leenan munakokkeli
Täydellinen munakokkeli on Leenan mielestä kuohkea, ilmava ja kermainen. © Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas

Tärkeintä on, ettei valkuainen hyydy

Leena suosii paistamisessa paistinpannun sijaan korkeareunaista kastikekattilaa. Tavallisessa, 28 sentin paistinpannussa paistopinta-alaa on sen verran reilusti, että valkuainen kypsyy siinä ennen aikojaan.

Lieden Leena laittaa päälle vasta, kun munat on rikottu kattilaan. Sen jälkeen hän sekoittaa munia tehden kattilan pohjaan kahdeksikon muotoista kuviota.

– Silloin muna pysyy koko ajan liikkeessä. Ja aina, kun alkaa näkymään vähän sellaista hyytymistä, kattila pitää nostaa hetkeksi pois liedeltä ja jatkaa sekoittamista, Leena neuvoo.

Aluksi Leena noudatti tarkkoja aikoja: ensin 20 sekuntia sekoitusta liedellä, sen jälkeen 10 sekuntia sekoitusta niin, että kattila on nostettu pois liedeltä.

– Sitten tajusin, ettei se todellakaan mene niin. Tärkeintä on, että otat kattilan pois heti, kun näet, että valkuainen hyytyy. Mitä useammin munakokkelia tekee, sitä nopeammin tulee tuntuma siihen, miltä munakokkelin kuuluu näyttää ja tuntua, Leena sanoo.

Hyvä munakokkeli ei kaipaa ranskankermaa – ilman voitakin pärjää

Hyvä munakokkeli on Leenan mukaan kuohkea ja kermainen – ilman kermaa.

Gordon Ramsay laittaa munakokkelin joukkoon lopuksi ranskankermaa, jotta kananmuna lopettaa kypsymisen.

Leena ei tee niin koskaan.

– Se, että laitat ranskankermasta teelusikallisen ja sinulla jää 95 prosenttia purkista auki jääkaappiin, tuntuu turhalta, Leena sanoo.

Hän kaapii massan nuolijalla kattilan keskelle ”palloksi”, jotta munakokkeli ei kypsy täysin kiinteäksi keskeltä vaan säilyttää mehevyytensä.

– Lopussa voi laittaa vielä nokareen voita ja suolaa, jos haluaa. Aika usein jätän ekstravoin pois ja silti munakokkelista tulee tosi hyvää.

Voin voi Leenan mukaan halutessaan jättää kokonaan pois ja korvata oliiviöljyllä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kokki Linnea Vihosen luottoherkku on uskomattoman kaunis ja maukas: ”Munavoi on parhaimmillaan heti nautittuna, ei jääkaapin kautta”

X