Ruoka

Manchego on tapaspöydän suosikkijuusto, joka mehevöittää perunat taivaalliseksi herkuksi

Manchego on espanjalainen lampaanmaidosta valmistettu juusto, joka sopii erityisen ihanasti herkutteluun. Nappaa manchegon parhaat makuparit ja vinkit nautiskeluun.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia ja iStock

Manchegoperunoista ei jää muruakaan yli.

Manchego on espanjalainen lampaanmaidosta valmistettu juusto, joka sopii erityisen ihanasti herkutteluun. Nappaa manchegon parhaat makuparit ja vinkit nautiskeluun.

Manchego valmistetaan Keski-Espanjassa La Manchan -alueella ja se on suojattu Euroopan Unionin alkuperäisnimityksellä.

Manchegoa on kautta aikain valmistettu kuumalla ja kuivalla ylängöllä laiduntavien lampaiden maidosta. Kokonaisen Manchego-juustokiekon pintaa peittää tumma vaha. Pinnassa on kuvio, joka on lähtöisin espartoheinäkorista, jossa se perinteisesti valmistetaan. Nykyään juusto tosin valmistetaan metallisissa juustomuoteissa, ja kuori on usein syötäväksi kelpaamatonta parafiinia, jonka kuvio matkii espartoheinäkorin jälkiä. 

Manchego, kuten muutkin herkkujuustot sisältää yleensä melko runsaasti rasvaa. Manchegon rasvapitoisuus onkin 36 prosenttia tai jopa enemmän. Laktoosia Manchegossa ei sen sijaan ole, kuten ei muissakaan pitkään kypsytetyissä juustoissa. Suolapitoisuudeltaan se luokitellaan voimakassuolaiseksi.

Manchgo-juusto: Maku voimistuu juuston vanhetessa

Manchego-juustoa on tarjolla eri kypsytysasteisina, mikä vaikuttaa juuston makuun. Mitä nuorempaa juusto on, sitä miedomman makuista ja pehmeämpää se on. Kypsytysajan pidentyessä juuston rakenne muuttuu tiiviimmäksi ja maku kevyen pähkinäiseksi.

Nuorimmat juustokaupasta löytyvät manchegojuustot ovat saaneet kypsyä viileissä kellareissa vähintään kolme kuukautta. Nuori manchego on väriltään vaalea ja rakenteeltaan pehmeä. Sitä voi leikata makua antamaan eväsleipien väliin.

Kuusi kuukautta kypsynyt manchegojuusto on maultaan aromikasta ja koostumukseltaan kiinteää, mutta yli vuoden kypsytys tuo juuston makuun jo selvästi lisää luonnetta ja aromia. 

Parhaiden juustokauppiaiden valikoimissa on parikin vuotta kypsyneitä manchegojuustoja. Niissä on ainutlaatuinen, hieman pippuriin vivahtava jälkimaku. Tällaiset manchegojuustot ovat parhaimmillaan tapaspöydässä sellaisenaan ja tuhdin espanjalaisen punaviinin kera nautittuna.

Kypsytysajan lisäksi juuston makuun vaikuttaa myös se, valmistetaanko juusto pastöroidusta vai pastöroimattomasta maidosta. Juustomestari voi itse päättää, pastöroidaanko maito ennen juuston valmistusta vai halutaanko valmistaa voimakkaan makuista juustoa käsittelemättömästä maidosta. Usein manchego valmistetaan kuitenkin pastöroidusta lampaanmaidosta. 

Mihin manchego sopii?

Manchego on parhaimmillaan herkuttelujuustona. Juuston makupariksi lasiin sopii esimerkiksi Espanjan Riojan vivahteikas ja kehittynyt punaviini. Myös vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini on hyvä vaihtoehto, valitse sekin halutessasi Espanjasta. Etenkin tapaksena tarjotun juuston pariksi käy myös kuiva sherry.

Manchego-juuston voi tarjota joko tapaspaloina tai sellaisenaan juustotarjottimella tarjottuna. Suolaisen juuston seuraan sopivat pähkinät sekä makeat hillot ja hedelmät, kuten viikuna ja persimon. 

Kokeile myös marinoida paloiteltua manchegojuustoa juoksevalla hunajalla yön yli jääkaapissa. Halutessasi voit tuoda lisämakua esimerkiksi konjakkitilkalla tai limetillä, sitruunalla ja tuoreella mintulla. Myös oliiviöljystä, valkoviinietikasta ja valkosipulista sekä tuoreista yrteistä syntyy maukas marinadi juustolle

Yhtä lailla voit paloitella manchegoa salaatteihin hedelmien, kuten persimonin ja viikunoiden makupariksi. Yksinkertainen, mutta maukas kastike sekoitetaan viikunasiirapista, appelsiini- ja sitruunamehusta sekä tilkasta oliiviöljyä. 

Manchego-juusto kruunaa myös näyttävän lohirullan, joka tarjoillaan punajuuricarpaccion päältä. Pieniksi kuutioiksi leikattu manchego marinoidaan hunajalla ja höystetään saksanpähkinärouheella. 

Toki manchego sopii myös muuhun kuin alkupalatarjoiluun. Mainiot manchegon mehevöittämät perunat kypsyvät näppärästi uunissa. Tarjoa ne lisukkeena esimerkiksi liha- tai pataruokien kanssa.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Parmesaani kuuluu pastaan ja risottoon – italialaisten suosikkijuustossa on vivahdus pähkinäisyyttä

X