Ruokajutut

Parhaat vuohenjuustoreseptit x 24: tarjoa vuohenjuusto salaattipedillä, leivo vaivaton piirakka tai ihastu elegantteihin bruschettoihin

Vuohenjuusto sopii moneen salaateista piirakoihin ja pikkusuolaisista suupaloista tukeviin pastoihin. Kokosimme parhaat reseptit sekä vinkit vuohenjuuston käyttön.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Vuohenjuusto nostaa tututkin arkiruoat hetkessä luksusluokkaan.

Vuohenjuusto sopii moneen salaateista piirakoihin ja pikkusuolaisista suupaloista tukeviin pastoihin. Kokosimme parhaat reseptit sekä vinkit vuohenjuuston käyttön.

Vuohenjuusto tunnetaan myös nimellä kutunjuusto. Vuohenmaidosta tehtyjä juustoja on useita ja niitä valmistetaan ympäri maailmaa. Yksi tunnetuimmista vuohenmaidosta valmistetuista juustoista on ranskalainen, pötkylän muotoinen chèvre. Suomessa vuohenmaidosta valmistettua juustoa valmistetaan muun muassa Hämeessä.

Lue lisää: Fetajuusto toimii täydellisesti paahdettuna, mutta myös keitoissa, salaateissa ja piirakoissa – tallenna parhaat fetajuustoreseptit!

Vuohenjuusto valmistetaan samaan tapaan kuin muutkin juustot. Toisin sanoen kuumennetun maidon joukkoon lisätään juoksutetta. Aikaansaatu juustomassa muotoillaan kiekoksi laittamalla se juustokehään ja valuttamalla ylimääräinen hera pois. Tämän jälkeen juustoa pidetään suolavedessä suolaantumassa siihen asti, kunnes se saavuttaa halutun suolapitoisuuden.

Muotista kumottaessa juusto on valkoista ja pehmeän kermaista, maultaan pehmeää ja mietoa. Kypsyessään vuohenjuusto muuttuu koostumukseltaan kuivaksi ja murenevaksi, ja se alkaa saamaan sille tyypillistä, luonteikasta makua. Vuohenmaito on lehmänmaitoa rasvaisempaa ja siksi myös siitä valmistetut juustot ovat lehmänmaidosta valmistettuja juustoja rasvaisempia. Täyteläisyytensä ansiosta vuohenjuustot sopivat erinomaisesti herkutteluun. 

Vuohenjuuston paistaminen 

Vuohenjuusto on herkullista paistettuna, mutta täydellisen, paistetun juustokiekon valmistaminen ei ole aina niin helppoa. Etenkin iso chèvre-kiekko on vaikea saada ehjänä pannulta lautaselle. 

Leivinpaperi on täydellisen paistopinnan salaisuus. Leikkaa leivinpaperista kaksi pyöreää palaa ja paina ne kevyesti vuohenjuustokiekon molemmille puolille. Kuumenna pannu kuumaksi ilman rasvaa ja paista vuohenjuustoa pari minuuttia molemmin puolin. Älä sörki tai kääntele juustoa sen paistuessa, vaan anna sen paistua kaikessa rauhassa. 

Juuston pinta paistuu leivinpaperin läpi kauniin ruskeaksi, mutta ei tartu kiinni pannuun, joten se on helppo kääntää ja nostaa pannulta lastan avulla. Täydellistä! Tarjoile paistettu juustokiekko salaatin tai esimerkiksi paahdettujen juuresten kanssa. 

Mihin vuohenjuustoa voi käyttää? 

Vuohenjuusto on täyteläinen herkuttelujuusto, joka sopii nautittavaksi vaikka sellaisenaan, mutta sopii myös monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan. 

Paistettuna vuohenjuusto on taivaallista salaateissa. Vuohenjuustoa kannattaa kokeilla myös suolaisissa piirakoissa, leipien täytteenä sekä esimerkiksi pastoissa. Pehmeä ja levittyvä vuohenjuusto sopii leivontaan, leipien levitteeksi sekä erilaisiin suolaisiin dippeihin ja kastikkeisiin. 

Punajuuri, yrtit ja makeat hedelmät sekä aromikkaat hillot ovat vuohenjuuston parhaita makupareja, mutta rohkea yhdistää vuohenjuuston myös avokadon, bataatin tai herneiden kanssa. 

Vuohenjuusto täytelöittää kastikkeet, dipit ja pikkusuupalat

Pehmeä ja levittyvä vuohenjuusto on täydellinen pohja erilaisille kastikkeille ja dipeille. Yhdistä juuston kanssa esimerkiksi paksua maustamatonta jogurttia tai tuorejuustoa tai soseuta se yhdessä herneiden tai avokadon kanssa. 

Jos dippailut eivät innosta, levitä pehmeää tuorejuustoa leivän päälle. Vuohenjuustoa voi levittää vaikkapa patonkiviipaleille ja nauttia leivät mansikoiden sekä balsamicon kera.

Kokeile myös yhdistää vuohenjuusto kylmäsavulohen kanssa ja kokoa seoksesta somat bruschettat. Lohi-vuohenjuustobruschettat sopivat alkupalaksi tai sellaisenaan kevyeksi kesäiltapalaksi. Varaudu: nämä viedään käsistä!

Vuohenjuusto rikastaa salaatit

Paistettu vuohenjuustokiekko kruunaa erityisesti kesäiset salaatit, mutta sopii myös syksyisten juuresten sekä tietysti punajuuren seuraan. Mansikka ja punajuuri ovat vuohenjuuston klassikkomakupareja, mutta rohkea yhdistää aromikkaan juuston myös appelsiinin tai fenkolin makupariksi. 

Leivon vuohenjuusto suolaiseen piirakkaan

Lisää viipaloitua vuohenjuustoa myös suolaisten piirakoiden täytteeksi ja makuelämys on taattu! Vuohenjuuston kanssa piirakkaan sopivat niin sipulit, päärynät, omenat kuin tomaatitkin

Jos kaipaat pientä suolaista syötävää, leivo voitaikinasta nopeita persimon-vuohenjuustopaloja. Makean persimonin ja suolaisen vuohenjuuston makuliitto on lyömätön. Tyylikäs makea suolapala maistuu erityisesti vaalean glögin kanssa. Suolaiset, yrteillä maustetut vuohenjuustomuffinit puolestaan istuvat teekupposen kylkeen kuin nakutettu.

Lue myös Kotiliesi.fi: Halloumi on suolainen herkkujuusto, joka taipuu moneen – grilliin, raasteeksi ja jopa jälkkäriksi

X